BİLİM 8 Ocak 2024
10,8b OKUNMA     322 PAYLAŞIM

Neden Bazı Ülkelerin Saatleri Evrensel Saatten 1 Saat Yerine 30 Dk Uzaklıkta?

Bazı ülkeler ve ülkelerin bazı bölümleri belirli bir zaman dilimi içinde olmanın tercih edilmeyeceğine karar vermiş ve Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a (UTC) 30 dakikalık, hatta 45 dakikalık uzaklıkları seçmişlerdir.

ideal olarak, zaman dilimleri dünya yüzeyinin 15 derece boylam genişliğinde aynı zamanı koruyan dilimleri olacaktır. ancak, bazı ülkeler ve ülkelerin bazı bölümleri belirli bir zaman dilimi içinde olmanın tercih edilmeyeceğine karar vermiş ve 30 dakikalık hatta 45 dakikalık uzaklıkları seçmişlerdir. neden mi?

zaman dilimlerinden önce işlerin nasıl yürüdüğünü düşünün: şehirler zamanı güneş'e göre tutuyordu, bu da 1 derece boylam aralığındaki şehirlerin saatlerinin 4 dakika farklı olduğu anlamına geliyordu. eğer bir saat dilimi 15 derece boylam genişliğindeyse, o zaman dilimin kenarındaki yerlerin güneş saati, dilimin merkezindeki yerlerden 30 dakika farklı olacaktır.

örneğin, kanada'nın newfoundland adası, ingiltere'nin greenwich kentinde 0 derece boylamda bulunan utc'den (koordineli evrensel zaman) 4 saat geride bir zaman diliminde yer alır. ancak newfoundland utc'nin 3,5 saat gerisindedir. zaman dilimleri 19. yüzyılın sonlarında kullanılmaya başlandığında, newfoundlandlılar 30 dakikalık kaymayı seçtiler çünkü bu, çoğu newfoundlandlının yaşadığı şehir olan st. (john's 52,7 derece batı boylamındadır ve utc'nin batısındaki 3,5 saatlik güneş zamanı 52,5 derece boylamdadır).

başkentleri tahran ve kabil'in sırasıyla utc'nin 3,5 ve 4,5 saat doğusunda yer aldığı iran ve afganistan'da da benzer durumlar yaşanmıştır. nepal'in başkenti katmandu, utc'nin yaklaşık 5 saat 45 dakika doğusunda yer almaktadır, bu nedenle nepal kendi zaman dilimi için bu zamanı seçmiştir. hindistan'ın utc'den 5,5 saat ileride olan tek bir zaman dilimi vardır. bu, ingiliz yönetimi altında hindistan için merkezi meridyen olarak seçilen prayagraj'daki (allahabad) zamana karşılık gelir.