MÜZİK 20 Ağustos 2024
2,6b OKUNMA     119 PAYLAŞIM

Michael Jackson'ın, Thriller'dan Sonra Bile Beklentileri Karşılayan Albümü: Bad

1987 tarihli albüme bir bakış atalım.

1987 tarihli , michael jackson'ın 7. stüdyo albümü. 1985 ve 1987 arasında yazılmış ve kaydedilmiştir. prodüktörü efsanevi prodüktör quincy jones'tur.

bir sanatçının zirveye çıkması çok zordur. thriller hem ticari , hem müzikal hem de başarı açısından dünya pop müzik tarihinin mihenk taşıdır.

bir sanatçı zirve albümünden sonraki albümde de iyi işler yaparsa , kalıcı kalır. bad'in önemi buydu. bad michael jackson'ı sadece yaşarken değil öldükten sonra da unutulmazlar arasına ismini yazdırmasını sağlayan bir albüm. sadece iyi işlerden birini ortaya koymakla kalmamış, jackson aynı zamanda pop müzik tarihinin en iyi albümlerinden birini ortaya koymuştur.

`bad (michael jackson şarkısı) şarkısınımichael jackson'ınprince` ile düet yapabilmek için yazdığı söylenir. prince'in ise düeti reddettiği iddiaları var. şarkının ilk satırdaki prince'in “your butt is mine, gon' tell you right, ah”. kısmına takıldığı söylenilir ve muhtemelen mj'nin yancısı olacağını düşündü.

ve bu şarkının prince'in solo olarak kaydettiği iddialarını görmüştüm. böyle iddialar genelde doğru çıkar, umarım yayınlanır.

klibiyle gönülleri fetheden the way you make me feel harika bir şarkı. muhtemelen tears for fears'ın everybody wants to rule the world'ından esinlenmiş.

speed demon hem harika bir şarkı hem de albümdeki en underrated şarkı ve muhtemelen albümdeki en deneysel şarkı. funk esintileri ile , mj'in gelecekteki müziği için gelecek şeylerin bir işaretiydi. bence bu şarkının başarısı , mj'ye sonraki albümlerde daha fazla deneysel takılma fikri verdi. ayrıca de bad'ın 25. yıl dönümündeki nero remix versiyonu de şahane.

liberian girl 1983'te jacksons ile victory albümü için yazıldı ve kaydedildi.

daha sonra 1986'da yeniden kayıt edildi


şarkıyı yazma hikayesini michael jackson “oyun odasındaki evimde yazdım. sanırım biraz langırt falan oynuyordum ve şarkı aklıma geldi. sanırım yukarı koştum, kasete koydum. bunu düşünmüyorum, sadece geliyor.” diye tarif etmiştir. şarkının, michael'ın uzun zamandır arkadaş olduğu elizabeth taylor'a yazıldığı söylenir.

just good friend albümdeki iki düetten biri. şarkıda konuk sanatçı olarak stevie wonder vardır.şarkı bad'te jackson'ın bestelemediği man in the mirror ile iki şarkıdan biridir. bu şarkıyı redditte falan yeterince güçlü olmadığı için eleştirenler olmuş. sevmeyenleri var. spesifik bir nedeni var mı bilmiyorum. ha müthiş şarkı mı bence de değil ancak kötü de değil bence. orta şekerli.

6. single olarak sürülen another part of me çok iyi şarkı olsa da mj'nin bilboard hot 100'teki arka arkaya 5 1 numara single çıkarması serisini durdurmuştır. ı just can't stop loving you, bad, the way you make me feel, man in the mirror , dirty diana. bugün hala bir albümde yayınlanan single'ların üst üste 1 numara olması. rekoru bad albüme ait. 2010 yılında katy perry'nin teenage dream albümü de üst üste beş tane bir numara çıkararak bu rekora ortak olmuştur.

6. singe olarak smooth criminal sürülseydi belki de 6 tane üst üste bilboard hot 100'de 1 numara single rekor olabilirdi. bence hata olmuş. ama şarkı ateş ediyor bence. ticari kaygılardan bağımsız.

man in the mirror , glen ballard ve siedah garrett ortak bestesi. albümdeki jackson'ın yazmadığı diğer şarkı. bu şarkıyı yazan siedah garrett albümdeki ı just can't stop loving you şarkısında michael'e eşlik ediyor.

ı just can't stop loving you daha önce bahsettiğim gibi siedah garrett ile düet. albüm yayınlanmadan önce yayınlanan ilk single. şarkının başlangıçta bir düet olması amaçlanıyordu. önce barbra streisand ile, sonra da whitney houston ile düet yapılması planlandı. streisand sırf beğenmediği için şarkıyı geri çevirdi. whitney houston'ın ise şarkıda olmamasının sebebi arista records, şarkıda performans sergilemesinin ikinci stüdyo albümü whitney'in tanıtımını olumsuz etkileyeceğini düşündü.

dirty diana'nın harika bir hikayesi var. 1988'de albüm çıktığından bir yıl sonra ingiltere wembley konserinde konser öncesinde lady diana ile tanışır. prenses, michael'e dirty diana'yı söyleyecek misin diye sorar. michael da , ""hayır, size saygımdan şovdan çıkardım" der. diana da şarkının diana'nın favorisi olduğunu söyler. michael da "o noktada, gösteri zamanına çok yakın olduğu için gösteriye geri koyamadım" diye ekler. şarkı müthiştir. albümdeki son 1 numaralı single'dır.

adını resusci anne'den alan efsanevi smooth criminal , aslında tıp öğrencilerinin uygulamalarda kullandığı cpr mankeni resusci annie. cansız mankenin yüzü ise 1800’lerde paris’te seine nehrine atlayarak intihar etmiş bir kadının yüzüymüş. şarkı buralarda enivicivokke diye bilinir :)

albümün kapanış şarkısı olan leave me alone albümün cd'sinde yer almış , kasetlerde yer almamış parçadır. hareketli güzel bir parça.

albüm tüm zamanların en iyi albümlerinden biridir. tarihin en iyi albümlerinden biridir. rolling stone'un tüm zamanların en iyi 500 albümü arasında 194. sırada yer almıştır. her yıl güncelenen 1001 albums you must hear before you die adlı kitapta yer almıştır. hem nme hem bilboard hem de rolling stone'un en iyi albümler listesinde yer alır. gelmiş geçmiş en iyi bilboard 200 listesinde 138. sırada yer almıştır. 30. grammy ödüllerinde adaylıklar alsa da klasik grammy bir sanatçının üst üste iki albümüne çok fazla ödül vermez.

albüm daha önce de belirttiğim gibi ticari açıdan çok başarılı olmuştur. 5 tane bilboard hot 100'de 1 numara olmuş şarkı çıkarmıştır. kendisinden önce bu sayı 4'tü ancak bir çok sanatçının olduğu 1977 tarihli saturday night fever. o albüm aynı zamanda en çok satılan da albümdü. mj thriller ve bad ile o albümün çoğu rekorlarını kırmış.

albüm thriller sonrasında gelebilecek muhtemelen en iyi albümdü. bu kadar kaliteli bir albüm sonrası benzer kalitede bir albüm yapmak için michael jackson olmanız gerekir...