TARİH 3 Ocak 2020
103b OKUNMA     995 PAYLAŞIM

Mustafa Kemal Atatürk'ün İngilizce Soruyu Fransızca Cevaplaması

Atatürk’ün, bir büyükelçinin İngilizce sorusunu "kızım Türkçe cevap verebilir mi?" diyerek Fransızca cevapladığı anın videosu büyük ilgi topladı.

Videoda tam olarak ne konuşuldu?

amerikalı: afet hanım, would you tell us what you think of the american women? (afet hanım, bize amerikan kadınları hakkında ne düşündüğünüzü söyler misiniz?)

atatürk: excellence, voulez-vous permetre que ma fille vous repond en turc? (ekselans, kızımın size türkçe olarak cevap vermesine izin vermek ister misiniz?)

o dönemde dünya dili fransızcaydı. muhtemelen atatürk'ün fransızcası da daha iyiydi. yalnız neden türkçe cevap verdirilmiş afet hanım'a anlamadım. o da belli ki hem fransızca hem de ingilizce biliyor.

Atatürk'ün bunca birikimi neye borçlu?

atatürk'ün 1927'den 1938'e kadar uşaklığını yapmış cemal granda'nın, atatürk'ün uşağının gizli defteri diye ilk baskısını 1959'da yayınladığı bir kitabı var.

orada iki bölüm var. "uyku düşmanı" ve "uyku rekoru" diye. ben size burayı özetleyeyim; atatürk'ün kısacık hayatına rağmen yüzlerce alanda başarıyı nasıl yakaladığını siz anlayın.

atatürk, uykuyu hiç sevmeyen bir adam. geceleri uyumuyor; sofrasının başında ağırladığı misafirleriyle akşamdan sabahın beşine kadar memleketin meseleleri için kafa patlatıyor. hatta bir gün uyuması için ısrar eden başyaver cevat abbas gürer'e, uykuda geçirdiği zamana acıdığını söyleyerek şöyle diyor:

"hayat pek kısa. çocukluk ve mektep hayatı bir kısmını alıp götürüyor. geriye kalanını da uyku yarıya indiriyor. uykusuzluğu giderecek ve vücuda gerekli dinlenme gıdasını verecek koroprimeler icat olsa ne iyi olurdu. fakat bir gün bu da olacaktır. nitekim tıp ilimi, kimya, uyutmak için çok güzel ilaçlar yapmaya başlamıştır."

atatürk; nutuk'un başına geçtiği zamanlardan birinde, rekor kırarak üç gün boyunca hiç uyumamış. cemal granda diyor ki:

"nutuk'u yazmak için odasına çekildiği o zamanlarda, kapısında bir ihtiyacı olur diye sabahlara kadar nöbet tutardık. bir gün kapının deliğinden izledim. yere serilmiş postun üzerine kendisi yüzükoyun uzanmıştı; yerde de bir sürü tarih kitabı vardı. durmadan çalışıyordu; sadece duş yapıyor, kurulanıp tekrar odaya kapanıyordu. yemeği bile kütüphaneye getiriyorduk. bizler uyuyorduk; sırası gelen kapıya geçiyordu ama o hiç uyumuyordu."

buradan anlıyoruz ki; atatürk, bir gününü bile boş geçirmemiş. bazıları atatürk'ü tanımlamak için iyi bir askerdi diyor sadece. başlıkta da görüldüğü gibi, atatürk'ü sadece güzel bir komutandı diye anlatmak bu adamı kavratmaya yeter mi? başka da vasfı yoktu diyecek ama dili varmıyor şerefsizlerin. atatürk öyle bir adam ki; herhangi bir alandaki başarıyı alın, bunları atatürk'ün isminin soluna sıfat olarak ekleyin hiçbiri sırıtmayacak. her yerde parmağı var, her yerde bir düşünce izi var. bu yüzden bu adam 20. yüzyılın değil; 21. yüzyılın bile bir numaralı adamıdır. kendisi yaşayan bir realitedir; fikir adamıdır; sanat adamıdır; ilim adamıdır; bilim adamıdır.

bunların hepsini bir kişilikte toplayabilen en nadir insanlardandır.

Atatürk'ün Yazdığı Geometri Kitabında Tanımladığı ve Bugün Hala Kullandığımız Terimler