SAĞLIK 13 Kasım 2020
51,5b OKUNMA     520 PAYLAŞIM

Pfizer ve BioNTech'in COVID-19 Aşısı İçin Gönüllü Seçilen Ekşi Sözlük Yazarı

Pfizer ve BioNTech, COVID-19'a karşı %90 koruyuculuk sağlayan aşı bulduklarını açıkladı. 2021 başından itibaren piyasaya sürüleceği düşünülen bu aşı için Türkiye'de de bir süredir gönüllü çalışmalar yapılıyor. O gönüllülerden biri de bir Ekşi Sözlük yazarı.

türkiye’de 9 merkezde 70'er kişilik gönüllülerden oluşan ve toplam 630 kişiyi barındıran aşı grubunun ben de bir üyesiyim.

21 gün arayla 2 doz olarak yapılan aşının 12 kasım 2020 tarihinde 2. dozunu oldum. aşılar sonrası alınacak kanlar, ara ziyaretler vs. ile toplamda 26 ay sürecek bir serüven bu. çevremdeki herkesin 'sen neden aşı oluyorsun, bırak başkaları gönüllü olsun' demesine bakmadan aldığım karardan son derece memnunum. zira birilerinde denenmeli ki sonuca ulaşılabilsin ve bu günler geride kalabilsin.

aldığım dozlar sonrası enjeksiyonun yapıldığı kolumdaki her aşıda olan ağrı dışında herhangi bir yan etki gözlemlemedim. ileride aşılar ülkeye geldiğinde yaptırmaktan imtina edenler için bilgilendirme olsun.

son tahlilde; bilime güvenin. bu zor günleri de bitirebilecek elimizdeki tek enstrüman bilim çünkü.

ekşi sözlük yazarlarından gelen mesajlar sonrası eklemeler

- gelen mesajların yarıdan çoğu parayla ilgili. herhangi bir ücret yok.

- buradaki linklerden aşı çalışması ve gönüllü olma şartları gibi konuların hepsini inceleyebilirsiniz. hatta bu siteden çoğu araştırmayı inceleyebilirsiniz. plasebo ahkamı kesenlerden gına geldi. zaten ben aşı oldum, artık covid kapmam diye bir iddiada bulunmadım. faz 3 çalışmasında gönüllüyüm dedim.

- çok fazla soru gelen bir diğer konu ise faz 3’ün uzun sürecek olmasıyla alakalı. aşının piyasaya sürülmesi konusunda kafa karışıklığı var. aşağıya bir fotoğraf ekledim; oradan öncelikle çalışmalardaki aylardır duyduğumuz fazlar ne demek, ne anlama gelir onu anlamak gerekiyor. dünyanın yaşadığı toplu salgın, yani pandeminin varlığı aşı çalışmalarında çoğu adımın hızlanmasına sebep oldu. bu aşıda da aynısı olacak normalde geniş geniş yapılan çalışmalarda rahat rahat beklenir, onay için acele edilmezdi. faz 3 verileri yeterliyse aşıya onay çıkacak ki yeterli olduğunu biliyoruz. yani onay çıktıktan sonra dağıtım başlayacak o kadar süre beklemek zorunda değiliz. buradaki dünyanın elini zorlayan tek olay bu aşının -80 derece muhafaza edilip soğuk zincir bozulmadan dağıtımının yapılması gerekliliği. lojistik anlamada bu sorun da çözüldü diye biliyorum yeni üretilen özel kutularla. yani bekleyip hep beraber göreceğiz.