UZAY 20 Nisan 2023
8,5b OKUNMA     276 PAYLAŞIM

NASA'nın Yeni Projesi Lucy'nin Araştıracağı 4 Milyar Yaşındaki Kayalar: Truva Asteriodleri

16 Ekim 2021'de fırlatılan ve hedefe ulaşması biraz daha zaman alacak Lucy mekiği, Dünya'daki yaşama dair önemli şeyler söyleyebilir.

uzay araştırmaları yapmanın en güzel yanı, bilim kurgu senaryolarının, sadece hayal olarak kalmak zorunda olmaması bence... mesela dünya'nın nasıl oluştuğunu merak ediyorsunuz:

"keşke bir zaman makinesi olsa, bundan 4 milyar yıl geriye gitsek ve o dönem güneş sistemi nasılmış bir baksak. hatta oradan örnek alıp incelesek diye düşündündünüz."

eğer bir gökbilimci iseniz, bu hayaliniz hayal olarak kalmaz. yeterli maddi destek bulabilirseniz bu bilim kurgu fantezisini gerçekleştirebilirsiniz. nasa'nın yeni görevi olan lucy projesi bunun güzel bir örneği:


lucy görevi kapsamında dünyamızdan, jupiterin çevresinde dolaşan truva asteroidleri ismi verilen bir grup gök cismini incelemek için uzay aracı yola çıktı. saatte 148 bin km hızla hedeflerine doğru ilerliyorlar. çok özel bir hedefe ulaşmak için: truva asteoidlerine.

truva astroidleri adı verilen bu büyük kaya parçaları güneşin yönüngesinde dönüyor. bulundukları konum jupiterin yer çekimi kuvveti ile güneşin yerçekimi kuvvetinin birbirini nötr hale getirdiği bir yer. bu yüzden bu alana kilitlenip kalmışlar. 4 milyar yıldan fazla süredir. bu alandalar. güneş sistemimizin en uzun süredir hapis hayatı yaşayan mahkumları. bu, onları özel yapıyor. ve onlara fosil göktaşı adını vermemizi sağlıyor.


bilim adamları "dünyamızın nasıl oluştuğunu anlamak istiyorsak, bu göktaşlarını anlamalıyız" diyor. çünkü onlar tam bir zaman kapsülü. ilkel dünyanın ilk oluştuğu kayaçlarla aynı zamanda oluşmuşlar. ve tahminlerimize göre aynı yapıdalar.

bize çok uzaktalar. 531 milyon km. bu nedenle luck uzay aracının yolculuğu 2027 yılına kadar devam edecek. ve bize, güneş sistemimizin en erken dönemlerinden bu yana değişmeden kalmış bu gök taşlarını tanıma fırsatı sunacak.

kaynak