MÜZİK 25 Ocak 2022
12,7b OKUNMA     423 PAYLAŞIM

Osuruk Sesi Çıkaran Orta Çağ Müzik Aleti: Bumbulum

Kim ne derse desin; osuruk, evrensel bir mizah kaynağı. Orta Çağ'da bile öyleymiş.
Fotoğraf temsilidir.

orta çağ'da insanlar vebalardan savaşlara kadar değişen dehşet verici olaylarla mücadele ettiler. ancak yaşamlarını tehdit eden bu tehlikelerle mücadele ederken mizahtan güç aldılar. buna en evrensel mizah kaynağı olan osuruk da dahildir.

osuruk şakalarına, shakespeare'den geoffrey chaucer'a tarihi kurgularda rastlanabilmektedir ve orta çağ insanları bumbulum adındaki, osuruk sesi çıkaran müzik aleti ile bile eğlenmiş olabilirler.

bumbulum üflemeli bir çalgıdır ancak flüt ya da trompetten çok, gaydaya benzemektedir. adını latincede vızıltı ya da arı vızıltısı anlamına gelen bombaulious kelimesinden almıştır. ilk olarak 347 ila 420 yılları arasında yaşayan ilahiyatçı aziz jerome'nin, meslektaşı claudius postumus dardanus'a yazdığı mektuplarda tanımlanmıştır. jerome, enstrumanın osuruk sesleri ile müzik kompozisyonlarını vurgulamak için tasarlandığını, hava kesesi ve ona bağlı borulardan yapıldığını yazmıştır.

11. yüzyıldan kalma başka bir belge ise onu üzerinde dikdörtgen metal levhaların asıldığı bir çerçeve sahip bir enstruman olarak tanımlamıştır. orta çağ'da bumbulum olduğu iddia edilen aletlerin tanımları davul bir benzeri alet olduğundan, popo şeklinde bir tubaya benzer olmasına kadar büyük farklılıklar göstermektedir.

birçok müzik tarihi uzmanı ise bumbulumun hiçbir zaman var olmadığını, hakkındaki yazılı göndermelerin tamamen fantezi ürünü ya da anlamını bizim bilmediğimiz kişisel şakalar olabileceğini iddia etmektedir. kesin olan şey ise orta çağ insanlarının ikinci sınıf mizaha da en az dehşet veren felaketlere olduğu kadar ilgili olmasıdır.

kaynak: history daily