Ninja Kaplumbağalar'ın Toplamda 53.664 Adet Pizza Yemesi
ninja kaplumbağalar'ın 81.030 adet pizza tüketmesi, babaannemin yaptığı pizzayı yerken aklıma takılan ilginç bir durum
tmnt hayranıyım demek yanlış olur ama tmnt evrenini çok severim. özellikle çocukken çizgi filmini izlemektense bolca çizgi romanını okumuşluğum vardır. hatta geçen gün çizgi romanlarımdan birkaçını kurcalarken, splinter usta isimli iblisin shredder'ın öz abisini öldürdüğünü, bununla yetinmeyip shredder'ın yengesinin aklını çelip, en yakın arkadaşım dediği adamı nasıl bitirdiğini anlatan bir yazı yazdım. yine, bu ekibin aslında silahlı suç örgütü olduğunu açıklayan, hukuka aykırı eylemleri teker teker açıkladım. ama gelin görün ki, zannedersem bugüne kadar kimse bu arkadaşların bugüne kadar yedikleri pizza sayısını hesaplamamıştır. evet, pizzayı nereden buluyorlar geyiği yıllardır sözlük içerisinde yapılıyor ama ben bölümlerden referans olarak aldığım bilgiler üzerinden yedikleri pizza adetini, en fazla tüketilen pizza çeşitlerini ve daha sonra da pizzaların toplam maliyetini hesaplayacağım.
hesaplamaları, diğer hesaplamalardaki gibi sezon sayısından değil de ninja kaplumbağalar'ın ilk piyasaya çıktıkları tarihten bugüne kadar geçen süreyi hesaplayarak yapacağım.
çünkü seri sadece çizgi filmden ibaret değil. filmleri ve ara ara da olsa çıkardıkları çizgi roman serileri oluyor. o yüzden devamlılığı göz önüne alarak, daha net bir hesaplama yapmama olanak sağlayacak. ninja kaplumbağalar'ın piyasaya ilk çıktıkları tarih 1984 yılı, yani tam 37 yıl olmuş piyasaya çıkalı. bu durumda 37 yıl içerisinde kaç adet pizza tükettiklerini bulacağım.
1987 yılında yayınlanan çizgi filmin 98, 101, 145 ve 167. bölümlerinin sonunda klasik pizza söylüyorlar. ve michelangelo bu bölümlerin ikisinde "iki büyük boy pizza anca bana yeter" diyor, bu durumda mikey tek başına 2 ve ekibin diğer üyeleri 3 tane pizza söylüyor. çünkü bu bölümlerin sonunda yani yer sofrasında toplam 4-5 tane boş pizza kutusu görülüyor. ayrıca mikey'nin bu sözünü referans alarak ekibin sadece büyük boy pizza söylediğini öğreniyoruz. hem küçük ve orta boy pizza bunların dişinin kovuğuna yetmez. ancak splinter yaşlı bir pezevenk olduğu için, ancak 2-3 dilim yer ve diğer büyük boy pizza boşa gider. ancak, bunların bazen misafirleri oluyor. işte, april veya casey jones ziyaretlerine geliyorlar. onlar için de ekstra bir büyük boy pizza yazalım. veya gece acıkırlarsa diye fazladan bir büyük boy pizza da sipariş vermiş olsunlar, çünkü her gün ziyaretlerine gelecek değiller ya. ve böylelikle o fazladan 4. pizzayı böylece amorti etmiş oluruz.
yani
mikey tek başına 2
ekibin diğer kalan üyeleri için: 2+1=3
ziyarete gelen kişiler için de fazladan 1 tane pizza söylemiş olsunlar.
bu durumda
37 yıl:
37 x 36513505 gün yapar.
bölüm başına altı pizza söylediklerine göre:
13505x681.030 adet pizza yapar.
bunları ekip arasında kaç kişinin yediğini göstermek istersek:
13505x340.515 mikey'nin dışında kalan ekibin tükettiği pizza sayısı.
13505x227.010 mikey'nin tek başına tükettiği pizza sayısı.
13.505x113.505 adet misafirler için söylenen pizza sayısı.
hemen sağlamasını yapalım:
40.515+27.010+13.505=81.030 bam doğru..
şimdi bu pizza sayısını biraz azaltalım:
bu adamlar 37 yıl boyunca hiç mi hastalanmayacak, hiç mi zehirlenmeyecek, hiç mi shredder'ın adamları ile cenk ederken sakatlanmayacak ve elden ayaktan düşüp hastaneye yatırılmayacak ve serum yemeyecek ve bu durumda da pizza söyleyemeyecekler? tabii ki de mücbir sebepleri hesaba katacağım.
