UZAY 12 Ağustos 2020
18,3b OKUNMA     556 PAYLAŞIM

Oksijen Üretmesi Amacıyla Mars'a Gönderilen Deneysel Cihaz: Moxie

NASA, 30 Temmuz'da Perseverance adını verdiği uzay aracını çeşitli görevler için Mars'a yolladı. Bu görevler arasında uzay aracının içine yerleştirilen Moxie adlı cihazla oksijen üretme deneyi de var.
Perseverance Uzay Aracı

moxie, mars'ta oksijen üretmek üzere perseverance uzay aracı ile marsa gönderilmiş olan deneysel cihazın adı. ismi mars oxygen in-situ resource utilization experiment'ın baş harflerinden türetilmiştir. türkçe: "mars yerinde oksijen kaynağı kullanma deneyi" de diyebiliriz.

cihazın perseverance uzay aracındaki konumu:


cihaz normalde kullanılması planlanan orijinal cihazın 1/100 ölçeklendirilmiş, bir araba aküsü boyutlarında olan prototipidir. deneylerin başarılı sonuçlanması durumunda 2030'lu yıllarda cihazın orijinal boyutlarda üretilip mars'a gönderilmesi planlanmaktadır.

deneylerin başarılı olması mars'taki insan yaşamı için önemli olduğu gibi mars'tan dünya'ya dönüşü mümkün kılması açısından da büyük önem taşıyor. orijinal boyuttaki cihaz beraberinde roket ve insan kullanımı için sıvı oksijenin depolanacağı tankların da gönderilmesi planlanıyor.


moxie, mars atmosferinin %96'sını oluşturan karbondioksiti elektrokimyasal yolla oksijen ve karbonmonoksit moleküllerine ayrıştıracak. prototip, yüzde 99,6 saflıkta elde edilmesi planlanan oksijenin saflığını ölçtükten sonra iki gazı da geri atmosfere geri salacak.

deneyinin baş araştırmacısı michael hecht atmosfere salınacak ve solunması çok tehlikeli olan karbonmonoksitin sorun olmayacağını, salınan karbonmonoksitin atmosferdeki artık oksijen ile birleşip tekrar karbondioksite dönüşeceğini belirtmiştir.


her şey yolunda gider ise moxie, 1 saatlik deneyleri sırasında 10 gram oksijen üretecek. bu yaklaşık olarak 0.03 metreküp (1.2 fit küp) hava içerisinde bulunan oksijen miktarına denk gelmektedir. bir insan ise günde yaklaşık 0.54 metreküp (19 fit küp) hava solumaktadır.

kaynaklar: business insiderwikipedianasa