BİLİM 31 Temmuz 2019
157b OKUNMA     873 PAYLAŞIM

Penisten Çıkan Spermin Gebe Kalmayı Sağlayan Uzun ve Zorlu Yolculuğu

Penisten, daha doğrusu testislerden çıkış yapan spermin gebeliğe neden olması öyle kolay bir iş değil.
iStock

uzun kuyruğu, yuvarlakça da bir başı olan garip bir mahlukattır sperm.

gebeliğe neden olacak spermin işi de gerçekten çok zordur. rahim ağzından içeri giren sperm, fallop tüplerinde yüzerken (daha doğrusu süratle süzülürken) yumurtalıktan çıkmış, aylık inişini yapan bir yumurtaya rastlar veya rastlamaz... işte bütün mesele buradadır.

diyelim ki rastladı, işte o vakit kızılca kıyamet kopar; sperm ve dostları, yumurtaya bir bombardıman başlatır ve kuyruklarını sallaya sallaya içine girmeye çalışırlar.

diyelim ki başardı ve içeri girdi, o zaman akan sular durulur; yumurta duvarı bir anda sertleşir, diğer spermler içeri giremez ve dostumuza, “ulan biz seni dışarıda bulmaz mıyız süt çocuğu!” der gibi bakarlar.


bu sinirli arkadaşlar en fazla –o da muhteşem koşullar oluşursa– 7-8 saat daha orada takılıp, ölürler. sperm bu süreçte yumurta ile birleşmektedir.

sperm artık yumurta çekirdeğinin bir parçasıdır, yumurtanın esas sahibi bu durumdan “gebelik” veya “bir daha mı tövbe!” diye söz eder...

penisten çıkıştan, yumurta hücresi ile içli dışlı olmaya kadar geçen süre maksimum (en fazla) sekiz saat (460 dakika) sürer. bu birleşmeye yerine ve zamanına göre “döllenme” veya “çocuğu koymak” da denir.

dostumuz gibi y kromozomu taşıyan spermler erkek, gülben ergen gibi x kromozomu taşıyan spermler ise kız çocuk meydana getirirler.

çocuğun cinsi, spermler arasındaki mücadeleye göre belirlenir. kuyruğunu hızlı ve kuvvetli sallayan kazanır, farklı renkler dostça mücadele eder.


aslına bakılırsa dostumuz sperm gibi tiplerin bir çocuk oluşturması pek çok şeyin aynı anda var olmasına bağlıdır.

yumurta aşağı inerken sperm, fallop tüpünde olmalıdır. yumurta olgun, sperm canlı ve istekli olmalıdır. bir kadın üreme dönemi boyunca yalnızca 400 olgun yumurta üretir (tavuklarla karşılaştırılınca durum içler acısıdır). her bir ay içerisinde yumurtanın döllenme olasılığı bulunan on iki ila yirmi dört (12 ila 24) saat arasında bir müddet vardır.

kısacası gebe kalmak belli koşulların oluşmasına bağlıdır ve olasılık çok da yüksek değildir.

tabii bu olasılığın düşüklüğünün cesaretlendirdiği erkeklerin görüşlerini, bir de güçlü kuvvetli bir babaya sahip sevgililerinin ailesine, olayın nasıl olduğunu anlatırken almakta sonsuz fayda vardır...

Spermin Duyunca Şok Geçireceğiniz Hiç Bilinmeyen Faydaları

200 Milyon Spermin Sadece Birini Kabul Eden Yumurta Bunu Nasıl Başarıyor?