BİLİM 7 Mart 2016
45,8b OKUNMA     1182 PAYLAŞIM

NASA Astronotu Scott Kelly'nin 340 Günlük Uzay Macerasına Dair İlginç Bilgiler

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 1 yıl geçirerek geçtiğimiz günlerde tekrar Dünya'ya dönen Nasa Astronotu Scott Kelly'nin bu efsane deneyimine ait bazı enteresan notlar.
Kaynak: NASA

*amerikalı astronot scott kelly'nin nasa'nın year-long mission adlı projesi esnasında çektiği fotoğraflar sanıyorum ufuklarınızı birkaç katına çıkaracaktır.

*scott kelly ve mikhail korniyenko uzay görevlerinin insan vücudu üzerindeki etkilerini gözlemlemek için 340 gün boyunca uluslararası uzay istasyonu'nda kaldıktan sonra dün dünya'ya döndü.

*scott kelly, bu bir seneye yakın zaman dilimi içerisinde toplamda 730 litre geri dönüştürülmüş idrar ve teri su olarak içti.

*dönmeden önce "uzay'da 100 gün daha kalabilirdim." diyen muhteşem adam işte bu.

Goril kıyafetiyle arkadaşını korkutan Scott Kelly


*yeryüzü'ne uzaklığı 330 ile 430 kilometre arasında değişen bir yörüngede saatte ortalama 27000 kilometre hızla günde 16 kez dünya'nın çevresini dolandılar. her gün 16 kez güneş'in doğuşuna tanıklık ettiler. diğer bir deyişle bizler gün doğumu ve batımını 684 kere görürken onlar 10944 kere gördüler.

*scott kelly gibi astronot olan ikiz kardeşi mark kelly de dünya'da kalarak bu insan deneylerinin bir parçası oldu. önümüzdeki günlerde ikizlerin üzerinde yapılacak karşılaştırmalar başta mars projesi olmak üzere birçok uzay projesine ışık olacak.

Mark & Scott Kelly - Kaynak: NASA

*1ym* görevinin komutanı scott kelly dünya'ya geri dönmesiyle birlikte dördüncü kez çıktığı uzay'da toplam 520 gün geçirmiş oldu. (tek bir görevde uzay'da en uzun zamanı geçirme rekoru 437 gün ile rus kozmonot valery polyakov'un.)

*kelly, uzay'daki 300. günü su damlasıyla pinpon oynayarak kutlamıştı.


*kelly ve korniyenko görev süresi boyunca radyasyon, yerçekimi ve stres gibi faktörlere karşı insan direncini sınarken aynı zamanda 400'den fazla bilimsel test gerçekleştirdi.

*ekip dünya'ya dönerken britanyalı astronot tim peake'in uluslararası uzay istasyonu'na götürdüğü roka tohumlarını da yanında getirdi. bu tohumlar okullara dağıtılacak ve yetişen rokalar, yeryüzünden hiç ayrılmamış tohumlardan yetişen rokalarla karşılaştırılacak.

*kelly, uzay'da yetiştirilen ilk çiçeği* "uzay'da başka yaşam formları da var." diyerek paylaşmıştı. kendisi sarı çiçeğe ne sordu bilmiyorum ama sorulan "dünya gözlemlerinizden sonra gidip görmek istediğiniz bir yer oldu mu?" sorusuna namib kum denizi cevabını vermiş.


https://www.nasa.gov/1ym
https://www.instagram.com/stationcdrkelly/
https://twitter.com/stationcdrkelly