TELEVİZYON 10 Eylül 2024
2,8b OKUNMA     30 PAYLAŞIM

Oyuncu Seçmeleri Başlayan Harry Potter Dizisinde Bizi Şimdilik Neler Bekliyor?

Harry Potter için oyuncu seçmeleri başlamış bile... Muhtemelen 2026'da yayına başlayacak dizide bizi nelerin beklediğine dair kapsamlı bir yazıyı şuraya bırakalım.

dikkat dikkat: yeni harry potter oyuncuları aranıyor (!)


ilânda belirtildiğine göre şimdilik sadece nisan 2025 tarihi itibarıyla 9-11 yaşları arasında olacak olan ve ingiltere ile irlanda'da ikâmet eden çocuklar oyuncu seçmeleri için çağrılmış.

peki neden nisan 2025 itibarıyla 9-11 yaşları arasında olacak olan çocuklar? çünkü; flaş... flaş... flaş... dizinin çekimleri nisan 2025'te, yani tam 7 ay sonra başlayacak. kaynak

ilânın en altında özellikle belirtilen detay ise dikkat çekiyor

demişler ki (burası koyu renk, altı çizili):

"amacımız kapsayıcı (inclusive) ve çeşitli (diverse) bir oyuncu kadrosu oluşturmak. aksi özellikle belirtilmedikçe etnik köken, sakatlık, ırk, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ya da kanunla korunan diğer herhangi bir temel esasa bakmaksızın her rol için lütfen nitelikli sanatçılar başvursun."

yani son yıllarda hollywood'ın ürettiği her yapımı ele geçirmiş olan woke kültürü belli ki harry potter dizisini de doğrudan etkileyecek. yazar j. k. rowling'in dizinin executive producer'ı (yani uygulayıcı yapımcısı) olduğunu biliyoruz. yani prodüksiyon üstünde doğrudan söz sahibi olacak ve yapımla ilgili süreçlere birinci elden müdahale edebilecek. bu nedenle belki de ucunu çok kaçırmamaları konusunda bir "fren" işlevi görebilir.

diğer yandan wizarding world (büyücülük dünyası) çok, çok uzaklardaki bir galaksiden ya da eru iluvatar'ın orta dünyası ve valinor'undan farklı olarak zaten bizim gerçek dünyamızın içinde saklanmış, gerçek dünyaya paralel, onunla iç içe bir fantastik setting olduğu için dünyamızdaki ırk, din, cinsel yönelim vs. gibi farklılıkları içermesi çok normal ve beklenebilecek bir şey.

nasıl ki the rings of power dizisinde ayarı çoktan kaçırılmış ırk çeşitliliği hikayedeki insan krallığı numenor üzerinden verilmiş olsa ve orta dünya'daki alâkalı alâkasız bütün ırklara zorla dayatılmasa kimsenin pek eleştirmemiş olacağı gibi, büyücülük dünyasındaki kültürel çeşitlilik de dozu iyi ayarlanırsa ve asıl hikayenin önüne geçirilip dizinin başlıca derdi haline getirilmezse çok göze batmayacaktır diye tahmin ediyorum. harry potter kitapları ve filmlerinde siyahi, hintli, bulgar, fransız, avusturyalı, arap, türk vs. karakterler zaten vardı.

dizinin 1. sezonunun 2026 yılında yayınlanması gibi planlar var

yani 1. filmin tam 25. yıl dönümünde... çekimler söylendiği gibi nisan 2025'te başlayacaksa büyük ihtimalle 1. sezon harry potter and the philosopher's stone'u gerçekten de 2026 yılında izleyebiliriz.

o zaman şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyelim

hbo'nun kalite garantisi, tamamı yazılmış halde hazırda bekleyen 7 kitaplık külliyat ve yazar j. k. rowling'in ipleri elinde tutacak olan varlığı en azından the rings of power gibi devasa bir hayal kırıklığı yaşamamıza engel olacaktır diye düşünüyorum. hatta doğru adımları doğru şekilde atar, kitapların filmlerde hep törpülenen yetişkin, karanlık ve korkunç detaylarını artık çekinmeden gerektiği gibi ekrana yansıtırlarsa efsane bir hbo dizisine bile dönüşebilir. bekleyip göreceğiz.