OTOMOTİV 13 Eylül 2024
4,8b OKUNMA     53 PAYLAŞIM

Motosiklet Alacaklara Tavsiyeler

Motosiklet almak istiyorum, işe nereden başlamalıyım diye düşünenler için 10 yıldır motosiklet kullanan bir Ekşi Sözlük yazarının tavsiyeleri.

yaklaşık 10 yıldır motosiklet kullanan, profesyonel eğitim almış ve kendisini orta seviyede deneyimli olarak konumlandıran bir sürücü olarak tavsiyelerimi şöyle sıralayayım.

1) öncelikle, motosiklet için harcayacağınız toplam bütçeyi belirleyin. 

2) bütçenizi belirledikten sonra ekipman araştırmaya başlayın. ekipman konusunda şunu dikkate alın, bir ekipmanın güvenli olması, illa ki pahalı olması anlamına gelmez. ilk etapta arai, shoei, schuberth gibi markaların kasklarını almak zorunda değilsiniz. ls2, mt gibi markaların da güvenli kaskları var. bunun için ingiltere menşeli sharp kask güvenlik testi sonuçlarına bakabilirsiniz. bundan sonra bütçenize göre eldiven, ceket, pantolon ve bot alabilirsiniz. piyasayı çok iyi araştırın, outlet ürünlere mutlaka bakın. ben şu anda kullandığın alpinestars ceketlerimi, tcx botumu vs. yurt dışına gittiğimde veya türkiye'de outlet çok uygun fiyata düştüğünde aldım. 

3) bütçenizin geri kalan kısmından bir 3-4 bin lira ayırıp, mutlaka bir eğitim almaya çalışın. birebir eğitimler pahalı olabilir ancak istanbul'da honda ve yamaha'nın eğitimleri şu anda bu fiyat bandında. ben ehliyeti almadan önce yamaha riding academy'den başlangıç eğitimi almıştım ve bana temel bilgileri açısından çok ciddi fayda sağlamıştı.

4) tüm bu tatavaları hallettikten sonra sıra motosikleti seçmeye geldi. bence motosiklet türünü seçmek, biraz kervan yolda düzülür tarzı bir olay. yani tam olarak ne istediğinize motosikleti kullandıkça karar veriyorsunuz. örneğin racing motosikletin tipini beğenebilirsiniz, veya dual sport motosiklet isteyebilirsiniz. ancak racing motorun öne eğik oturuş veya dual sport'un yüksek sele pozisyonunda rahat edebilecek misiniz? bu yüzden eğer vitesli motosiklet alacaksanız, ilk motorunuzun naked olmasını tavsiye ederim.

5) naked motosiklet konusunu biraz daha açayım. bu motosikletler genelde sele yükseliği ortalama boylu bir kullanıcının ayaklarının yere basmasına imkan verecek kadar alçak, oturuş pozisyonu nispeten dik motosikletler. ayrıca rüzgar alıyorsanız bir ön cam takabilirsiniz veya uzun yola gidecekseniz topcase montajı yapılabilir. piyasada bir çok alternatifi vardır, honda, yamaha, cf moto, bajaj, vs. her bütçeye uygun naked motosiklet bulabilirsiniz. satmak istediğinizde de genellikle piyasası hızlıdır. o yüzden başlangıç için naked iyidir. ben de motosiklete naked ile başladım, daha sonra sıklıkla uzun yol yaptığımı görünce önce sport touring'e, fazlaca toprak yola girmeye başlayınca da dual sport'a geçtim.

6) kimsenin gazına gelip yüksek cc ile başlamayın. klişe bir laf olacak ama, motosiklet kaşıyanı kaşır. düşük cc daha az, yüksek cc daha çok kaşır. o yüzden düşük cc ile başlamanız, yüksek cc'ye göre riskinizi azaltacaktır. zaten türkiye düşük cc naked cenneti. yamaha mt-25, honda cb250r, cf-moto nk150/250, bajaj dominar 250/pulsar 200 ns, aklıma gelen ilk modeller. eğer dediğim gibi, bu işe başlamadan önce profesyonel bir eğitim alır, motosiklet kullanmanın temel dinamiklerine haiz olursanız, 250 cc bir motosikleti rahatlıkla kullanabilirsiniz. 0 tecrübe ile 50 cc scooter bile tehlikelidir.

7) 250 cc motosiklet alıyorsanız, 99% ihtimalle dandik lastikle gelecektir. lastik, motosikletin her şeyidir! çin malı naylon lastiklerle yola çıkmayın, bugünün parasıyla 10 bin lira gibi bir bütçe ayırın, michelin, metzeller, mitas, pirelli vs. gibi bilinen bir markanın doğru düzgün lastiğini alın. kuru havada sıkıntı yaşama riskiniz azdır ancak yağmurda, çamurda götünüzü lastiğin kurtaracağını unutmayın. o yüzden iyi lastik şart.

8) eğer sadece ara sokaklarda kullanmayacaksanız, hız sınırının 50 km/h üstü olduğu yollarda da motosiklet kullanacaksanız, 50 cc scooter, motosiklet almayın. üstünüze çıkarlar. motosiklet dediğiniz alet boyutuyla ve performansı ile size kaçış manevrası imkanı sunabilmeli. akan trafiğin arkasında kalırsanız motosiklet ile tehlike yaşarsınız.

9) sadece tipine bakıp motosiklet almayın. facebook her ne kadar amca teyze işi olarak görülse de buradaki motosiklet grupları oldukça aktif. alacağınız markanın, modelin facebook grubuna mutlaka bakın, sorunları, çözümleri, yetkili servislerin iş bitiriciliğini vs. araştırın. gönül çin malından uzak durun demek ister ancak ülkenin maddi durumunu göz önünde bulundurunca, bütçeniz de kısıtlıysa yüksek ihtimalle çin malı alacaksınız. en azından bu gruplarda sorunlara ve çözümlere dair cevaplara ulaşabilirsiniz. ancak kesinlikle ve kesinlikle adı sanı duyulmamış markaları tercih etmeyin. günümüzün yeni trendi çinlilerin batmak üzere olan italyan markalarını satın alıp, avrupa üretimi gibi tüketicilere çakması. bu tuzağa düşmeyin.