BASKETBOL 13 Kasım 2020
8,2b OKUNMA     499 PAYLAŞIM

NBA Offseason'da Dengeleri Değiştirebilecek Önemli Faktörler

NBA'de normal sezonun 2020 finallerinden kısa süre sonra başlaması nedeniyle kısa bir süreye sıkışacak olan offseason (sezon dışı) hakkında önemli faktörleri aktarıyoruz.

16 kasım’da takımlar arası takasların başlayabileceği, 18 kasım’da draftın yapılacağı, 20 kasım itibariyle de free agency görüşmelerinin yapılacağı (yani dananın kuyruğunun kopacağı) offseason. şimdi, bu offseason’ı etkileyecek dinamiklere detaylıca göz atalım.

salary cap

takımlar, pandemi öncesi uzun vadeli planlamalara göre bu offseason’da cap’in yaklaşık 115 m$, lüks vergisi sınırının 139 m$, apronun 145 m$ olacağını öngörüyorlardı. keza 2021 yazı için tahmini cap’in de 125 m$ civarında olacağı konuşuluyordu. şu anda gelecek yaz cap’inin 112 m$ civarında olması çok daha yüksek ihtimal gibi görünüyor. tüm bu yeni salary cap koşulları takımların bu offseason için hamle esnekliklerini azaltırken öte yandan gelecek yaza yönelik hedeflerini yeniden gözden geçirmelerine yol açabilir.


gelir/gider dengesi

finansal kayıplar, seyircisiz/düşük seyircili maçlar takımların transfer harcamalarını ve sezon stratejilerini etkileyebilir. her patronun bütçesi, işe bakış açısı da aynı değil. bu yaz maaş yükü düşürme, lüks vergisinden kaçınma motivasyonlu kimi takaslar veya draft'ta pick satışları da beklenebilir.

cap boşluğu olan takımlar

ilk bakışta bu yaz sadece hawks (45 m$), hornets (21 m$), pistons (30 m$) ve knicks (42 m$) (anlamlı) cap boşluğu olacak olan takımlar olarak görünüyor (bu değerler tahminidir?). heat ve phoenix’in de sözleşmesi biten oyuncularını renounce ederlerse cap boşlukları olabilir ancak kendi oyuncularını tutma ihtimallerini daha yüksek görüyorum. caphold’lar sebebiyle onların boşluğu olmayabilir veya düşük düzeyde kalabilir.

tabii ki cap boşluğu (tüm takımlar için) opsiyonların (oyuncu ve takım) kullanımı, yapılacak takaslar, stretch vs. kararları ile değişebilir. burada yazdıklarım genel beklentiler ile alâkalı.

cap boşluğuna sahip olan takımların görünürdeki ortak özelliği ise bu sezon için başarı hedefleri / aciliyetleri olmayan takımlar olmaları. peki cap boşluğu olan bu takımlar ne yapacaklar? bazı iyi oyunculara (uzun vadeli ellerinde tutmak veya ilk fırsatta yeniden takaslamak için) 3-4 yıllık kontratlar önerebilirler. bu tür hamleler arasında misal jerami grant, bogdan bogdanoviç, davis bertans, joe harris gibi isimleri görebiliriz. ilgili takımlar cap boşluklarını iyi transferler için veya başka takımların istenmeyen kontratlarını takasla almak için de kullanabilirler. özellikle pistons ve knicks’in bu konuda istekli oldukları söyleniyor.

giannis ve 2021 yazının etkisi

giannis’in (ve 2021 yazının diğer gözde free agent oyuncularının) extension imzalama konusundaki tutumları da bazı takımların stratejilerini etkileyebilir. bazı takımlar tek yıllık büyük kontratlar (miami - dragiç gibi) vermeyi tercih edebilir. bazı takımlar ise (belki 2021 cap’inin küçülmesinin de etkisiyle) gelecek sezon hedeflerini çöpe atıp şimdiden uzun vadeli kontrat vermeye yönelebilir.

takaslar

cap boşluğunun az olduğu zamanlarda takasların önemi ve sıklığı artar. bu yaz hangi takımların alıcı, hangilerinin satıcı olacağı da belirleyici olacak. bazı takımların net şampiyonluk hedefiyle veya net playoff hedefiyle yola çıkacaklarını düşünebiliriz. bu takımların alıcı olup kadrolarını güçlendirmeye çalışacakları aşikâr. peki diğer takımların hangileri satıcı konumunda olur? yukarıda bahsettiğimiz finansal faktörler, vergi yükü hangi takımları nasıl etkiler?

özellikle batı konferansında güçlü ve playoff hedefiyle yola çıkması beklenen takım sayısı çok fazla. bunlardan bazıları playoffları boşverip doğrudan rebuilding’e gitmek isterler mi? bir de mutsuz oyuncular faktörü var, oladipo gibi.


sign & trade

fred van vleet, danilo gallinari gibi serbest oyuncular geçen sezon jimmy butler’ın miami’ye geçişine benzer kontratlarla hareket ederler mi? rfa olan ingram, bogdanovic gibi oyuncular brogdon - pacers hamlesine benzer şekilde takımlarına pick(ler) kazandıracak şekilde sign&trade olur mu?

rebuilding?

Rebuilding: Yeniden yapılanma.

hangi takımlar playoff hedefinden uzak durup 2021 draftına ve sonrasına yatırım yapacak? özellikle batı’da playoff aslanın ağzında. oradaki hangi takımlar “aman bu sezonu boş ver, önümüzdeki sezonlara bakalım” modunda hareket edecek? bu sezon özelinde salonlar boş olacaksa rebuild kararı almak daha mı kolay olur?

retooling?

