DOĞA 15 Ağustos 2019
48,4b OKUNMA     717 PAYLAŞIM

Nasıl Oluştuğu Çözülemeyen ve Astronotların Yön Bulmak İçin Kullandığı Yapı: Richat Oluşumu

"Dünya'nın gözü" olarak tanımlanan bu gizemli yapı, insanı büyülüyor.

gezegenin en gizemli oluşumlarından biri olarak kabul edilen richat oluşumu, afrika'da moritanya'nın vadane şehrinde bulunan jeolojik bir yapıdır.


afrika'nın gözü veya sahra'nın gözü olarak da bilinir. uzaydan görüldüğü için nasa burayı astronot feneri olarak da adlandırıyor. çünkü uzay mekiklerinin dünya’ya dönüşü sırasında astronotlar burayı gemilerin deniz fenerlerinden yararlandıkları gibi kullanıyor. hatta buraya dünya'nın gözü diyen de var.


çölün ortasında, uzaydan mavi bir göze benzeyen bu oluşumun çapı 50 km civarında ve yerden fark edilmiyor. 1965 yılında uzay yolculuğu yapan gemini 4 astronotları mcdiwitt ve white tarafından keşfedilmiştir. oluşumun kenarlarında bulunan mavi renk, kuvars kristallerinden kaynaklanıyor.


bir zamanlar, bir göktaşının yüzeye çarpması sonucunda oluştuğu düşünülen bu inanılmaz oluşum hakkında, günümüzde bilim adamları önceki görüşleri reddederek erozyon sonucu meydana geldiğini düşündüklerini belirtiyorlar. yapının yan kısımları tortul kayaçlardan, ortadaki dairesel yapılar ise bazalt ve volkanik taşlardan oluşuyor.

yine de hala nasıl oluştuğu kesin bir şekilde açıklanmış değildir.

kaynak 1, kaynak 2, kaynak 3

Yüzeyi Mars'a Benzediği İçin Uzay Araçlarının Denendiği Aşırı Kurak Yer: Atacama Çölü

Hubble'ın, Fotoğrafını Çekerek İnsanlığa Armağan Ettiği Muazzam Yapı: Yaratılış Sütunları