PSİKOLOJİ 6 Eylül 2023
13,7b OKUNMA     394 PAYLAŞIM

Neden Bazen Hayatı Kaçırmışız Gibi Hissederiz?

Eskiden hayatı ve gençliğimizi dolu dolu yaşayamadığımız gibi bir duyguya kapılabiliriz. Özellikle yaş aldıkça güçlenen bu duygunun belli sebepleri var.
The Curious Case of Benjamin Button (2008)

insan büyüdükçe çocukluğunu ve yaşadığı bazı zamanları çok özlemeye başlar.
işte bu büyüdükçe, çocukluğumuzun ya da gençliğimizin bazı yönlerini eksik hissetme ya da özleme duygusu altında yatan bazı nedenler var :

nostalji

nostalji, gençliğimizde öneminin tam olarak farkında olmasak bile, geçmişi özlememize neden olabilecek güçlü bir duygudur. yaşlandıkça çoğu zaman çocukluğumuza sevgi ve nostalji duygusuyla bakarız, olumlu anılara ve deneyimlere odaklanırız.

değişim ve kayıp

büyümek değişim ve kaybı içerir. olgunlaştıkça çocukluğumuzun masumiyet, sadelik, kaygısız anlar gibi bazı yönlerini geride bırakırız. yetişkinliğin karmaşıklıkları ve sorumluluklarıyla karşılaştıkça bu yönleri gözden kaçırabiliriz.

idealleştirme

çocukluğumuzu ve gençliğimizi idealleştirme eğilimindeyiz, onları daha basit, daha mutlu zamanlar olarak hatırlıyoruz. bu idealleştirme, mevcut koşullarımızdan daha iyi olarak algıladığımız bir şeyi kaçırma duygusuna yol açabilir.

artan farkındalık

büyüdükçe dünyanın ve onun zorluklarının daha fazla farkına varırız. bu artan farkındalık, hayatın birçok sert gerçekliğinden korunduğumuz çocukluğun cehaletine veya masumiyetine dair bir nostalji duygusuna yol açabilir.

toplumsal beklentiler

toplum genellikle yetişkinlere kariyer yapma, aile kurma veya daha fazla sorumluluk alma gibi belirli beklentiler ve baskılar yükler. bu beklentiler çocukluğumuzda sahip olduğumuz özgürlüğü ve yükümlülüklerin yokluğunu özlememize neden olabilir.

zamanın hızlı geçmesi

yaşlandıkça zaman algısı değişebilir. pek çok insan yaşlandıkça zamanın daha hızlı geçtiğini hisseder, bu da bir kayıp duygusuna yol açar ve bir zamanlar hafife aldığı anları kaçırır.

pişmanlık

bazı insanlar gençliklerinde kaçırılan fırsatlardan veya yapılan seçimlerden dolayı pişmanlık duyabilir. bu pişmanlıklar, farklı bir geçmişi kaçırma veya arzulama duygularına katkıda bulunabilir.

gençliğimizin bazı yönlerini kaçırıyor olsak da büyümenin aynı zamanda yeni deneyimler, fırsatlar ve kişisel gelişim de getirdiğini kabul etmek önemlidir. bu, yaşam yolculuğunun doğal bir parçasıdır ve geçmişe değer vermekle bugünü kucaklamak arasında bir denge bulmak, çocukluğumuzu özlemenin getirdiği bu duygulardan kurtulmamıza yardımcı olabilir. ayrıca öğrendiklerimizi ve bireyler olarak nasıl büyüdüğümüzü düşünmek, hem geçmiş hem de şimdiki deneyimlerimizin değerini anlamamıza yardımcı olabilir.

kaynak / quuora kaynak / kaynak