SEYAHAT 16 Aralık 2020
366b OKUNMA     1227 PAYLAŞIM

Norveç'te Yaşamaya Başlayan Bir Ekşi Sözlük Yazarının Orada Garipsediği Şeyler

Bir süredir Norveç'te ikamet eden bir Ekşi Sözlük yazarı, Norveç'te garip bulduğu şeyleri yazmış.

- norveç'te elektrik sarfiyatı yüksek, elektrik fiyatları da hiç öyle az değil. neredeyse tüm evler elektrikli ısıtıcılarla ısıtılıyor, sürekli ışıklar yanıyor. normalde tüketime dikkat eden insanlar nedense elektrik tüketimini pek sallamıyor. ama sanırım elektriğin %96'sının hidroelektrik santrallerinden sağlanması bunun nedeni. yani çok da bir şey sarf edilmemiş oluyor.


- evlerde perde olayı pek yok. bizdeki gibi on binlerce liralık alengirli perdeleri güneşlikleri falan düşününce bu konuda bile farklıyız. ve evlerde ışıklar hep açık. normalde ben perde açık rahat etmeyen biriydim ama biz de kapatmıyoruz burada, herkes kendi işine bakıyor. artık rahatsızlık hissetmiyorum. tabii evlerin birbirinden uzak olmasının da etkisi var. belki konusu ilgisizdir ama başka yerlerde bahsedilmiş mi diye bakarken farkettim ki "tüm yabancılar perdelerini kapatır" diye kitaptan uyarlanmış norveç yapımı bir film var.


- karşılıklı konuşmada sizi onaylamak için nefes alıyorlar. çok şirin. bence bunu görmeden anlayamazsınız. bizdeki cık sesi gibi ama tersi anlamda. tam olarak videodaki gibi:


- pizzanın her türlüsü çok seviliyor. adam olimpiyatlara hazırlanır gibi spor yapıyor, akşam gelip dondurulmuş pizzayı gömüyor. bizde olsa 4 sene vicdan azabı çekersin. en ünlü markası grandiosa. senede 50 milyon paket dondurulmuş pizza satılıyormuş. adam başı 10 tane gibi.


- bazı şeylerde sanki tekel var. mesela süt ürünleri tine marka. bu da norveç'teki tereyağı krizi gibi sonuçlar doğurabiliyor.


- insanlar çıplaklık konusunda aşmış. bunu soyunma odalarında özellikle hissediyorsunuz. atıyorum; duşa gelip giderken hadi üzerine bir havlu almıyorsun ama gelip de uzun uzadıya muhabbet etmeden önce üzerine bir şeyler al. erkeği de kadını da bu şekil. rahat.

- kuzey ışıkları olayına çok yüksek değiller. 35 yaşında birisi, görece kuzey şehirlerde yaşamasına rağmen henüz hiç görmemiş. görmek için uğraşmamış yani.


- çoğu avrupa şehrinde, özellikle büyük olmayanlarda akşam yedide hayat durur, çoğu dükkan kapanır. burada da aslında öyle ama süpermarketler 7-23 arası açık.

- bizim giriş kat burada 1. kat. yani bir yere girdiniz ve merdivenle üst kata çıktınız. artık 2. kattasınız. ofiste yanlış kata çıktığım çok oldu. alman, brezilyalı ve belçikalı kontrol grubumda yaptığım deneylere göre bu sadece norveç'e özel bir durum.

not: burada tanıştığım, dünya tatlısı insanların hazırladığı norveç kanalını takip etmek isterseniz şöyle buyrun.