MÜZİK 13 Kasım 2024
6,7b OKUNMA     70 PAYLAŞIM

Metal Müzik Dinlemeye Yeni Başlayacakların Bilmesi Gereken Temel Şeyler

Tabii ki bu işlerin bir kural kitabı yok ancak içeriğimizdeki gibi belli başlı şeyleri bilirseniz metale daha hakim başlarsınız. Buyrun.

- en sert olanı dinleme kaygısıyla bu türe girmeyin. bilin ki, o sertlik sevdası yaş ilerledikçe kaybolacaktır. o yüzden sert müzik dinlemekle övünmeyin, hava yapmayın, yarın bir gün lady gaga falan da dinlersiniz, üzerler.

- metal müzik, geniş bir vaha gibidir. farklı grupları dinledikçe, bu grupların etkilendikleri isimleri araştıracaksınız, farklı tarzlara da yöneleceksiniz. dream theater etkilendiği için king crimson'a, katatonia çok övdüğü için the cure'a bakacaksınız kim bilir... bu tarzın size açtığı kapıları kullanın, müzik zevkinizi geniş tutun.

- metal müziğin en devrimci işleri '70ler ve '80lerde yapılmıştır. '90larda daha underground sahnede devrimler olsa da, bu süregelmiştir. son on yılda ise eskisi kadar devrimci iş çıkmamaktadır. bu saatten sonra ne metallica bir master of puppets, ne iron maiden bir powerslave, ne slayer bir reign in blood yapabilir. klasik dönemleri el üstünde tutun, iyice hatmedin.

- mutlaka deep purple, led zeppelin, the who, queen, uriah heep, iron butterfly, budgie gibi bu tarzı etkilemiş, proto-metal olarakta kategorize edilen gruplar hakkında fikriniz olsun. hastası olmak ya da tüm şarkılarını ezbere bilmek zorunda değilsiniz ama en azından klasik şarkılarını bilin. '70lerde müzik yapan hard rock, blues rock ve southern rock gruplarını da takip edin. bu müziğin nerelerden geldiğini anlamanızı sağlar.

- black sabbath, judas priest, motörhead gibi erken dönem gruplarını dinlemeden metal müzik dinliyorum demeyin. her halt bu gruplarla başladı.

- bir dönem mutlaka new wave of british heavy metal'e takılın, iron maiden, diamond head, saxon, venom, satan, praying mantis, sweet savage, tygers of pan tang gibi gruplara zaman ayırın. thrash metal ve power metal'in temeli bu gruplardır.

- thrash metal, metal aleminin en harbici akımlarında başa güreşir. bütün seksenleri etkilemiş akımdır. bay area, new york, almanya ve brezilya sahnelerine ayrı ayrı ehemmiyet gösterin. büyük dörtlü metallica, slayer, megadeth ve anthrax'ı kuran-ı kerim bilin. artık ulaşmak çok kolay olduğundan seksenlerde albüm yapmış kıyı köşe gruplarına bakın.

- seksenler dönemi avrupa power metal iyidir. doksanlardan sonra, rhapsody gibi sabun gruplarla olayın suyu çıkmıştır. helloween, gamma ray, blind guardian, stratovarius gibi artık adlarını türe kazımış gruplardan şaşmayın. son on beş yıldır ortaya çıkan çoğu power metal grubunun taklitten öteye gitmediğini bilin. prog-power metal gruplarını bu noktada ayrı tutabilirsiniz, angra, kamelot, evergrey gibi grupları es geçmeyin.

- manowar'ın tr00 metal faşizmine çok kaptırmayın. manowar iyi gruptur ama kendileri de biraz pozcudur.

- death metal'in aslı florida eşrafından çıkar. sadece melodic death metal dinleyerek, death metal dinliyor ayaklarına girmeyin, adamın asabını bozmayın. death, deicide, possessed, obituary, morbid angel gibi isimleri hatmedin. ondan sonra melodic death metal'e geçin. isveç eşrafının büyükleri entombed, dismember ve unleashed'e gereken saygıyı gösterin.

- melodic death metal'in en büyüğü at the gates, sonra dark tranquillity'dir. in flames, bu türün kurucu grubu falan değildir. in flames'i olduğundan fazla büyütmeyin. dünyanın en iyi grubu da olmadığını bilin, on senedir melodic death metal yapmadığını da...

