MODA 24 Eylül 2018
43,8b OKUNMA     765 PAYLAŞIM

Piyasadaki Köktürkçe Dövmelerin Ekseriyetle Hatalı Olması

Köktürkçe ya da Göktürkçe alfabeler birçok dövmecide mevcut ancak bu konuda ekseriyetle hata yapılıyor.

efendim, şimdilerde malumunuz, revaçta olan bir şey bu köktürkçe dövmeler. ama yazın çıktığım tatilde, dövme yapanların kataloglarındaki köktürkçe tamgaları ve karşılık verilen transkripsyon harflerini görünce dövme yapanlar adına üzüldüm. adam koluna tengri diye dövme yaptırdığını düşünürken orada tepsi yazabilir. bu durumu dövmeciye belirttiğimde kataloğu kapatıp s*ktir git bakışı fırlattı.

birçok dövmecide kullanılan alfabede yer alan hatalara gelelim. sadece 3 adet doğru tamga karşılığı taşımaktadır.

bu, dövmecide gördüğüm alfabe

bununla dövme yaptıranın vah haline. bu, dövmeciler arasında dolaşıyor.

şimdi sağdan ilk tamganın karşılığı l değil, transliterasyonda l1 olarak gösterdiğimiz kalın sıralı l. yalan, bulan, toplandaki l'ler gibi. ince sıralı l bu tabloda gösterilmemiş. o da majüskül y ile çok benzer bir harftir. yani adı selim, leman vb. olanlar bu harfle yazdıysa yanlış.

alfabe olarak gösterilen tablodaki sağdan ikinci tamga ise ince k'yi [kef] gösterir. türk, tek, pekideki k[e] gibi. hakan vb. isme sahip kişiler bu harfle yazdırdılarsa geçmiş olsun.

sağdan üçüncü tamgaya kim, nasıl j demiş vallahi pes. o bir ligatür tamgası olup nt sesini verir. ant, kantdaki nt. türkçede j yoktur zaten, köktürk alfabesinde nasıl olsun?

dördüncü tamga i'dir evet ama aynı zamanda ı, kapalı e (e) seslerini de karşılar. yani yanında ı olarak verilen tamga yanlış. adında ı olanların nasıl bir şey yazdırdıkları ise aklımın alacağı gibi değil.

sonraki harf yukarı doğru ok. köktürkçede böyle bir harf yok, aşağı doğru bir ok olan tamga var.

sağdan altıncı tamga h sesini karşılar denmiş, yanlış. köktürkçede h sesini karşılayan bir tamga yoktur, verilen tamganın ses karşılığı da kı/ık'tır.

yanındaki tamgaya da ğ denmiş, vay arkadaş ya. köktürkçede ğ de yoktur. ğ olarak verilen tamga aslında kalın sıralı g harfini (g1) vermektedir. tamgadaki g sesi gibi.

sekizinci tamga ise g evet, ama o da ince sıralı g (g2). gemideki gibi.

x tamgasına da f sesi denmiş. hay allah ya. x damgası deniz kelimesindeki ince sıralı d (d2) sesini verir. şimdi adı fatih olan biri dövme yaptırdığında koluna deatiık ya da deatikı yazacak. ashhjhsj

yanındaki, e sesini veren tamga yanlış üstelik en soldaki tamga olan a sesi, e'yi de karşılar. yani e ve a aynı tamgadır ve kelimeye göre ses değeri a, e verilir ve en soldaki tamgadır.

sağdan on birinci tamga ise d olarak karşılanmış ama köktürkçede öyle bir tamga yok. o işaretten iki tane yan yana (d1) ise o kalın sıralı d'yi verir. dağdaki d gibi.

ters y biçimindeki damga doğru, ç sesini verir ve onun ince/kalını yoktur köktürkçede.

soldan üçüncü tamga c değil, [i]ç/ç[i] sesini verir. çiçek, seçim örneklerindeki ç gibi.

en soldaki harfe değindim.

alt satırda soldan ilk tamga m'yi karşılamaz. öyle bir tamga yok. m evet, ona benziyor ama o değil. şurada m harfinin orijinal tamgası görülebilir.

soldan ikinci tamga n sesini vermez. tengri kelimesinde yer alan ve hâlâ anadoluda kullanılan ve yanlış olarak nazal n'si denen ng [art damaksıl n'si] sesinin birleşimindeki sesi karşılar. neşet babanın göngul [gö?ul] demesindeki gibi. n için köktürkçede iki farklı tamga var ve ikisi de verilen tabloda yok.

alt satır soldan üçüncü harf doğru olmakla eksik, u sesini de o tamga karşılar. sağındaki 7. tamga köktürkçede yok, yani u sesi de o olarak verilenle aynı tamgayla karşılanır.

yanındaki ö sesini veren tamga da doğru ve eksik. ek olarak ü. ve üsttekiyle aynı durum burada da var. bu tamganaın aynalaması olarak verilen ü sesinin tamgası yanlış.

p sesine verilen tamga tablodaki doğru üç tamga-ses biriminden ikincisi.

soldan altıncı tamga r2 yani ince sıralı r'yi karşılar. resim, recep...

l tamgası s sesini değil, ince sıralı s/ş seslerini karşılar ve kelimeye göre çıkarılır.

ş olarak verilen kelime ise efsane olmuş. o köktürkçede sadece 3 kelimede geçer biri de tartışmalıdır. yani isminde ş olan biri ince kalın olma durumuna göre şuradaki s1/s2 tamgalarını kullanmak zorundadır.

t olarak verilen ve alt satır sağdan altıncı tamga kalın t'dir. taş, tarkan...

u ve ü sesini karşıladığı iddia edilen tamga hakkında yukarıda bilgi verdim.

majüskül m ise çok büyük bir hata. yani adı vedat olan biri bu harfle dövme yaparsa gerçekte vücudunda ltedat yazacaktır. büyük m tamgası ligatürdür ve lt sesini karşılar.

alt satır soldan ikinci tamga kalın sıralı y'yi karşılar. yarak [silah], yalağuz...

z tamgası ise doğru olan üç tamgadan sonuncu.

sonuç olarak, birçok dövmecide gördüğüm bu vahim alfabeyle dövme yaptıran türkçü kardeşlerime çok geçmiş olsun diyor, yaptırmayı düşünenlere de bu yazıyı dikkate alarak yaptırmalarını salık veriyorum.

İstanbul'da Gidip Rahatlıkla Dövme Yaptırabileceğiniz İyi Dövmeciler