EKONOMİ 7 Mayıs 2021
24,7b OKUNMA     410 PAYLAŞIM

Öldüğümüzde Kripto Paralarımıza Ne Olacak?

Bir insan öldüğünde, geride kalan Bitcoin'lerine, Ethereum'larına ne olacak? Gerçek hayatta miras denen bir mevzu var ancak tamamen dijital bu ortamda bu miras meselesi nasıl olabilir?

ölünce coin'lerimize (kripto paralarımıza) ne olacak sorusu, geride kalanları ilgilendiren bir mevzu.

varlıklar dış cüzdanda ise, private key veya seed phrase (örneğin: 12 kelime) kimdeyse varlıklar onun olur. seed pharese'i ikiye veya dörde bölüp en yakınlarınıza verme yoluna gidebilirsiniz. ama dijital olarak değil, kağıt üzerinde olmalı.

varlıklar borsada ise uzun bir süreç sizi bekliyor demektir. öncelikle varlık sahibinin kimliğini ve fotoğrafını (kyc/know your customer) yüklemiş olması gerekiyor. eğer hesap email'e kayıtlı ve anonim ise iş daha karmaşık hale gelir.

binance için konuşursak:

- şifre
- mobil sms
- authenticator kodu


kombinasyonlar

1. sadece email ve şifre: eğer varlık sahibi bu kurulumu kullanıyorsa büyük ihtimal hesabı ele geçirilmiştir. ama diyelim çok iyi bir şifre kullandı. bu durumda email şifre sıfırlama ile hesaba ulaşılabilir. tabii bunun için önce email'e erişim olması lazım.

email'in mirasçıya geçirilmesi süreci aylar veya yıllar sürebilir. hele email sahibi kendini tanımlayacak hiçbir bilgi vermemişse iş zor.

2. email + şifre + mobil sms: bu kombinasyonda email ile birlikte bir de varlık sahibinin telefon kartına (sim kart) erişim gerekiyor. email'e erişim olmadan telefon ile sıfırlama mümkün olabilir ama çok fazla soru sorulacaktır.

3. email + şifre + mobil sms + authenticator: bu kurulum ile varlık sahibinin telefon numarasına erişiminizin olması yetmiyor, bir de üstüne varlık sahibinin akıllı telefonuna erişiminiz olması lazım. yani eğer varlık sahibi sağlam bir pin + cihaz sıfırlama koyduysa authenticator kilitli kalır.


yukarıdaki üç durum için de çok çok uzun bir yol var

bu dijital varlıkların sahibi illaki bir şekilde bunlara fiat, yani nakit ödeme yaptı. (eğer hediye olarak aldıysa o iş yatar.) halihazırdaki borsadan geriye doğru giderek, dijital varlıkların satın alındığı noktada kyc'ye ulaşılabilir. fakat bunun için varlıkların hangi borsada olduğunu bilmek lazım.

borsa, dışarıdan kimseye bilgi vermeyecektir. ölüm ve miras belgesini yok sayacak (sahtesini üretmek kolay) ve sizden üzerinde kurulu olduğu ülkede kabul gören miras belgesi isteyecektir. örneğin: borsa, amerika'da iş amerikan kanunlarına; singapur'da ise singapur kanunlarına uygun.

borsada tutulan varlıkları yakınlarınızı bırakmanın en kolay yolu email şifrenizi ve telefon pin'inizi yakın bir kişiye söylemeniz veya kağıt üzerinde bir yerlere yedeklemeniz. böylece sizden sonra email ve telefona erişip hesaba ulaşabilirler. ayrıca kullandığınız borsaya kyc gönderin, böylece en azından hukuki olarak uzun bir sürecin sonunda yakınlarınız varlıklarınıza ulaşabilir.


yap-ma-manız gerekenler ise şunlar

- güvenlik önlemlerini iptal etmek

- private key'i yazıp birine vermek. (nakit olarak verin daha rahat)

- seed phrase'i yazıp birine vermek. (aynı)

- private key veya seed phrase'i dijital ortamda tutmak. (şifrelenmiş bile olsa tehlikeli)

- donanımsal cüzdana güvenmek. (oldu ki cihaz bozuldu, seed phrase veya private key yoksa recovery imkansız)

çok uzattık, özet geçelim

dış cüzdan: anahtar kelime kimdeyse para onun.

borsa: kyc gönderin, telefon pin'inizi ve email şifrenizi yakınlarınızın sıfırlayabileceği şekilde ayarlayın.

ayrıca güvenli bir yerlere nerede ne varlığınız olduğunu yazın, ve bunu sürekli güncelleyin. borsada 10 btc var şakası yapmayın veya yakınlarınızla iyi geçinemiyorsanız yapın, fellik fellik arasınlar.