TEKNOLOJİ 26 Kasım 2020
63,3b OKUNMA     714 PAYLAŞIM

Oturanlara Her Türlü Konforu Sağlayan Teknolojik Japon Tuvaletleri

Genellikle bazı AVM ve akaryakıt istasyonlarında denk geldiğimiz teknolojik tuvaletlerin birkaç seviye üstü Japonya'da çok meşhur.

japon teknolojisinin ne kadar ileride olduğunu bana bir kez daha hatırlatmaktadır bu tuvaletler. 

tuvalete girersiniz ve karşınızda 3-5 farklı tuş bulunmaktadır. klozete oturduğunuzda adeta bir sıcaklık kaplar bünyeyi. neymiş efendim, klozetin ısısı ayarlanabilirmiş isteğe bağlı olarak. bu da ne şimdi demeyiniz. 


diğer bir değişik durum ise ses efektleri. bu ne mantığıyla her tuşa bastığınızda değişik işlevlerini görebiliyorsunuz bu tuşların. tuvalette sesinizi kimsenin duymasını istemiyor musunuz? o zaman ses tuşuna basın, sifon sesi çıkmaya başlasın. 


diğer bir tuşumuz ise otomatik taharete yarayan bir tuş. siz tuşa dokunun yeter. şöyle bir dezavantaj da olmuyor değil. insan sifonu bulmak için oldukça düşünmeye başlıyor. çünkü her an şu fışkırma tehlikesi var bu tuvaletlerde.


 kısacası, japonlar her şeyi düşünmüş.

kullanan birinin yorumu:

''japonların yaptıkları bu tuvaletleri kullandım. kullandığım ilk modelde oturağın sağındaki kontrol panelinde (evet!) erkek ve kadın için farklı yıkama modları vardı. ayrıca su sıcaklığı ayarlanabiliyordu. diğer modelde bunlara ilaveten kurutma özelliği de mevcuttu. aynı saç kurutma makinesi gibi ama çepeçevre sıcak hava üfleyerek kurutuyor. fakat sifonu çekmeden önce kurutmaya basarsanız ortalığın pek de iyi kokmadığını söylemeliyim. her iki modelde de standart olarak uzaktan kumanda bulunuyordu (evet!). yalnız, sifonları bizim alıştığımız şekilden uzaktı: arkaya eğiliyor ve borunun üzerindeki bir vanayı açıyorsunuz. bizim haznelerdeki kendi ağırlığıyla akan sudan çok daha şiddetli bir şekilde su püskürerek tuvaleti temizliyor. 


eklemem gereken şu var ki; japonlar buna batı stili tuvalet diyorlar ve batılıların gelip gittiği yerlerde en az bir kabinde bundan bulunduruyorlar. japonların kendileri bu tuvaletleri tercih etmiyor. bizim alaturka tuvalete benzer, yere gömülü bir modeli arkası dönük çömelerek kullanıyorlar. sadece ön tarafta çişin ileri uzaklara sıçramaması için bir koruma bulunuyor.


japon tuvaletlerinin bu ileri özelliklerinin bence en yararlı kısmı yakından tanıdığımız taharet musluğu. avrupa tuvaletlerinde bu bulunmuyor. bazı ülkelerde görülen bidet dedikleri ikinci bir yıkama klozeti de yoksa tamamen kuru olarak temizleniyorlar. tabii uygar oldukları için tuvalet kağıdı olmadığı zaman ellerini kullanma gibi bir iğrençlik yapmıyorlar. dolayısıyla bizim kullandığımızdan en az 2-3 misli fazla tuvalet kağıdı kullanıyorlar. japon teknolojik tuvaletlerini ithal etmek yerine sadece taharet musluğu olayını yaygınlaştırsalar bu tüketimi kolayca azaltabilirler çünkü temizliği kolaylaştıran esas etmen bu. kurutma ihtiyacı ikinci planda kalıyor.'' kaynak: radikal gazetesi

japon tuvaletlerinde su israfı yapmamak da oldukça önemlidir. misal alafranga tuvaletlerinde sifonun üzerinde bir musluk vardır, ellerinizi bu su ile yıkarsınız, akan su sifonun içine gider ve tuvalete akıtacağınız su için ekstra su harcanmaz. oturgaç ısıtmalı da olabilir kimi zaman.