Penny Dreadful Dizisinin Viktoryen Dönemde Kadınlara Yapılan Deli Muamelesi Eleştirisi
viktoryen dönem: 20 haziran 1837 – 22 ocak 1901 arası süren, britanya sanayi devriminin yükselişi ve britanya imparatorluğu'nun zirvesi olarak kabul edilen dönem.
penny dreadful, aynı zamanda tıp tarihinin karanlık koridorlarında dolaşan dizidir
psikiyatrinin ayrı bir branş olarak anılması 19. yüzyılın başına rastlar. victoria döneminde sayıları hızla artan akıl hastaneleri, aynı zamanda uygunsuzların! kontrol altında tutuldukları birer kurumdur.
dönemin psikiyatristleri de dönemin ruhuna uygun olarak; kadının yerinin evi olduğuna; kocasına karşı itaatkar olmasına ve kendisini evine adaması gerektiğine inanıyordu. bu role uymayan kadınlar, akıl hastası ilan ediliyordu.
yine dönemin psikiyatristleri, kadınların daha zayıf bünyelerinin olduğunu, bu yüzden de akıl hastalıklarına daha yatkın olduklarını düşünüyorlardı.
kadınların akıl hastanesine kapatılması ise kocalarının veya babalarının başvurusu ile gerçekleşiyordu. kadınların ise buna karşı itiraz hakkı bulunmuyordu. bu yüzden abd'de 1800'lerin ortasında kocası tarafndan akıl hastanesine kapatılan elizabeth packard'ın verdiği mücadele ve packard yasası önemli bir dönüm noktası olarak anılıyor.
dizide uzun uzun vanessa'nın akıl hastanesine yatırılmasını, gördüğü terapileri, hasta bakıcısı john clare ile yaptıkları "normalleşme" üzerine tartışmaları izleriz
dr. jekyll, dr. frankenstein ve dorian gray'in el ele vererek, lili'yi normalleştirme/ evcilleştirme deneyi öncesinde lili'nin attığı tirat, yine victorya dönemi psikiyatrinin kadına karşı bakışının eleştirisidir.
henry hering'in bedlam akıl hastanesinde çektiği fotoğraflar
bedlam akıl hastanesi: londra'daki, birçok korku esere ilham olmuş bedlam royal hospital. kuruluşu 1330.