İNTERNET 8 Ekim 2018
44,5b OKUNMA     912 PAYLAŞIM

Milenyumun Ekmek Teknesi YouTube Üzerinden Nasıl Para Kazanılır?

YouTube nasıl para ödüyor? YouTube'dan 2018'de nasıl para kazanılır? YouTube kanalında para kazanma nasıl aktif edilir? Nasıl telif yemeden video çekilir? Bu ve daha birçok soru aklınızı kurcalıyorsa, YouTuber olarak para kazanmak istiyorsanız işin bütün teknik detayları, buyrun.
iStock

ön edit (29.11.2019): youtube politikada köklü bir değişikliğe gitti (bkz: coppa).

coppa ile ilgili teknoseyir videosu


ön uyarılar

uyarı 1: artık bir youtube kanalında para kazanma özelliğini açmak, yani etkinleştirmek deveyi hendekten atlatmaktan daha zor. hiçbir şey eskisi gibi değil. artık youtube kanalları inceliyor, onay verirse para kazanma özelliği etkinleşiyor. fakat bitmek bilmeyen bir onay süreci var. onay sürecinde aylarca bekleyenler var. işin kötü tarafı onay süreci ne kadar uzarsa uzasın beklemekten başka çare de yok. epey sancılı bir süreç.

uyarı 2: bitti mi bitmedi... ödeme alabilmek için adsense hesabınız olması gerekiyor. hesabınızın olması yetmiyor bir de bu hesabı doğrulamak gerekiyor. işte bu aşama daha az sancılı olsa da uzun bir süreç... peki nasıl doğrulanıyor? altı haneli bir pin kodu ile doğrulanıyor. (fakat doğrulama işlemini bu pin kodu ile yapabilmiş insan sayısı çok az, çünkü bu pin gelmek bilmiyor) adsense hesabınız ödeme eşiğine ulaştığında hesabınızda üzerinde "pin kodu iste" veya benzeri bir yazı yazan buton belirecek. bu butona tıklayıp pin kodu isteyeceksiniz. peki bu pin nereye gelecek? hesabınızı oluştururken belirttiğiniz adrese, adresinize (bildiğiniz ikamet ettiğiniz adresiniz) taa abd'den (evet bu da bildiğiniz abd) içinde altı haneli (******) bir adet pin kodu olan bir mektup (bildiğin mektup) gönderiliyor. tabii bu mektup sadece 100 kullanıcıdan 1'ine geliyor. diğerlerine ne hikmetse gelmiyor. pin gelmediği takdirde, adsense türkiye'nin e-posta adresine (adsense-tr@google.com gibi bir şey idi yanlış hatırlamıyorsam) e-posta gönderiyorsunuz. (veya adsense türkçe forumunda konu açıp yardım bekliyorsunuz) diyorsunuz ki "pin'im gelmedi" onlar da diyor ki "bir ay sonra tekrar pin iste"...

bir ay bekliyorsunuz ve bir ay sonra tekrar pin istemek için butona tekrar tıklıyorsunuz,

gelmezse bir ay daha bekleyip tekrar o butona tıklıyorsunuz,

gelmezse bir ay daha bekleyip tekrar o butona tıklıyorsunuz.

evet! üç aylık bir süreç.

üç ay beklediniz ve gelmezse tekrar e-posta gönderiyorsunuz. onlar da "ikametgah belgeni (pdf) bize e-posta olarak gönder veya nüfus cüzdanını fotoğrafla ve gönder" (tabii bu aşamada paintten tc, seri numarası vesaire istediğiniz gibi kapatabilirsiniz sadece adınız ve soyadınız görünsün yeter) diyor. böylece hesabınızı pin'e gerek kalmadan manuel olarak doğruluyorlar. önemli: üç ay geçmeden, yani üç kez pin istemeden, manuel doğrulama istemeyin, kabul etmiyorlar.

uyarı 3: harcadığınız vakit ve emek, kazanacağınız paraya değmeyebilir. ilk parayı almak uzun sürebilir. sinirlenebilirsiniz. kazandığınız azıcık parayı da sinir hastası olup hastane masrafı olarak harcamayın. böyle olmasındansa, youtube, sizin o müzik dinleyip, eğlenceli videolar izlediğiniz haliyle kalsın...

öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor

para kazanabilmek için videolarımızda youtube tarafından otomatik olarak atanan atlanabilir reklamların yayınlanması gerekir. çünkü kazanç kaynağımız videolarımızın görüntülenme sayısı değil; videolarımız aracılığıyla izleyicilere gösterilen reklamlardır. reklam yayınlanmadığı müddetçe bir video 500 bin de izlense 5 milyon da izlense bize kazanç sağlamaz.

videolarımızda otomatik reklam gösterimi olması için kanalımızın para kazanma özelliğinin etkin olması gerekiyor. para kazanma özelliğinin etkinleşmesi için de youtube'un 2 şartı var. bu şartlar önceden yoktu, para kazanma politikasının değişmesiyle birlikte geldiler.

bu 2 şartı yerine getirene kadar videolarda reklam gösterimi olmayacak. bu nedenle şartları yerine getirene kadar izlenmelerden, reklam gösterimi olmadığı için maalesef para kazanamayacağız.

başlangıç

her şeyden önce ilk olarak para kazanma başvurusunu yapalım...
öncelikle sadece 2 dakikanızı alacak olan para kazanma başvurusunu yapın. nasıl yapılacağını kısaca göstereyim.

1) bu linke tıklayın ve kanal yazan yere tıklayın.


2) telefon onayı yapın


3) ülke konumunuzu seçin


4) yine aynı sayfaya gelip etkinleştir diyelim


5) 1. 2. ve 3. aşamaları tamamlayalım

1. aşama
2. aşama
3. aşama

2. aşamada adsense sayfasına yönlendirileceğiz. daha sonra tekrar geldiğimiz sayfaya gitmek için yönlendir'e tıklayın.

olmadı tekrar aşamalar sayfasına gelin. 3. aşamadan sonra hemen veya bir hafta içinde e-posta adresinize adsense kaydınızın başarılı olduğuna dair bir e-posta gelir ve kanal sayfasında iş ortağı doğrulandı yazısını görürsünüz.


6) 4. aşamayı tamamlamak için istenilen 2 şart var

1000 abone ve 4000 saat izlenme süresi.

peki nedir bu 4000 saat izlenme süresi ve 1000 abone şartı?

gelelim şartlara...

1. şart: son 12 ay içinde kanalın minimum 4000 saatlik bir izlenme süresi elde etmesi gerekiyor. izlenme süresi denilen şey kullanıcıların videoda geçirdiği süre. örneğin 5 dakika uzunluğunda bir video yükledim. birisi geldi videoya tıkladı ve videoyu 5 dakika boyunca izledi. bu durumda videonun görüntülenme sayısı "1" izlenme süresi ise "5 dakika" olur. videoda 1 dakika kalırsa bu durumda da izlenme süresi "1 dakika" olur. videoda kalınan her dakika izlenme süresine +1 dakika olarak yansır. izlenme süresine en az "1 dakika" olarak yansıması için videoya gelen kullanıcının videoda en az 40 saniye kalması gerekir. 40 saniyeden daha az kalırsa bu görüntülenme sayısına yine "1" olarak yansır ama izlenme süresine "0" olarak yansır. kullanıcıların videoda geçirdiği her 60 dakika ile 1 saatlik izlenme süresi elde etmiş oluruz. bütün videoların izlenme sürelerini topladığımızda kanalın toplam izlenme süresine ulaşırız. ne demiştik? kanalın izlenme süresi son 12 ay içinde 4000 saatin altına düşmeyecek. bu döngü hiç bitmeyecek. sürekli olarak son 12 ayı kapsayan dönemde 4000 saatlik izlenme süresini elde etmek zorunda. dediğim gibi; 1. şart tek defaya mahsus bir şart değil. sürekli olarak son 12 ayı kapsayan dönemde minimum 4000 saati elde etmek zorundasınız. ki zaten 4000 saati dahi elde edemezseniz ciddi paralar da kazanamazsınız.

