DOĞA 12 Temmuz 2017
42,6b OKUNMA     992 PAYLAŞIM

Önümüzdeki 15-20 Yıl İçinde Büyük Deprem Bekleyen Büyük Şehirler

Önümüzdeki 10-15 yıl içinde büyük deprem olması beklenen bazı şehirler ve ülkeleri Sözlük yazarı ''gok yeleli bozkurtun avukati'' derlemiş.


tokyo

2011'de 9 büyüklüğünde ve 6 dakika süren depremin doğu sahillerine büyük ölçüde zarar verdiği ülkede, aynı fay hattının devamında benzer bir deprem de tokyo'da bekleniyor. japonlar gelecekteki bu depreme şimdiden "tokyo’s x day” ismini verdiler. tokyo'nun hemen dibinde gerçekleşecek 7+ ve üstü büyüklükte bir depremin 30 bin can kaybına ve 850 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açması bekleniyor. üstelik japonya uzun yıllardır bu depreme hazırlanmakta olduğu için bu yumuşatılmış bir sayı. japon bilimadamlarının hesaplamalarına göre önümüzdeki 30 yıl içinde büyük tokyo depreminin gerçekleşme olasılığı %70.

los angeles

şehrin yakınından geçen san andreas fay hattı ortalama 140 yılda bir 7 ve üzerinde büyüklükte depreme sebep olmuş ve bölgedeki son büyük deprem 1859 yılında gerçekleşen 7,9 büyüklüğündeki deprem. bu da son depremden bu yana 158 yıl geçtiğini gösteriyor. uzmanlar san andreas fay hattının güney kısmının tamamen kilitlendiğini ve depremin önümüzdeki 20-30 yıl içinde bugün dahil her an olabileceğini söylüyor. 1857'deki deprem aynen tekrarlanırsa 2 binden fazla ölü, 50 bin yaralı ve 200 milyar doların üzerinde maddi zarar gerçekleşmesi tahmin ediliyor. aynı zamanda fay hattı los angeles'ta yaşayanlara su sağlayan kaynakların hemen dibinden geçtiği için depremden sonra şehre aylarca su verilememesi bekleniyor. aynı fay hattının san francisco bölümünde son büyük deprem 1906'da yaşandığı için san francisco'daki bir sonraki depremin riski la'ye göre biraz daha az.

istanbul

kuzey anadolu fay hattının son kısmı istanbul'un hemen güneyindeki adalar'dan geçiyor ve burada 2030'dan önce 7,5 civarı bir deprem gerçekleşme ihtimalini %65 olarak belirlenmiş. bu konuda zaten yeterince bilgi olduğu için fazla detaylı yazmaya gerek yok.

izmir

izmir ve civarında bir çok aktif fay hattının olduğu biliniyor. özellikle izmir'in yakınındaki yunan adalarında (girit, rodos) geçmişte 8 ve üstü büyüklüklerde depremler yaşandığı biliniyor. izmir'in kendisinde de 1688, 1739 ve 1778 olmak üzere 3 farklı tarihte büyük ve yıkıcı depremler yaşanmış. bu depremlerin büyüklüğü tam olarak bilinmiyor ama en az 7 olduğu tahmin ediliyor. izmir'de bir sonraki büyük depremin ne zaman olacağı bilinmese de bir çok aktif fay hattına sahip olan bu şehrin tetikte olmasında fayda var.

seattle

aynı izmir gibi etrafında onlarca farklı fay hattı olan ve ortalama 50 yılda bir 6,5-7,5 arası depremler yaşayan seattle en son 2001 yılında 6,8'lık bir deprem yaşamış ve bir sonraki depremin önümüzdeki 30 yıl içinde olması bekleniyor. ayrıca okyanus tarafından gelebilecek bir depremin büyüklüğünün 9'a kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

yunanistan

avrupa kıtasının en fazla sismik aktivite gören ve dünyada sismik olarak en aktif 6. ülke olan yunanistan'ın hem anakarasında hem de adalarında her zaman büyük bir deprem riski var. özellikle girit ve rodos adalarının arasındaki bölgede geçmişte 8,5 büyüklüğünde depremlerin dahi yaşandığı ve bu depremlerin istanbul'da dahi hissedildiği biliniyor. aynı zamanda 1800'lerin ortasında kefalonya bölgesinde 7,9'lük büyük bir deprem olduğu biliniyor. yunanistan'ın hemen hemen tüm şehir ve adalarında büyük deprem riski her zaman mevcut ve ülkede her 10 yılda bir 6 ve üzeri, her 50 yılda bir 7 ve üzeri deprem görülüyor. ülkede son 7 ve üzeri depremden bu yana 49 yıl geçmiş olduğuna göre bir sonraki büyük depremin eli kulağında olabilir.

yeni zelanda

bu ülkedeki alpine fay hattı son 900 yılda 4 tane büyük ve yıkıcı deprem yaratmış. bu da 225 yılda bir büyük deprem anlamına geliyor. buradaki son deprem 1717'de yaşandığına göre son depremden bu yana 300 yıl geçmiş ve yeni deprem her an gelebilirmiş. burada oluşabilecek bir depremin 8-8,5 büyüklüğünde olması bekleniyor.

karayipler

2010 yılında haiti'nin 7 büyüklüğünde bir depremle yıkıldığı ve geride onbinlerce ölü bırakan deprem aslında bölgede yaşanan deprem serisinin sadece bir parçasıydı. burada 1787'de yaşanan 8,1'lik deprem her an kendisini tekrar edebilme potansiyeli olan bölgede yakın zamanda 8 ve üzeri büyüklükte bir deprem bekleniyor ve bu büyüklükte bir depremin jamaıka, haiti, dominik ve küba gibi bölge ülkelerinide büyük ölçüde yıkıma sebep olması kimseyi şaşırtmayacaktır. okyanusta yaşanacak böyle bir depremin büyük bir bölgede ve bir çok ülkede tsunamilere sebep olacağı da çok açık.

israil

tarihi kaynaklara baktığımızda israil'de her 80 yılda bir yıkıcı bir deprem yaşanmış. örneğin 1837'de büyüklüğü tam olarak bilinmeyen büyük bir deprem yaşanmış ve 5 bin kişi hayatını kaybetmiş. 1927'de bir başka büyük depremde bu kez 500 civarı insan ölmüş. işte o depremden bu yana geçen 90 yılda ülkede büyük bir deprem gerçekleşmemiş ve bu depremin elinin kulağında olduğu düşünülüyor.

himalayalar

himalayaların batısındaki hindistan, nepal, pakistan ve afganistan'ın bir kısmını içine alan bölgede 8 büyüklüğünde deprem yaratabilecek aktif fay hatları mevcut ve bu fay hattının batı kısmında 500 yıldır büyük bir deprem olmamış. burada oluşacak 8 büyüklüğünde bir deprem bu dört ülkede de çok büyük yıkıma sebep olabilir.