PSİKOLOJİ 19 Ekim 2023
13,1b OKUNMA     317 PAYLAŞIM

Önemli Birinin, Kişinin Davranışlarını Etkileyecek Şekilde İdealize Edilmesi: İmago

Psikanalizde önemli birisinin, özellikle de bir ebeveynin, kişinin davranışlarını etkileyecek şekilde idealize, bilinçsiz temsili olarak özetlenebilecek imago kavramına derinlemesine bakış.

psikanalizde önemli birisinin, özellikle de bir ebeveynin, kişinin davranışlarını etkileyecek şekilde idealize, bilinçsiz temsilidir imago.

bilinçsiz bir şahsiyet prototipi olan imago, öznenin başkalarını nasıl algıladığını belirler. aile üyeleri ile en eski gerçek ve fantasmatik öznelerarası ilişkilere dayanılarak hazırlanmıştır.

imago terimi ilk olarak 1912'de carl gustav jung'un çalışmasında ortaya çıktı ve aynı latince kelime çeşitli dillerde kabul edildi. kavram, 1906'da yayınlanan carl spitteler (1845-1924) tarafından aynı adlı bir romandan ödünç alındı. jung psikolojisinde, imago terimi sonunda karmaşık teriminin yerini aldı.

imago, nevrozda, regresyon yoluyla, eski bir ilişkinin veya ilişki biçiminin, bir ebeveyn imajının yeniden canlandırılmasının provoke ettiği baskıya bağlıdır. bu gerileme, bilinçaltının, tarihsel tabakalaşma yoluyla inşa edilme kalitesiyle bağlantılıdır. jung, "kompleks ifadesi karşısında imago ifadesine kasıtlı olarak öncelik verdim, çünkü psişik hiyerarşide yaşayan bağımsızlığı, yani özerkliği, imago ile tanımlamak istediğim psişik gerçeği desteklemek istiyorum. birden fazla deneyimin bize duygu ile dolu ve imago kavramı ile gevşetilmiş olan kompleksin temel özelliği olduğunu gösterdi." şeklinde yazmıştır.

jung daha sonra, kişiliksiz, kolektif motifler içerdiği fikrini ifade etmek için imago terimini arketip ile değiştirdi, ancak aslında bu fikir zaten en eski imago açıklamalarında mevcuttu. 1933'te bu terim seçimini tekrar açıkladı: "bu intrapsişik görüntü iki kaynaktan geliyor: bir yandan ebeveynlerin etkisi ve diğer yandan çocuğun özel ilişkileri. son derece geleneksel bir şekilde. " sonunda, imago'yu "sanki chiaroscuro'da olduğu gibi, bir anlamda bilinçdışı ile bilinç arasında" yerleştirdi. tamamen bilince entegre olmayan kısmen özerk bir komplekstir.

spitteler'in romanının jung'a ilham verdiğini "unutarak" hatırlayan sigmund freud, mart 1912'de viyana'da hanns sachs ve otto rank ile yarattığı inceleme için aynı imago başlığını kullandı.

freud tarafından çok nadiren kullanılan imago kavramı, yazılarında ilk kez aynı yıl, yazdığı "aktarım dinamikleri"nde şöyle yazıyordu: "eğer jung tarafından önerilen uygun terim baba-imago neden olan belirleyici faktörse, sonuç konunun doktoruyla olan gerçek ilişkileri ile örtüşecektir ". bu terimi kullandığı nadir metinlerde, imago sadece birincil nesnelerin gerçek özellikleri ile ilgili erotik bir fiksasyona atıfta bulunur. ancak başka bir yerde, freud zaten çocuğun ebeveynleriyle olan bağlantılarının önemini göstermişti ve en önemli şeyin çocuğun öznel olarak ebeveynlerini algılama biçimi olduğunu açıklamıştı; bu fikirler imago kavramında bulunur. ayrıca imago statüsüne sahip olan belirli göstergelerin (annenin anı görüntüsü veya leonardo da vinci'nin çalışmasındaki fallik annenin görüntüsü) ayrımını yapmıştı. bununla birlikte, "mazoşizmin ekonomik sorunu"nda, imago terimini jung'un kullandığı anlamda, ahlaki mazoşizm ve süperego ile ilişkili olarak kullandı. gerçekten de, libidinal içgüdülerin (ebeveynlerin) ilk nesnelerinin uyguladığı gücün arkasında geçmişin ve geleneklerin etkisinin gizlendiğini yazdı. onun görüşüne göre, ebeveynler ile başlayan bir dizinin son figürü olan kader figürü, "kişisel olmayan bir şekilde" düşünülüyorsa, aracı süperego ile entegre edilebilir, ancak aslında çoğunlukla doğrudan ebeveyn görüntülerine bağlı kalır.