2. şart: kanalın en az 1000 aboneye ulaşması gerekiyor. kanalın abone sayısının 1000'den aşağıda olmaması lazım. yani kanalın sürekli en az 1000 abonesi olması lazım. isterse ömür boyu sadece 1000 abonesi olsun sorun yok. ama 1000'den aşağısı kurtarmıyor. zaten 1000 abone elde ettikten sonra arkanıza bakmazsınız rahat olun. azımsanacak derecede abonelikten çıkanlar olabilir. bu sizi etkilemez. zaten aktif bir kanalın abonesi sürekli artar, azalmaz. ki zaten çoğu kişi abone olup arkasına bile bakmıyor. 1000 abone elde ettikten sonra bu şartla yakında uzaktan bir alakanız yok artık...

peki videolar reklam gösterimi için uygun mu? videolarda reklam gösterimi azaltılır veya tamamen durdurulur mu?

bu 2 şartı yerine getirdiniz, kanalınızın para kazanma özelliği etkinleşti ve artık videolarda reklam gösterimi başladı. video yöneticisi sayfasında videonun hizasında yeşil dolar simgesi olduğu sürece merak etmeyin reklam gösterimi devam eder ve buna bağlı olarak para kazanılır. videonun hizasında sarı dolar simgesi var ise videonuzda reklam gösterimi azaltılmıştır veya tamamen durdurulmuştur. youtube, -otomatik tanıma sistemi- dediği şey ile videolarınızı tarıyor ve şüpheli bulduklarında (aslında neyin şüpheli olduğunu o da pek bilmiyor, arızalı bir sistem) reklam gösterimini durduruyor. videonuzun manuel olarak incelenmesini isteyebiliyorsunuz ve incelendikten sonra reklam gösterimi için uygun bulunursa o sarı simge gidiyor, tekrar yeşil simge geliyor ve videonuzda yeniden reklam gösterimi başlıyor. aslında benim tavsiyem (aynı zamanda youtube'un tavsiyesi) videonuzu yükleyince önce gizli/liste dışı olarak yayınlayın. o sarı dolar simgesi gelecekse zaten videoyu yayınladıktan 5-6 saat sonra gelir. o simge geldiğinde inceleme isteyin. videonun incelemesi bittikten sonra ve videonuz reklam gösterimi için uygun hale geldiğinde videonuzu herkese açık olarak yayınlayın. yok benim videom sıcağı sıcağına izlenmeli ben bekleyemem diyorsanız yapacak bir şey yok o sarı simge geldiğinde inceleme isteyeceksiniz. bu süre zarfında reklam gösterimi olmayacak. eğer abone sayınız yüksekse videonuz hemen incelenir. (6000 veya 10.000 aboneniz olması gerekiyordu galiba hemen incelenmesi için)

her tıklamaya reklam gösterimi olmaz

şimdi her şey tamam. videonuzda yeşil dolar simgesi var. reklam gösterimi devam ediyor. peki videoya yapılan her tıklamaya reklam gösterimi oluyor mu? hayır. kendimden örnek vereyim. videoya 40 bin kez tıklandıysa bu tıklamaların sadece 15 bininde falan reklam gösterimi olur. (kaba bir hesap) (reklam engelleyici kullananlar da bu sayının düşmesine sebep)

