PSİKOLOJİ 26 Nisan 2021
25,2b OKUNMA     618 PAYLAŞIM

Pandemide Hissedilen Boşluk, Durgunluk ve Tuhaflık Duygusunun Resmi Adı: Languishing

Önümüzdeki yıllarda psikolojik rahatsızlığı olacak olanların önemli bir kısmının şu anda yaşamakta olduğu languishing halini inceleyelim.
iStock

önümüzdeki on yıl içinde majör depresyon ve anksiyete bozukluğu yaşama olasılığı en yüksek olan insanların bugün bu semptomları yaşayanlar değil, şu anda covid-19 pandemisinden dolayı languishing sürecinde olan insanlar olması ufkunuzu açabilir.

pek bilinmeyen, üzerinde konuşulmayan ve ihmal edilen ancak karantina ve kısıtlamalar neticesinde kitlelerin yeni muzdaribi olup dikkatleri üzerine çeken akıl sağlığının ortanca çocuğudur languishing. pandemi ile beraber hayatımıza giren ve sıkışmışlık içindeki bu ruh halimizi tanımlamaya yarayan, sosyolog corey keyes tarafından ortaya atılan ve sonunda bana ne olduğumu, neden böyle hissettiğimi bulduran kavramdır bu.

şöyle açıklanıyor: "languishing, bir durgunluk ve boşluk duygusudur. sanki günlerinizi karıştırıyor, sisli bir ön camdan hayatınıza bakıyormuşsunuz gibi... ve bu, 2021'in baskın duygusu olabilir."

psikoloji/sosyoloji temelli bu yeni kavram depresyonda olmayan çünkü o kadar da umutsuz olmayan, aynı zamanda tükenmişlik sendromundan da muzdarip olmayan çünkü hala enerjisi olan insanların "ben neyim, ne oluyor bana...?" diye sorgulamalarını, bu ilginç ruh hallerini anlamlandırmaya çalışmalarını, ve velhasıl hissettikleri durgunluk ve boşluk duygusunu tanımlamalarına yardımcı oluyor.


psikolojide, ruh sağlığını depresyondan - gelişmeye uzanan bir yelpaze skalasında düşünebilirsiniz. bu olguların her biri yelpazenin en uç kısımlarıdır. gelişmek dediğimiz olgu (bkz: flourishing) esenliğin zirvesidir. yelpazenin bu ucu, güçlü bir anlam, hakimiyet ve başkaları için önemli olma duygusuna sahip olduğunuz yerdir. depresyon dediğimiz olgu da esenliğin olmadığı buhran ve kasvet vadisidir. yelpazenin bu ucu, umutsuz, tükenmiş ve değersiz hissettiğiniz yerdir. işte bu yelpazenin ortasında ise, akıl sağlığının ihmal edilen ortanca çocuğu olan languishing vardır.

"pandeminin ilk ve belirsiz günlerinde, muhtemelen beyninizin amigdala adı verilen tehdit algılama sistemi savaş ya da kaç için yüksek alarmdaydı. maskelerin bizi korumaya yardımcı olduğunu öğrendiğimizde - ama paket temizlemenin yardımcı olmadığını - muhtemelen korku duygumuzu hafifleten rutinler geliştirdik. ancak pandemi devam etti ve akut ıstırap, kronik bir durgunluk languishing durumuna yol açtı."

en başta belirtmiş olduğum, gelecek yıllarda akıl sağlığı rahatsızlıklarının hali hazırda languishing mağdurları arasında daha yaygın yaşanacağı ihtimali ise bilimsel araştırmalarca ortaya konmuş durumda. örneğin, italya'daki salgın sağlık çalışanlarından elde edilen yeni kanıtlar, 2020 baharında languishing yaşayanların travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konma olasılığının akranlarından üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

o yüzden siz siz olun, akıl sağlığının ortanca çocuğu languishing'i ihmal etmeyin.