37 yılın 13.505 gün yaptığına göre, 444 ay yapar. 444 ay içerisinde shredder ve krang koalisyonuyla bolca savaşmışlardır.
bu durumda farazi olarak konuşursak
yeteneklerine göre:
mikey: 20 ay
raphael: 15 ay
leonardo: 10 ay
donatello: 5 ay
hastanede yatmış olsun. splinter itini saymıyorum, çünkü onda dövüşecek cesaret yok anca bu yetimleri salar dövüşsün diye. bu durumda mikey ekibin en uçuk, disiplinsiz karakteri olduğuna göre fazla darbe alabilir o yüzden 444 ay içerisinde toplam 20 ay hastanede yatsın, bir ninja'nın yapmaması gereken şeyi yapan yani öfkesiyle hareket eden raphael salağı da bolca darbe almıştır, ona da yazdım kafadan 15 ay. leonardo, diğerlerine göre hem daha yetenekli hem de görece silah avantajı var. o yüzden o az sakatlanmıştır ve o yüzden 10 ay hastanede yatsın diyelim. geriye donatello kaldı. silah olarak en adaletsiz silah kendisinde olsa da, ekibin beyni olduğu için gerekmedikçe yakın dövüşe girmez, daha çok teknoloji yani ekibin lojistik desteğini sağladığı için maksimum 5 ay yazdım ona.
bu durumda toplam 444 ay içerisinde, ekibin hastanede geçirdiği süre:
20+15+10+5=50. pizza söyleyemedikleri ay sayısı.
pizza söyleyemedikleri gün sayısı: 50 ay ise 4 yıl 2 ay yapar, toplamda da 1520 gün
bu durumda ekip, hastanede yattıkları süre boyunca 1520 gün pizza söyleyememiştir. hepsi ayrı ayrı hastaneye yatmış olsa da, kardeşleri hastanede yattığı süre boyunca eminim kimsenin pizza söylemeyi canı istememiştir ve hastane yemekleriyle beslenmişlerdir. bu durumda da, x karakter hastanede yatarken diğerleri pizza yemeye devam etmeyeceklerdir. bu durum göz önüne alınarak 1520 gün boyunca hiçbirinin pizza sipariş vermeyeceği hesaba katılmıştır.
diğer mücbir sebepler
doğa afeti nedeniyle kurye siparişi getiremesin, pizza dükkanı x bayramı y bayramı gibi günlerde kapalı olsun, ekibin bazı günlerde pizza söyleyecek parası çıkmasın.
bunları tabii ki farazi şekilde yazmayacağım. new york'ta son 40 yıl içerisinde toplam 20 büyük fırtına meydana gelmiş ve şehir durma noktasına gelmiş. bunu gün olarak değil de yine ay şeklinde alalım. çünkü fırtınanın etkisi en azından 2-3 hafta sürecektir, düz onu 1 ay yapalım. toplam bayram sayısını yıl içerisinde 20 gün olarak buldum, onu da düz 1 ay yapıyorum. dükkanın kapalı kalacağı gün sayısını, kuryenin siparişi hava şartları yüzünden teslim edemeyeceği gün sayısını da 10+10 yani toplam 20 gün olarak belirledim.
tabii ki bunlar diğerleri gibi toplam değil, 1 yıllık döngünün içerisinde gerçekleşmesi olası hadiseler.
1 yıl içerisinde pizza söyleyemedikleri gün sayısını bulalım:
30+30+20=80 gün. bu rakam ekibin 1 sene içerisinde pizza söyleyemediği gün sayısı.
daha rahat hesaplayabilmek için onu 90'a yuvarlayalım ve 3 ay olarak varsayalım.
bu da 37 yıl içerisinde toplam 111 ay yapar. ancak, hesaplamanın doğru olması için 90'a yuvarlamıştık, tekrar biraz bu rakamı revize etmek için 100 ay diyelim biz buna. 100 ay toplam 3041 gün yapar.
yani ekip mücbir sebeplerden dolayı 3.041 gün boyunca pizza sipariş verememiştir.
toplamda ise: 3.041+1.520+=4.561 37 yıl içerisinde toplam pizza söyleyemedikleri gün sayısı.
toplam pizza söyledikleri gün sayısından, toplam pizza söyleyemedikleri gün sayısını çıkararak, toplam söyledikleri pizza rakamını güncelleyelim:
13.505-4.561=8.944 toplam pizza sipariş verebildikleri gün sayısı.
bu durumda toplam söylenen pizza adetini güncelleyelim:
8.944x6=53.664 güncellenen yeni pizza sayısı.