para kazanabilmemiz için videoya gelen kullanıcının reklama tıklaması gerekmez. videoya gelen kullanıcıya atlanabilir reklam gösterilir. bu para kazanmak için yeterli. ayrıca masaüstünden izleyenlere, atlanabilir reklamlar harici kart şeklinde ve yer gösterimli reklamlar da gösterilir. video uzunluğu 10 dakika veya daha fazla ise reklam videonun sadece başında değil ortasında ve sonunda da çıkabilir. tek bir izlenme için birden fazla reklam gösterimi sağlayabilir. her reklam gösterimi aynı parayı kazandırmaz. videonuz aracılığıyla örneğin; türkiye'ye yapılan reklam gösterimi ile almanya'ya yapılan reklam gösterimi aynı parayı kazandırmaz. türkiye'ye yapılan 10 bin reklam gösterimi ile kazanacağınız parayı almanya'ya yapılan sadece 1000 reklam gösterimi ile kazanabilirsiniz belki. (sayılar örnek amaçlıdır) devletlerin reklam ücretleri farklı. kendimden örnek vereyim; geçenlerde yüklediğim bir videoya 150 bin kez türkiye'den, 10 bin kez almanya'dan ve 7 bin kez azerbaycan'dan tıklanmıştı. (bu tıklamaların kaçında reklam gösterimi oldu bakmadım) türkiye'den yapılan 150 bin tıklama bana 17 dolar kazandırdı. almanya'dan yapılan 10 bin tıklama bana 6 dolar kazandırdı. azerbaycan'dan yapılan 7 bin tıklama bana hiç para kazandırmadı. videoma daha birçok ülkeden tıklandı ben sadece en fazla tıklayan ilk üç ülkeyi yazdım. bu arada 7000 tıklama para getirmiyor sanmayın. azerbaycan'dan yapılan izlenmeler genelde para getirmiyor. reklam yok veya ücreti çok düşük olabilir.

telif hakkı

gelelim telif hakkı hususuna. videonuzda telif hakkı ile korunan içerik olup olmadığı 2 yolla tespit edilir.

1) videonuzda telif hakkı ile korunan ve content id denilen şey ile kapsama alanına alınmış bir materyal var ise zaten otomatik sistem onu tanır ve videonuz yüklediğiniz anda ya engellenir ya da engellenmese bile para kazandırmaz. content id kullanan hak sahibi, eserini başkalarına kullandırma/kullandırmama hakkını kendi belirlemiştir (telif hakkı ile korunan içerik barındıran videoların geliri genelde telif hakkı sahibine gider).

2) hak sahibinin videoyu bizzat (manuel olarak) şikayet etmesi sonucu video yayından kaldırılır. (hak sahibi content id kullanıyor olsa bile videonun kaldırılması isteği doğrultusunda o video kalkar) bu 2. durum daha kötü. çünkü hak sahibinin manuel olarak tespit edip bildirdiği ve bunun sonucunda youtube tarafından kaldırılan video sonucunda kanal ihtar alır.

3 ay içinde 3 kez telif hakkı ihtarı alırsanız youtube kanalınız kapanabilir. aynı anda aktif 3 adet ihtarınız olamaz. alınan ihtarlar kalıcı değildir. alınan her ihtar 3 ay sonra kalkar. ihtar aldıktan sonraki süreçte ihtarın kalkması için 3 ay beklemeyi tercih edebilir veya telif hakkı hak sahibine ulaşıp ihtarın kalkması için geri çekme isteyebilirsiniz.

ihtar aldıkça "aman ne olacak ya nasıl olsa 3 ay sonra kalkacak" demeyin. kanalın aldığı toplam ihtar sayısı haddini aşarsa kanal yine kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

- ihtar yüzünden kanalım kapanırsa sadece o kanal mı kapanır yoksa hesabım tamamen mi kapatılır?

+ evet hesap kapatılır. dolayısıyla hesaba bağlı tüm kanallar da kapatılmış olur. buna bağlı olarak hesabın bağlı olduğu google adsense hesabı da kapatılır. kısaca hesabınız kapatılırsa otomatik olarak tüm google'ınız kapatılır.

