TARİH 16 Eylül 2020
70,5b OKUNMA     739 PAYLAŞIM

Osmanlı Sarayında Her Gün Yüzlerce Çamaşırın Yıkanmasını Sağlayan Kişiler: Cameşuyan

Koca sarayda görevli onca kişinin kıyafet temizliğinden sorumlu bu aşırı meşgul hizmetlileri bir inceleyelim.

hiç düşündünüz mü "osmanlı sarayları'nda her gün yüzlerce çamaşır nasıl yıkanıyordu?" diye? işte bu sorunun cevabıdır câmeşûyân! sarayda çamaşırları yıkamakla görevli olan kişilerdir.

farsça elbise anlamına gelen câme ve yıkayan anlamına gelen şûy kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş kelimenin çoğul hâlidir. zaten günümüzde kullandığımız çamaşır kelimesi de câmeşûydan gelmektedir.


acemi oğlanlarının en istemediği görevler arasındadır. bu zamana kadar bu kimseler hakkında birkaç fetva okusam da 16. yüzyıl'dan şöyle bir fetvayı söyleyeyim:

çamaşırcıya verilen elbiseler çalınır ise ve çamaşırcının bu olayda kusuru bulunmakta ise elbiselerin bütün tutarı çamaşırcının maaşından kesilir. eğer kusuru yok ise bu sefer de yarı tutarı maaşından kesilecektir.

bu çamaşırcıların başlarındaki kişiye çamaşırcıbaşı denilmektedir. uzun etekli bir entari giymesi zorunludur. bunun görevi çamaşırların yıkanıp kurutulması ve daha sonra ütülenip sahiplerine yahut sahiplerinin hizmetlilerine teslim edilmesi sürecinde çamaşırcıları yönetmektir. güğümcübaşı ile aynı rütbededir.

saraydaki üst düzey görevlilerin her sene bazı kıyafetlerini çamaşırcıbaşıya hediye etme geleneği osmanlı imparatorluğu son bulana dek devam etmiştir.

câmeşûylar, osmanlı saraylarının en göze görünmeyen hizmetlileridir de diyebiliriz. 19. yüzyıl ortalarına kadar sarayın bodrumunda taştan yapılmış teknelerde gün boyu çamaşır yıkayıp sonra bunları kurutup ütüleyip akşam olunca da bitkin bir şekilde yatarlar imiş.


ikinci abdülhamid döneminde ise padişahın çamaşırcıları ayrılmıştır diğerlerinden. muhtemel sebebini ikinci abdülhamid'in yoğun şekilde yaşadığı öldürülme korkusu olduğunu düşünüyorum. beyaz kıyafetli çamaşırcılar ikinci abdülhamid'in kıyafetlerini bu dönemde gümüş teknelerde yıkamaya ve bahçede sadece padişaha ait çamaşır iplerinde kurutmaya başlamışlardır.

divân-ı hümâyun üyelerinden sadece vezir-i âzâmın köşküne câmeşûyân kadrosundan çamaşırcı alma hakkı vardır. diğer üyeler ya kendileri evlerine hizmetçi alarak çamaşırlarını yıkatmalı ya da kendi maaşlarından kesilecek ücretlerle sarayda çamaşırcılardan yararlanabilmektedir.

ismini bildiğim daha doğrusu adını hatırlayabildiğim tek çamaşırcıbaşı, sultan üçüncü ahmed döneminde topkapı sarayı'nda bulunan çamaşırcıbaşı yusuf ağa'dır. kendisi, bir defter tutmuştur ve bu defter topkapı arşivinde bulunmaktadır.

buhur suyu diye bir çeşit dönemin parfümü diyebileceğimiz kokudan bahseder yusuf ağa.
padişaha bunu ikram ettiğini ve padişahın bu kokuyu çok beğenerek kendisine 15 altın bahşiş verdiğini söyler. umarım hayrını görmüştür.