EĞİTİM 20 Ocak 2017
40,9b OKUNMA     918 PAYLAŞIM

Özellikle Öğrencilerin Ev Kiralarken Dikkat Etmesi Gereken Detaylar

Sözlük yazarı ornette, özellikle öğrencilerin ev kiralarken nelere dikkat etmesi gerektiği ve detayların önem sırasını paylaşmış, yararlı olacağı kesin. Buyrunuz.
iStock.com

 entryi yazdığım tarihte öğrenci olduğum için "öğrenci" modelli bakış açısı kullandım.

1. bir öğrenci için evin en büyük sorunu ses yalıtımıdır. eger ev kağıt gibi sesi iletiyorsa, yandınız demektir. saksofon-kontrbas düeti esnasında alt kattaki emekli banka müdürü üste çıkıp kapınızı çalabilir, pek hoş olmaz. aynı şekilde yukarıdan gelen "dallamasın necdet" tezahuratı da ders çalışırken sizi sinir edebilir, çıldırtabilir. bu yüzden evi tutmadan önce 2/3 gün boş odaları gezerken bir an durun ve çevreyi dinleyin.

iStock.com


2. ısınma sorunu olan bir evde yaşamak çok zordur. (hele karasal iklim varsa dondunuz.) radyatörleri teker teker kontrol edin, açıp kapatın olmazsa. pencerelerin soğuğu geçirip geçirmediğine iyice bakın. sonra rüzgar eve giriyor, hastalanıyorsunuz.

3. emlakçıların klasik huyunu biliyorsunuz: öğrenciye evi iyi gibi gösterip kakalamak. evi gezdirir gezdirmez "iyi, değil mi?" diyeceklerdir. kanmayın, iyice gezin evi, inceleyin. adamların aklı fikri maddiyattır, ancak siz o evi kafanızda "kendinizle beraber" düşünün. güzel bir olay bu.

iStock.com


4. banyo/tuvalet sağlam mı? şofben/elektrikli şofben nasıl? elektrik kaçağı var mı? bunların farkına duşta varırsanız donmuş tavuk ya da kızarmış ördek gibi banyodan çıkabilirsiniz. (ceset torbasında da olabilir.)

5. mümkün oldukça sobalı ev tercih etmeyin. ne olursa olsun risktir sobalı evde yaşamak. gece soba tütüp karbonmonoksit eritrositlerinizdeki hemoglobinlere bağlandığında her şey için çok geç kalmış olacak.. *


iStock.com


6. çevreyle iletişim de oldukça önemli bir husustur. apartmanınızda (benimki gibi) bir sürü yaşlı varsa bunun avantajı: sürekli yemek yemek, komsularınıza saygılı davrandığınızda ailenize gelen övgülerdir. dezavantajı ise en ufak bir afacanlığınızda* sert uyarılar almanız ihtimalidir. (bana kalırsa eve yerleşmeden önce komşularınızla tanışın, "merhaba teyzecim, ben vecihi." diyin.)

7. kimseye güvenmeyin! "bir süre bu evde kalalım değiştiririz abi" yalanlarına kanmayın kimsenin, aman.. eğer maddi durumunuz yeterliyse tek çıkın, rahat edin.

iStock.com


8. ev sahibinizle iyi iletişim kurun. yaşlı ve dul bir hanımefendiyse bayramlarda ziyaret edin, elini öpün ve xp kazanın. kira zammı zamanı bu maddeyi hatırlayacaksınız ne de olsa.

9. evin, okula ya da okula giden otobüs durağına yakın olmasına dikkat edin. kışın karında yürümek oldukça zor olabilir ve (bilen bilir) kimi hocalar derse geç giren öğrenciyi yine de yok yazar.

10. ev sahibi ve emlakçı arasındaki para trafiğinde aradan emlakçıyı çıkarın ve siz size iletişim kurun. ne olursa olsun emlakçılara (bir kez daha belirtiyorum) güvenmeyin. gerekirse sert davranın ama hakkınızı arayın.

unutmadan; kolay gelsin, bol şans...