Retooling: Eldeki malzemeleri (oyuncuları) uyumlu hale getirme, işlevini artırma.

sixers, rockets gibi takımlar değişen yönetim ve koçlar sonrası -pahalı- kadrolarını dönüştürmeye çalışırlar mı? orlando, san antonio, chicago, belki new orleans gibi daha alt sıra takımları, playoff hedefinden vazgeçmeden, üst düzey (vazgeçilmez) olmayan yıldızlarından vazgeçip farklı yapılanmalara giderler mi?

bazı contenderlar?

Contender: Başa oynayan, geçmek için epey mücadele etmek gereken takım.

- 2020’nin büyük hayal kırıklıklarından clippers veya bucks aynı ekiplere bir şans daha verecek mi?
- bucks giannis’i memnun etmek için farklı işlere girişir mi?
- lakers kadroyu korur mu? üçüncü yıldız peşinde koşar mı? bulabilir mi?
- sixers, yönetime gelen morey ile beraber çok pahalı ama bir o kadar da uyumsuz görünen yıldızları ne yapacak? takas etmeden önce bir sezon daha şans verecekler mi?
- keza morey’nin eski takımı houston ne yapacak? micro/small ball tamam mı devam mı?
- brooklyn tüm kadroyu bir arada deneyecek mi? yoksa sezona başlamadan önce revizyona mı gidecek?
- ya denver, jokic ve murray’nin yanına üçüncü yıldızı getirmek için porter jr’ı verir mi?
- chris paul’u takasla alacak takım var mı? contenderlardan birisi mi?
- oladipo zarını kim(se) atacak (mı)?
- jrue holiday şampiyonluk yarışının kaderini değiştiren kilit isim olabilir mi?
- free agent’lardan kimler şampiyonluk için ucuza oynamayı kabul eder ve hangi takıma gider?
contender’lar transfer piyasasında kan kokusunu almış köpekbalıkları gibi hareket ederler. o takımları izlemek ayrı bir keyif olacaktır.

free agentların tutumu?

Free agent: Serbest oyuncu.

free agentlar demişken, bu sezon cap boşluğunun pek olmadığı düşünülünce, beklenenden düşük para kazanacaklarını görürlerse bir senelik ucuz kontrata razı olan olur mu? (illâ ki olur. ama kim/ler ve nereye) ki bu sezonki gerçek kazançların kontratların kâğıt üzerindeki değerinin yaklaşık % 20 altında olacağını da unutmayalım.

yukarıda sign&trade kısmında da değinmiştik. ingram ve bogdanoviç başta olmak üzere sınırlı serbest oyuncular için de sıkıntılı bir yaz olacak. takımları istedikleri kontratı vermeyip biraz daha ucuza kapatmak isterlerse bu oyuncuların tutumu ne olur? qualifying offer’ı alıp, büyük sözleşmeyi gelecek yaza bırakırlar mı?

yeni takvim nasıl etkiler?

10 maç azaltılmış ve kısmen sıkıştırılmış takvim bazı takımlara kadro istikrarını korumanın daha iyi olacağını düşündürebilir. nitekim takımı çok değiştirmek bir dezavantaja dönüşebilir. ikincisi; sıkışık takvim sebebiyle takımların pazarlık yapmak için çok uzun zamanları da olmayacak. bu yüzden bazı takaslardan kolay vazgeçilip bazı takaslar ise alelacele yapılabilir. aynı şekilde free agency hareketlerinin çok hızlı seyretmesi de takımların b, c, d, e planlarını çok çabuk değiştirebilir.


draft'ta ne beklemek gerekiyor?

draft'ta yapılan takaslar, seçilen oyuncular elbette takım yapılanmalarının bir parçası. ihtiyaçların ne oranda giderildiğine bağlı olarak free agency’de takımların izleyecekleri stratejileri (al veya sat) de etkileyebiliyor.

draftlarda genelde ilk sıra takımları önceki sezonun kötü takımları olup yeni sezon öncesinde de playoff hedefinde olmaktan ziyade genelde daha uzun geleceği tasarlayan takımlar olur. bu takımların en yetenekli oyuncuları alıp, onları yavaşça pişirecekleri zamanları olur. ancak bu yılın draftında biraz daha farklı bir durum görünüyor. minnesota (playoffa kalmak) ve golden state’in (şampiyonluğa oynamak) hedefleri onların drafttan genç bir oyuncu alıp onu geliştirmekle zaman kaybetmekten ziyade daha çabuk yardım edecek ve daha garantili yollara gitmelerine yönelik olabilir. her iki takımın da draftta hazır oyuncu/lar + pick/ler karşılığı draft haklarını takaslayabileceklerini (trade down) düşünüyorum. uygun bir paket bulmak ayrı bir konu.

öte yandan bu draftta en üst sıralardan seçilmesi beklenen oyuncular ile biraz daha aşağı sıradakiler arasında anormal bir fark beklenmiyor. üstelik draftın görev oyuncuları kalitesi açısından zengin olduğu söyleniyor.

takımların genel olarak finansal sıkıntıları draft stratejilerini iki yönlü etkileyebilir: draft hakkını para ile satmak veya oyuncu seçimini kendin yapıp seçtiğin oyuncuyu birkaç yıl ucuza oynatma şansına sahip olmak.

bana sorarsanız ilk tur için pick satışı olursa çok şaşırırım ama ikinci tur pick'lerinde yüksek bedelli (sırasına göre 3-5 m$) pick satışları olabilir birkaç tane.

2020 offseason öncesi genel manzara bu şekilde.

draft'ta üst sıralardan seçilmesi beklenen oyuncular hakkında şu içeriğe de göz atabilirsiniz