telif hakkı uyarılarının anlamları:


videolar ile ilgili analizler ve kanal istatistiği

youtube analytics sayfasından videolarınız ile ilgili bütün verileri görebilirsiniz. (seçtiğiniz tarih aralığında; hangi video ne kadar ve kaç dakika izlenmiş, videolara hangi devletlerden tıklanmış, hangi cihazlardan izlenmiş, hangi videodan ne kadar para kazanılmış, hangi video ne kadar paylaşılmış vs...) videonun görüntülenme sayısı hep geç yansır. geç yansımasının sebebi bot kontrolünden geçmesidir. izlenmeler bot kontrolünden geçtikten sonra görüntülenme sayısına eklenir. aynı şekilde like ve dislike sayısı da geç yansıyabiliyor. izlenmeler sıcağı sıcağınayken elde edeceğiniz tahmini kazancı bilemezsiniz. bot kontrolü harici izlenmelerin esas kontrolü 1-2 gün sürer. bu döngü sürekli devam eder. yani izlendikçe hem bot hem de esas kontrolden geçer. esas kontrolün ardından tahmini kazancınız belli olur.
süreç şu şekilde işliyor;

1) izlenme sayıları önce bot kontrolünden geçer ve bot kontrolünden geçtikten sonra videonun izlenme sayfasındaki görüntülenme sayısına eklenir.

2) görüntülenme sayısı da maksimum 2 gün süren esas kontrolden geçtikten sonra youtube analytics sayfasındaki sayıya yansır (bu işleme "esas kontrol" denmiyor ben öyle adlandırdım).

sildiğim videonun kazancı ne olur?

videolarınızı istediğiniz zaman silebilirsiniz. videolarınızı silseniz dahi elde ettiğiniz kazanç sizindir. tabii yukarıda da dediğim gibi. son yapılan esas kontrole kadar biriken para sizindir. son yapılan esas kontrolden, videoyu sildiğiniz ana kadar yapılan izlenmelerin kazancını alamazsınız. yani kısaca; esas kontrolden geçmeyen izlenmenin kazancını alamazsınız.

tıklama sayısı değil reklam gösterim sayısı ve gösterilen reklamın ücreti kazancı belirler

"kaç tıklanmaya kaç para gelir?" sorusuna illa bir cevap vermek gerekirse çok yüzeysel bir şekilde bu cevabı vereyim. kesin bir cevap veremem çünkü geliri doğrudan etkileyen en temel şey videoda yayınlanan reklamın ücretidir. bu durumda da videonuza hangi ülkeden tıklandığı gelirinizi doğrudan etkiler. kesin rakamlar olmasa da ortalama cevabını vereyim. türkiye'ye yapılan 1000 reklam görüntülemesi karşılığında 40 kuruş veya iyi ihtimalle 60 kuruş kazanırsınız. bakın 1000 tıklamaya demiyorum. 1000 reklam görüntülemesine diyorum. yani videonuza 1000 kişinin tıklaması hepsine reklam gösterimi olduğu anlamına gelmez. en iyi ihtimalle videonuza 3000-4000 kişi tıklaması lazım ki işte o zaman 1000 reklam gösterimine ulaşmış olursunuz. videonuza gelen 3 kişiden 1'ine veya 4 kişiden 1'ine reklam gösterilir. adblock kullananları da hesaba kattığımızda işimiz daha da zorlaşıyor. arkadaşlar türkiye'deki reklam ücretleri maalesef düşük. 1000 reklam gösterimine 40 kuruş, 60 kuruş veya en iyi ihtimalle 1 tl kazanabiliyorsunuz ancak... fakat videonuza yabancı devletlerden tıklanırsa (mesela abd, almanya veya herhangi bir avrupa devleti) az tıklanmayla çok para kazanabilirsiniz. bir videoma hong kong'dan sadece 50 kişi tıklamış. bana sadece bu 50 kişi 1 tl kazandırdı. varın siz düşünün artık reklam ücretini... türkiye'de 1000 kişinin tıklamasıyla bile elde edemeyeceğim geliri 50 kişi ile elde ettim. adamlar hardcore expensive... hong kong çok uç bir örnek oldu gerçi ama emin olun avrupa'daki devletlerde 1000 reklam gösterimine verilen ücret 1 eurodan aşağı inmiyor. 2 euro, 3 euro hatta 8 euro verenler var.

