BİLİM 10 Ekim 2016
53,4b OKUNMA     1036 PAYLAŞIM

Normalde Beyaz Olan Güneş Işığını Neden Sarı Olarak Görürüz?

Evet, Güneş ışığı sanılanın aksine sarı değil; beyaz. Nedenine gelirsek eğer...
iStock.com

güneş ışığı tüm renklerin karışımından oluşur. bu nedenle beyazdır. ancak bu beyaz ışık atmosferimize girdiğinde, mavi ve mor gibi kısa dalga boyuna sahip ışıklar atmosferdeki parçacıklara çarparak saçılıma uğrarken dalga boyu yüksek olan kırmızı ve turuncu gibi ışıklar saçılıma uğramazlar. saçılan mavi ve mor ışık, aslında renksiz olan gökyüzünün mavi renge bürünmesine neden olur. atmosferin bir filtre gibi mavi ve mor ışığı yuttuktan sonra beyaz ışıkta geriye kalan renklerin karışımı ise güneş'i sarı renkte görmemize neden olur.

aynı şekilde güneş baterken ışığı dünya'ya daha eğik açı ile geldiğinden atmosferde daha çok yol alır. dolayısıyla daha çok hava molekülüne çarpan ışık daha çok saçılıma uğrar. kısa dalga boylarının daha fazla kırılması neticesinde gökyüzü daha kızıl bir renk alır. zira dalga boyu en uzun olan kırmızı ışık en az saçılmayla gözümüze ulaşır.

eğer ki gökyüzü bulutluysa bu, havada daha büyük boyutlu moleküller var demektir. dolayısıyla bu moleküller bütün renklerin saçılması için yeterli olur. bunun sonucunda tüm renklerin yaklaşık eşit saçılımıyla birlikte bulutlar ve gökyüzü beyaz gözükür.