İŞ HAYATI 12 Haziran 2020
40,6b OKUNMA     654 PAYLAŞIM

Nescafé, Dünya Çapında Nasıl Bu Kadar Başarılı Oldu?

Türkiye'yi Türk kahvesi dışında da bir dünya olduğu gerçeğiyle tanıştıran Nescafe'nin neleri doğru yaptığına dair bazı bilgiler.
iStock

michael porter'ın beş kuvvetler modeline göre mevzuyu inceleyelim:

1. industry rivalry (sektördeki rekabet)

araştırmaya göre türkiye’de hazır kahve tüketen her 5 kişiden 3’ü nescafe'yi tercih ediyormuş. her gün 4,5 milyon nescafe tüketiliyormuş. nescafe, özellikle 3’ü bir arada gibi inovatif ürünlerle son 10 yılda hazır kahve tüketimini 3 kat büyütmüş. daha ne olsun... kaldı ki, nescafe ismi jenerik isim olmuş artık, selpak gibi, pimapen gibi. adamlar neredeyse krallıklarını ilan etmişler. geriye de ahmed cafe, mahmood cafe, husssein cafe tarzı şeyler kalıyor. isimlerini görünce dahi alasım gelmiyor.

2. barriers to entry, threats of new entrants (sektöre yeni girecek oyuncuların karşılaşacakları tehlike ve engeller)

nescafe sektöre 1938 yılında adımını atmış. şimdiye dek konuyla ilgili yüzlerce, binlerce üretici, tüketici, alıcı, satıcı, yetiştirici, çiftçi, şirket, üretim şekli vs ne varsa artık bağlamışlardır muhtemelen. piyasaya yeni girecek bir şirketin hem pazarlama hem üretim hem hem dağıtım anlamında deli gibi yatırım yapması gerekmekte.

3. bargaining power of suppliers (tedarikçilerin pazara olan hakimiyetleri)

nescafe'nin kendi sitesinden alıntı yapacağım, bu gayet yeterli olur:

"nescafé plan ile kahve üreticileri ve tedarikçilerine destek sağlanıyor.

nestlé, kahve tedarik zinciri boyunca sorumlu çiftçilik, kaynak elde etme, üretim ve tüketim konularında önemli gelişmelere imza attı. nestlè, 2010 yılında mexico city'de nescafé plan'ı açıkladı. plan kapsamında 2020 yılına kadar kahve projelerine dönük 500 milyon isviçre frangı yeni yatırım öngörülüyor.

nescafé plan, doğrudan satın alma ile birlikte kahve üretimi yapan çiftçilere teknik yardım programları da dahil olmak üzere nestlé'nin kahve tedarik zincirini daha da iyileştirmesine yardımcı olmasını içeren bir takım küresel hedefleri içeriyor. nescafé plan uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan yağmur ormanları ittifakı (rainforest alliance) ve onun dışında sürdürülebilir tarım ağı (sustainable agriculture network – san) ve 4c gibi örgütler tarafından da destekleniyor.

nescafé plan'ın üreticileri ve tedarikçileri destekleyen, maddi ve sosyal sıkıntıları ortadan kaldırmayı amaçlan birçok hedefi ve çalışması bulunuyor. bunlardan bir tanesi; 2020 yılına kadar 220 milyon adet yüksek verimli ve hastalıklara karşı dirençli kahve fidesi çiftçilere dağıtılacak. bu yardımla üreticiler kendi ekim alanlarını (plantasyonlarını) yenilemiş, verimliliklerini ve gelirlerini artırmış olacak. diğer bir örnek çalışmada ise; nestlè, gelecek 5 yıl içerisinde nescafé için doğrudan çiftçilerden ve onların üretici birliklerinden aldığı kahve miktarını iki katına çıkaracak ve nihai olarak her yıl 170 bin civarı üreticiden 180 bin ton kahve satın alınıyor olacak."

4. threat of substitutes (ikame ürünlerin tehditleri)

milli içkimiz ayran dahi kahveyi alaşağı edemedi ya, başka hiçbir şey 'king of the seven armies' kahveyi tahtından indiremez kolay kolay bence.

5. bargaining power of buyers (alıcıların, tüketicilerin pazarlık güçleri)

56 adet nescafe 3 ü 1 arada original kahve 17.5 g'nin fiyatı 45.62 tl imiş.

valla kahve içmeden güne başlayamıyorum tribi sayesinde bu denli ucuz bir ürünü alıyorsunuz bir şekilde. bu tribe girmeseniz de alıyor, bir kenarda tutuyorsunuz o kahveyi. doğruya doğru.

Hiç Örneği Olmayan Bir Ürüne Pazar Yaratan Red Bull Nasıl Bu Kadar Başarılı Oldu?