ödeme alma

ödeme almak için önce adsense sayfanızdaki ödeme yöntemi kısmına banka hesabınızı girmeniz gerekir. banka hesabınızı sadece bir defaya mahsus gireceksiniz. fakat banka hesabınızı girebilmeniz için de adsense bakiyenizde en az 200 tl mevcut olması gerekiyor. tahmini kazancınız ayın 12'sinde kesinleşir ve kesinleşmiş kazanç olarak adsense bakiyenize yansır. ödeme alabilmek için bakiyenizde en az 200 tl birikmiş olması gerekiyor. adsense bakiyeniz de en az 200 tl ise bakiyedeki paranın tamamı ayın 22'sinde iban'ınıza yatar. yani eylül ayında kazandığınız para ekim'in 22'sinde yatar. ödeme eşiği 200 tl. mesela bakiyenizde 199 tl bile olsa bu para yatmaz. bir sonraki aya devreder. ne zaman en az 1 tl daha kazandınız bakiye 200 tl oldu o zaman paranız yatar.

youtube ile para kazanabilmek için illaki kendinizi malzeme olarak kullanmanıza gerek yok

herkesin aklına youtube ile para kazanabilmek için malzeme olarak kendini ortaya koymak geliyor. çünkü youtuber denildiğinde herkesin aklına kendini ortaya koyanlar (orkun, enes, ruhi vs) geliyor. fakat malzeme olarak kendini ortaya koymadan alıntı içerikle veya sadece kendi sesini kullanarak iyi para kazanan kanallar var.

mesela şu kanal sahipleri videolarında kendilerini göstermiyorlar. malzeme olarak alıntı içerikleri ve sadece seslerini kullanıyorlar:

https://www.youtube.com/…vanlmq-cwixalw8guba/videos
https://www.youtube.com/…-hvhpdwqxkmz-x7bqxw/videos
https://www.youtube.com/…e5-n2wyjtjdawjzgg5g/videos
https://www.youtube.com/…38wkpq_svrsmobal1jw/videos
https://www.youtube.com/…yechktxgissrr2kdcgq/videos

şu kanallar ise sadece ve sadece alıntı içerikle para kazanıyor:

https://www.youtube.com/user/textilex/videos
https://www.youtube.com/…fljtgv0y0pijfg9ks-a/videos
https://www.youtube.com/…qwxb4x6cgwnzkgbd6oq/videos
https://www.youtube.com/…q5ubwdpq0j-6vhmccfa/videos
https://www.youtube.com/…wdeemtbdqrx1ak4xbaq/videos

emin olun sırf alıntı içerikle para kazanan daha böyle birçok kanal var. bunlar benim dikkatimi çekenler sadece... fakat alıntı içerik risklidir. çünkü telif hakkı ihlali sebebiyle kanalın kapatılma ihtimali var. fakat hak sahibi tarafından video şikayet edilip kaldırılmadığı müddetçe sorun yok. telif hakkı ile korunan ile korunmayanı az çok ayırt edebilirseniz zaten tehlikeye de girmezsiniz. yani riske girip girmemek de sizin elinizde. mesela bu kanallar epeydir var. telif hakkı ile korunan içeriği yüklemek sorun yaratmaz. asıl sorun hak sahibi tarafından videonun bizzat şikayet edilmesi sonucu oluşur. mesela yayınlanan tv haberleri genelde telifsiz olur. bazı tv programları da telifsiz olur. fakat haberde veya programda telif hakkı ile korunan sesli veya görüntülü bir materyal var ise bu sizi zora sokabilir. aslında hak sahibi videoyu şikayet etmezse sorun yok. youtube şikayet edilmediği müddetçe hiçbir videoyu yayından kaldırmaz. fakat hak sahibinin şikayet edip etmeme ihtimalini de bilemediğiniz için sürekli risk alında olur kanalınız. her kaldırılan video sonucu kanal ihtar alır. alınan toplam ihtar sayısı haddini aşarsa kanal kapanabilir.

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?