SİNEMA 30 Eylül 2024
1,3b OKUNMA     28 PAYLAŞIM

Nocturnal Animals'taki Tony, Aslında Filmin Kadın Başrolü Susan'ı mı Simgeliyordu?

Nocturnal Animals (Gece Hayvanları) filmindeki Tony'nin, filmin erkek başrolü Edward'ı (Jake Gyllenhaal) simgelediği söylenir ancak bu sefer olaya farklı bir açıdan bakalım.

nocturnal animals... son on dakikasında tüm bakış açımın değişmesine sebep olan film. klasik bir metaforik intikam öyküsü izlediğimi düşünmüştüm. finaliyle beraber taşlar yerine oturdu ve 7/10'luk film benim için 9/10'a dönüştü. bir puanı girişinden kırdım. açılışı için hâlâ anlamlı bir açıklamam yok. görmez olaydım.

Uyarı: Kalan kısım haliyle spoiler içerir.

başından itibaren tony'nin edward olduğuna inanarak izledim. edward, susan ile aralarında geçenleri ona göstermeyi istedi sandım. ancak tony aslında susan'ın ta kendisi. edward sadece susan'a ayna tutmuş. tony'nin kızı aldırdığı bebeği, tony'nin karısı edward'ı, turk babasını, lou kocası hutton'ı, ray ise annesini temsil ediyor. bobby de susan'ın edward ile evlendiği zamanki idealist, gözü pek, sisteme -annesine- karşı çıkan ve sonunda ölen yanı.


olayların merkezinde ray yer alıyor. diğerlerine göre daha güçlü ve acımasız. avukatı yardımıyla suçlamalardan sıyrılabiliyor. tıpkı annesi gibi. annesi de geçmişte yaşananlarda aktif bir rol oynamadığı için direkt suçlanamıyor. ne bebeğin alınmasında ne de boşanmada payı var. fakat hem tony hem de susan'ın gözünde esas suçlu ray/annesi. yaptıkları son konuşmada ray, karısının ölümü hak ettiğini söylüyor. annesi de edward'ın zayıflığı yüzünden terk edilmeyi hak ettiğini söylemişti. ray aynı zamanda öldürmenin eğlenceli olduğunu söyleyerek tony'i buna teşvik ediyor. annesinin restorandaki konuşmalarında susan'ı kendisine benzetmeye çalışması gibi. nihayetinde tony'i fiziki, susan'ı da manevi olarak öldürüyor.

lou ise olaylarda ikinci dereceden sorumlu. tony'e kendi arabasını kullandırıp alakasız bir noktada indiriyor. bu araba evlilik öncesi ilişkilerini ve kürtaj günündeki kaybolmuşluğu resmetmiş. yol boyunca lou'nun tarifine güvenip sürüyor arabayı, bebeğini aldırdığı gece hutton'a güvendiği gibi. gecenin sonunda bebeğini ve edward'ı -kızını ve karısını- kaybediyor. daha sonra ray ile birlikte tony'nin arabasını kullanarak geri dönüp arıyorlar. ikinci araba ise hutton ve annesinin evlilik sonrası ailesi hâline geldiğine işaret ediyor. aldattığı için hutton'a öfkeli olsa da kendisi de edward'ı aldattığı için eski versiyonu bobby'e öldürtebiliyor anca.

turk olaylara dahil olan ama sonrasında ölüp bir daha bahsi geçmeyen bir karakter. babası da aynı onun gibi konuşmalarda kendine yer buldu, pek çok kötü yanından bahsedildi ama ortaya hiç çıkmadı.


film boyunca tony'nin gözlerinde, edward'ın susan'a atfettiği hüznü görüyoruz. roman boyunca tony'nin yaşadığı kırılma anlarında susan da mental çöküş yaşıyor. duş sahneleri ve küvete girişleri eş zamanlı. tony ailesini koruyamamanın pişmanlığı yaşayarak başka bir karaktere dönüşüyor. benzer olarak susan'ın toplantıda çalışan hakkında söyledikleri de yaptığı seçimlerden duyduğu pişmanlığın sonucu geçirdiği dönüşümünün parçası. tony ölmeden önce bulunmak için havaya ateş ediyor. susan ise görüşmek için edward'a mail atıyor. nitekim ikisi de bir başlarına kalıyorlar. ikisinin de son sahnelerinde açık olan gözlerine odaklanılması ve tony'nin öldüğü sahnede yine eş zamanlı olarak kolyelerini tutmaları bir başka detay.

edward flashbackler haricinde hiçbir sahnede yer almıyor. romanıyla susan'ı susan'a anlatmış, tablosunu astırdığını dahi unuttuğu intikamını aldırmış ve kendisinin kürtaj gecesi onun için öldüğü mesajını vermiş.