TARİH 11 Eylül 2024
18,5b OKUNMA     129 PAYLAŞIM

MS 750 Yılından Beri Anadolu'da Yaşanan Etnik Değişimler

Üzerinde yaşadığımız topraklardan kimlerin gelip geçtiğini görmek için müthiş bir içerik.

m.s 750'den günümüze etnik kökene göre anadolu haritası


-kuzey karadeniz bölgesi göktürk kağanlığı döneminde, 6. ve 7. yüzyıldan itibaren türk ve türki topluluklar tarafından yurt tutulmuş bir bölgedir.

-11. yüzyıl ortalarında kültür, dil ve demografik yapı olarak türkleşmeden önce anadolunun batısında yunan, doğusunda ermeni, kuzeydoğusunda gürcü ve güneydoğusunda fars kültürü baskındı.

-türklerin anadoluya girişinden 3 asır önce elazığ/ baskil, diyarbakır ile şırnak, batman, hakkari ile van gölü'nün güneyinden zagros dağlarına doğru uzanan bölge fars egemenliğinde idi. kaşgarlı mahmud 1072'de yazdığı divanu lügati't türk'te mervanilerin hüküm sürdüğü bölgeyi ard'ul ekrad olarak nitelemiştir.

- 1071'den çok önce türki topluluklar doğudan anadoluya girmişse de, bölgenin siyasi ve demografik bakımdan türklerin eline geçmesi 1071 malazgirt savaşından sonra olmuştur.

-16. yüzyıl yavuz sultan selim devrinden itibaren rumlar kıyılara çekilirken, iç anadolu sünni/hanefi türkleşirken; doğu anadolu sünni/şafi kürtleşmeye başlamıştır.

-1915 tehciri ile ermenilerin ve cumhuriyetin kuruluşundan hemen sonra yapılan mübadele ile rumların 1893 nüfus sayımında toplam nüfustaki %20 olan oranı sürekli azalarak günümüzde %1'in altına düşmüştür.
1893'de 1 mlyona yakın olan olan bulgar nüfusu da balkan savaşlarından sonra neredeyse sıfıra düşmüştür.

-10. yüzyılda hiçbir bölgede baskın & çoğunluk değilken günümüzde anadolu ve azerbaycan'ın büyük bölümünde türk dili ve kültürü baskın hale gelmiştir.

-18. yüzyıl ortalarına kadar kuzey karadeniz ve kırım neredeyse tamami ile türki topluluklardan oluşurken halihazırda slavlaşmıştır.

baştan edit: son dönemde anadil ve etnik kökene dayalı bir nüfus sayımı yapılmadığından 2024 yılında güncel bir haritaya ulaşılamamaktadır.