şimdi bir de bu işin bu tosbağalara maliyeti var, parayı nereden buldukları da meçhul ya
neyse, buyurun maliyet kısmına:
ninja kaplumbağalar'ın kendi ütopik veya distopik bir dünyası yok, bayağı bildiğiniz düz şekilde amerika yani new york/manhattan civarında geçiyor. 1990 yılında piyasa çıkan ve serinin ilk filmi olan filmde, michelangelo pizza siparişi veriyor ve pizzayı getiren firmanın dominos olduğu görülüyor. demek ki pizzalarını sürekli aynı firmadan söylüyorlar. 1984 yılı, amerika'daki pizza fiyatlarına ulaşamadım ama en yakın 1989-1990 tarihleri arasındaki büyük boy pizza fiyatlarına ulaştım ve 9 dolar civarı.
ekibin 6 pizza sipariş verdiğini bildiğimize göre bu rakam toplamda:
6x9=54 dolar yapar.
ancak, bu ekip öyle sıradan klasik kenar, klasik hamur pizza söylemiyor. buradaki görsele göre, 1987 yılında yayınlanan çizgi film serisinde, toplam 24 bölümde 24 farklı türde pizza siparişi vermiş bu arkadaşlar. en farklı ve en değişik pizzalardan 12'sini aldım ve onlardan bazıları şu şekilde:
-jöle fasulyeli ve sosisli pizza
-fıstık ezme ve istiridyeli pizza
-çikolata parçacıklı ve midye soslu pizza
-granola ve meyan köklü pizza
-tereyağ, soğan ve hamsili pizza
-pepperoni ve sıcak şekerlemeli pizza
-pepperoni ve turşulu pizza
-kıyılmış hindistan cevizi ve tatlı turşulu pizza
-çikolatalı şekerleme, sardalya, acı biber, krem şantili pizza
-hamsi ve muzlu pizza
-ton balığı, fıstık ezmesi ve üzüm jöleli pizza
-çilek ve hamsi soslu pizza
midesiz şerefsizler, nasıl yiyorlarsa bu sağlıksız, saçma sapan aromalı pizzaları, orası ayrı konu. ancak, bu durumda sadece büyük boy pizza için para ödemeyeceklerdir. ekstra malzeme için de para ödeyeceklerdir, çünkü hiçbir pizza firması böyle pizza yapmaz. çilek ve hamsi soslu pizza ne lan? bu durumda bunlar bomboş büyük boy pizza seçip, içini kafalarına göre kendileri dolduruyorlar.
o yıl için ekstra malzemelerin fiyatını öğrenemedim, ancak wayback kullanarak 2000 yılındaki pizza sitelerinden edindiğim bilgilerden: malzemenin içeriğine, türüne göre değişiyor. bir sitede pepperonili pizzaya mantar eklemek isterseniz 50 cent falan yazıyordu, ancak bunların malzemeleri daha pahalı ürünler olduğundan ötürü biz onu pizza başına 1 ve 2 dolar olarak yazalım.
yani pizza başına toplamda 5 tane farklı ürün ekletmiş olsunlar, her ne kadar bazı pizzaları sade ançüezli yeseler de, biz onu pizza başı için 5 farklı ürün yapalım, diğerlerini tek tek hesaplamakla uğraşmayalım.
bu durumda pizza başına 5 farklı ekstra malzeme ekleteceklerine göre: 3 tanesi 2 dolarlık malzeme, diğer ikisi de 1 dolarlık yani toplamda pizza başına ekstra 8 dolarlık malzeme ekletsinler.
bu da toplam pizza için ödeyecekleri tutarı tabii ki de değiştirir. tek bir büyük boy pizzanın fiyatı 9 dolar olduğuna göre, bunlara tek bir pizzanın maliyeti:
9+8=17 dolar.
toplamda 6 pizza için ödedikleri tutar ise:
17x6=102 dolar. yani bu elemanların günlük 6 pizza için ödedikleri tutar 102 dolar.
toplam 53.664 adet büyük boy pizza sipariş verdiklerine göre, bu arkadaşlara bu pizzaların toplam maliyeti:
53.664x17912.288 dolar.
neredeyse 1 milyon doları pizzaya gömmüş, bu hiçbir şekilde sigortalı işte çalışmayan, gelir kapısı olmayan adamlar. hesap kitap ortada, yalan konuşmuyoruz. sözlük'te yıllarca geyiği dönen, bu tosbağalar bu pizza parasını nereden buluyor diye yapılan beyin fırtınalarının ne kadar haklı olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum lan.