YEME İÇME 23 Temmuz 2019
67,4b OKUNMA     566 PAYLAŞIM

Oldukça Tehlikeli Olabilen Maden Suyu Şişesi Patlamasına Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Tıpkı bira şişelerinin zaman zaman patlaması gibi maden suyu şişeleri de zaman zaman patlayabiliyor. Patladığında adeta bir silah etkisi yaratan bu şişelere karşı nasıl önlem alabiliriz?
iStock

Öncelikle bu şişeler neden patlıyor?

soda dediğiniz meretin maliyeti: şişe, kapak, etiket, shrink ve nakliye. en büyük maliyet de şişedir.

siz depozitosuz yeşil şişedeki sodayı içer ve şişesini çöpe atarsınız; geri dönüşümcüler bu şişeleri toplar, yıkar ve satarlar. buraya kadar anlaşılmayan bir şey yok.

soda, kaynağından çıktığı gibi şişelenmez; içerisine gaz basarlar ve tuz ilave ederler. bu depozitosuz şişeler her dolumda tahrip olur. soda nakledilirken hava sıcaklığı ve sarsıntı nedeniyle içinde sıkışmış gaz harekete geçer ve patlar.

bu patlamalar bazen kamyonda olur, bazen de sodayı elinize aldığınızda.

not: elimde bu nedenden 8 dikiş var.

ekleme: çok itiraz geldi. bu şişeler kırılıyor, yeniden dolumda kullanılmıyor diye. lakin sermayenin ahlakı yoktur. sağlık bakanlığı zamanında yukarıda benim yazdıklarımı tespit etmiş ve topu tüketiciye atmış. kaynak

Bu tehlikeye karşı nasıl önlem alabiliriz?

adana'da ikamet ediyorum. sodaları toplu alan ve biralarını kendi yapan biriyim. defalarca başıma geldi. aldığım önlemler şöyledir; 

biralarınızı kasayla stoklayın. sodaları ise plastik paketinden ayırarak bekletmeyin. mümkünse dolaba atın, sonra paketinden ayırın. bu durumu yaşamayan bilemez; silah gibi patlıyor şişeler. özellikle bira şişeleri çok küçük parçalara da ayrılıyor. 

başka bir çözüm ise az az almak ve hepsini ayrı bir içecek dolabında saklamak. stokta mutlaka dikkat edilmeli belirli bir sıcaklık gerçekten risk demektir. öldürmese bile yaralar, göze gelirse kör eder.

bu nedenle kör olmaya teğet geçen bir tanıdığım var. maden suları taşınmanın hemen akabinde patlamaya epey teşne oluyorlar. siz siz olun marketten aldığınız maden sularını eve gelir gelmez, siz kendilerine bakar durumda iken lönk diye yere bırakmayın zira kapağa yakın yerden kırılıp camıyla birlikte patlayan o kırık şişe ağzı ve kapak bi tarafınıza girebilir. ve hatta galiba bu tür yaralanmalı kazaların çoğu şişeyi elden düşürüp refleks ile yakalamak için yere eğilip bunu başaramayınca oluyor.

en ideali, şişeleri serin bir kenara sakince koyup bi müddet geçtikten sonra sakince yeni yerine yerleştirmek. muhtemelen sarsıntı ve sıcaklık nedeniyle çözünmüş co2 tekrar gaz haline gelip şişenin dayanma sınırlarını zorluyor.

Bir Türlü Ayırt Edilemeyen Maden Suyu ve Soda Arasındaki Fark