OTOMOTİV 16 Ekim 2024
756 OKUNMA     24 PAYLAŞIM

Otomotiv Dünyasının Unutulmuş Harikası: Üç Tekerlekli Davis Divan'ın Hikayesi

Otomotiv dünyasında alışılmışın dışında tasarımlar her zaman ilgi odağı olmuştur. Davis Divan da bu yenilikçi yaklaşımlardan biri olarak, üç tekerlekli sedan yapısıyla dönemin otomobillerine meydan okumuştu.

ii. dünya savaşı sonrası dönemde otomotiv endüstrisi, yeniliklerin ve fırsatların kaynağıydı. amerikan halkının savaş dönemindeki gelişmelerden elde edilen yeni araçlar, yeni teknolojiler ve malzemeler için çırpındığı bir dönemde, ne kadar alışılmadık görünürlerse görünsünler, cesur fikirlerin ortaya çıkması için zaman doğmuştu.

bu fikirlerden biri de indiana'da yaşayan kullanılmış araba satıcısı glen gordon "gary" davis'in zihninden çıktı. efsanevi ındycar tasarımcısı frank kurtis'in özel tasarımından ilham alan davis, üç tekerlekli, çarpıcı bir araç olan davis divan'ı tanıttı.


yakıt tasarruflu alüminyum gövdesi ve geniş oturma sırasına sahip bu fütüristik otomobil, sadece 1.000 dolarlık uygun bir fiyatla otomotiv geleceğine bir bakış vaat eden devrim niteliğinde bir konsept olarak pazarlandı.

davis divan'dan önce, 1941 yılında frank kurtis tarafından üretilen ve daha sonra ındianapolis 500 yarış arabalarının tasarımcısı olan "the californian" adlı üç tekerlekli özel bir roadster vardı. bu eşsiz araç, chase bankasının varisi olan zengin bir kaliforniyalı ve yarış tutkunu olan joel thorne tarafından yaptırılmıştır. kurtis, tek ön tekerleği için ilhamını lockheed p-38 lightning savaş uçağından aldı.


davis motorcar company, 1947-1949 yılları arasında 11 adet üretim öncesi divan'ın yanı sıra iki prototip ve üç adet askeri araç da dahil olmak üzere toplam 16 adet çalışır durumda araç üretti . davis divan'ın uzunluğu 183,5 inç (466 cm) ve aks mesafesi 109,5 inç (278 cm) idi. 72.0 inç (183 cm) genişliğinde, tek sıra koltuğunda yan yana dört yolcu oturabilecek kadar genişti. otomobilde ayrıca çıkarılabilir fiberglas tavan, çelik şasi ve krom kaplı alüminyum gövde bulunuyordu. d-1 “baby” ve d-2 “delta” prototipleri de dahil olmak üzere diğerleri ise 47 beygir gücündeki dört silindirli hercules endüstriyel motorlarıyla donatılmıştı.


gary davis'in gösteriş ve halkla ilişkiler konusunda keskin bir yeteneği vardı . davis, ıı. dünya savaşı sonrası amerikan otomobil pazarındaki patlamadan yararlanmak için yeni otomobili için önemli bir medya kapsamı düzenledi. çabaları sonucunda business week , life and parade gibi saygın dergilerde yer aldı ve bir haber filminde ve popüler bir televizyon suç draması olan the cases of eddie drake'te yer aldı . divan'ın fütüristik tasarımı, uzay gemisini andıran tasarımı, açılır farları, dahili hidrolik krikoları, etkileyici yakıt verimliliği ve yüksek azami hızıyla ziyaretçilerini büyüledi. van nuys havaalanı'ndaki büyük bir hangarda, işçilerle donatılmış ve üretime hazır hale getirilmiş bir fabrika kuruldu.


bayiliklere para ödeyen yatırımcılar, teslim tarihlerinin geçmesi ve satacak araba bulamamaları nedeniyle giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradılar. hatta bazıları durumu kendi gözleriyle görmek için van nuys tesislerine gitti. mali durumu kötüleşen gary davis, hem yatırımcılardan hem de maaşlarını alamayan hoşnutsuz çalışanlardan davalarla karşı karşıya kaldı. borçlarını ödeyemeyince dolandırıcılıktan suçlu bulundu . davis, davanın sonuna kadar masumiyetini korudu ve birçok kişi onun eylemlerinin kötü niyetten değil, otomobil üretimindeki deneyimsizliğinden kaynaklandığına inanıyor.

kaynak