TARİH 4 Kasım 2021
48,5b OKUNMA     478 PAYLAŞIM

Nazilerin 300 Bin Engelli ve Bakıma Muhtaç İnsanı Öldürdüğü Operasyon: Aktion T4

Naziler, 1939-1945 yılları arasında Hitler'in önderliğinde engelli, bakıma muhtaç, yaşlı, artık savaşamayacak durumda olan; kısacası onların ''çürük'' olarak nitelendirdiği yaklaşık 300 bin insanı gaz odalarında öldürüp krematoryumlarda yaktılar.

adını tiergartenstrasse 4 numaradaki evden alan operasyondur aktion t4. üst düzey ss subayları 1939'da alman tankları polonya sınırını geçerken bu kararı almıştır. artık iyileşemeyecek durumdaki, sakat, yaşlı hastaların ötanazi yöntemi ile öldürülmesi ve de krematoryumlarda yakılmasını içerir. 


ss doktorları tarafından t4 raporu yaklaşık 300 bin kişi, avusturya'daki 6 ayrı toplama enstitüsünde zoraki ötanazi ile öldürülmüştür.

bugün yanma odasına girerseniz, halen öldürülen insanların küllerine rastlayabildiğiniz hadamar krematoryumunun bacası, ölüme gönderilen 15.000 insanın dumanını atmosfere salmış, "hadamar sakinleri" de bu havayı kuzu kuzu solumuştur. gri otobüslerle hadamar'a taşınan hiç kimsenin ömrü 24 saatten uzun olmamış, oraya giren herkes aynı gün içinde bazen zehirle, bazen ilaçları verilmemek suretiyle, bazen şiddetin farklı bir türüyle, çokça da gaz odalarında infaz edilip yakılmıştır. orası bir tedavi ya da bakım evi değil, bir dehşet evidir zira.

Adolf Hitler'in emri

akıllara durgunluk verecek kadar büyük bir dehşet ve kabustur bu ve beraberinde de bir o kadar büyük bir insanlık utancını taşır. 1941 yazında hadamar krematoryumu personeli 10.000 kurbanını birer bira ile kutlamıştır. tesisin yöneticisi philipp bouhler maalesef 19 mayıs 1945'te mavi bir zehir hapını yutarak acı çekmeden hayatına son vermiştir.

Philipp Bouhler ve Hitler

1942 sonrası başhekim olarak görev yapan adolf wahlmann, önce 1946'da idama mahkum edilmiş, sonra bu ceza ömürboyu hapse çevrilmiş sonra da 1953'te salıverilmiştir. 

Kutlama yapan personel

acımasızlığı ve şiddet düşkünlüğü ile bilinen ve yakma işleminden de sorumlu olan hasta bakıcı karl willig ise idam edilen az sayıdaki caniden biri olmuştur.