o zamanlar imago terimi psikanalitik toplulukta yaygın olarak kullanıldı, ancak özellikle melanie klein'ın çalışmasında geliştirildi. klasik hayallerin yanı sıra, en korkunç kaygı durumlarını kışkırtan "birleşik ebeveyn hayalleri" tanımladı. bunları 1946'da "şizoid-paranoyak pozisyon" haline gelen "sadizm zirvesinin aşaması" ile ilişkilendirdi. analistin çalışmaları bu korkunç hayallere bağlı kaygıyı ortaya çıkarmak ve böylelikle bu korkunç hayalleri yararlı veya yardımsever hayallere dönüştürerek "genital sevgiye" (1934'te "depresif konum" haline geldi) geçişi kolaylaştırmaktır. ona göre, küçük çocuk ebeveynler hakkında acımasız, agresif fanteziler geliştirir. çocuk daha sonra bu fantezileri ebeveynlere yansıtır ve böylece etrafındaki insanların çarpık, gerçek dışı ve tehlikeli bir imajı vardır. çocuk daha sonra erken süperego olan bu görüntüyü içeri sokar. klein böylece erken süperegoyu bir aracıdan çok bir imago olarak tanımladı.

klein, imago ile ne kastettiğini tanımlamayı susan isaacs'a bıraktı: bir imge ya da imago, introjeksiyon sürecinde içine konulan şeydir. isaacs'ın "hayaletin doğası ve işlevi"nde açıkladığı içsel bir nesne olan "kendiliğin içine alınmış" olmak için somut dışsal nesne ile başlayan karmaşık bir fenomeni içerir. isaacs ekliyor: "psiko-analitik düşüncede, imgeden daha fazla imago duyduk. imago ve imge arasındaki ayrım şu şekilde özetlenebilir: (a) imago bir bilinçsiz görüntüdür; (b) imago genellikle bir kişiyi veya bir parçasını, en eski nesneleri ifade etmesine karşın, imge, insan veya başka herhangi bir nesne veya durum da olabilir ve (c) imago öznenin düşlenen kişi ile olan ilişkisindeki somatik ve duygusal öğeler, bilinçsiz fantezideki idle bedensel bağlantı, introjeksiyon sürecinin altında yatan birleşme fantezisi içerir; oysa imgede somatik ve duygusal öğelerin çoğu büyük ölçüde bastırılır".

jac lacan, 1938'de les complexes familiaux dans la oluşumu de l'individu (bireyin oluşumunda aile kompleksleri) başlıklı makalesinde, imago ve kompleks arasındaki bağlantıyı tespit eder. bu sırada sanal (imaginary) hakkındaki ilk teorisini geliştirdi. imago kompleksin kurucu unsurudur; kompleks, onu belirleyen kültürel boyut ile onu düzenleyen hayali bağlar arasında kalan bir aile kurumunun yapısını anlamayı mümkün kılar. lacan içinde üç aşama tanımladı: sütten kesme kompleksi, saldırı aynası (ayna aşamasının açıklandığı) ve oedipus kompleksi. bu karmaşık imago yapısı, gerçek, hayali ve sembolik topolojisi haline gelecek olanı önceden yapılandırdı.

kaynak