- technical ve progressive death metal olaylarını sevin, sayın. son dönemde en heyecan verici sahnelerden olduklarını bilin.

- black metal'i zeki müren'mişçesine parlatmayın. raconuna terstir.

- norveç kebabını tatmadan önce ilk dönem black metal gruplarına bakın; venom, mercyful fate, bathory, hellhammer, celtic frost, sarcófago gibi grupları dinleyin, ne yapmışlar da böyle olmuş, irdeleyin.

- celtic frost, isviçre'den çıkmış en güzel şeydir. ayrıca doksanlar metal müziğini direk etkilemiş olan yegane gruptur. to mega therion ve into the pandemonium albümlerini mutlaka bilin.

- norveç black metal sahnesinin tarihçesini bilin, nette o kadar belgesel falan var artık, izleyin öğrenin. ondan sonra dinlemeye başlayın. mayhem, emperor, immortal, satyricon, darkthrone gibi klasik grupları zaten dinleyeceksiniz ama yanına mutlaka enslaved'i de ekleyin. en iyi leş black metal albümünün ulver'in nattens madrigal'i olduğunu da kabul edin.

- varg vikernes'in dallama olduğunu aklınızdan çıkarmayın. satanizm ve şeytan konseptinin, black metal'in sadece kullandığı bir dini trojan olduğunu bilin.

- progressive metal'e dalacaksanız, dream theater'ın scenes from a memory albümüyle başlayın. bu tarza zaman verin, hemen bir kenara atmayın. sonra dream theater diskografisi, queensryche, fates warning, symphony x, opeth, pain of salvation diye ortama dalın.

- opeth; black metal, death metal ve ya progressive death metal grubu değil, extreme progressive metal grubudur. daha doğrusu öyleydi. (bkz: opeth/@faith no more)

- doom metal'in alt tarzları çoktur. herkesin bildiği paradise lost, anathema ve my dying bride, doom/death metal tarzını yaratanlardır. doom metal ise, saf haliyle pentagram, candlemass gibi gruplarca icra edilir. black/doom metal, funeral doom metal, drone doom metal gibi alt tarzlar da vardır, gittikçe kafayı kırmaya yönelik, ağır depresif bünyelerce tercih edilirler.

- gothic metal'in dedesi celtic frost, babası paradise lost'tur. anathema, katatonia, my dying bride gibi gruplar bu tarzı yapmamışlardır.

- gothic metal'in beauty and the beast kolunun en orijinal işlerinin doksanlarda olduğunu, son on yılda birkaç grup dışında klişe olduğunu bilin.

- progressive metal sevdiyseniz, bir sonraki delilik adımı olan avant-garde metal'e sarın. müzik zevkinizde olan açılımları görün, akp açılımlarıyla karşılaştırmayın.

- faith no more, mr. bungle, ulver, tool gibi şahsına münhasır grupları dinleyin, farklılığı hissedin.

- metal müziği dinlemek istiyor ama alışamıyorsanız (ya da bu gibi sorunlar) glam metal, nu-metal, metalcore gibi geçiş türlerini dinleyin, alışırsınız.

- her metal tarzını sevemezsiniz ki artık alt tarzlar felaket dallandı budaklandı. sonuna metal getirecek takı kalmadı, djent gibi hareketlere gidilmeye başlandı. her tarzın popüler gruplarını tadın, sevdiğiniz tarzları belirleyip, daha az bilinen grupları araştırmaya başlayın.

- sevdiğiniz tarzların progresifini tadın, gothic metal ve doom metal (hoş, progressive doom metal yapan gruplar var ama) dışında birçok tarzın "prog-x metal" hali vardır. metal archives'te arama yaparak bulabilirsiniz.

- lütfen ama lütfen ne dinlediğinizi bilin, tarzlar hakkında az çok bilginiz olsun ki yanlış bilgilenmeyin, bilgilendirmeyin.

- pozcu ve ya şekilci olmayın.

- albüm dinleme alışkanlığı edinin. demet akalın şarkıları dinlemiyorsunuz, metal müzikte hit şarkı formülü yoktur. her albümde kıyı köşede kalmış hazineler çıkabilir.

- müzik zevkinizi sadece metalle sınırlı tutmayın. yeniliklere açık olun. metallica'yı load, paradise lost'u host, megadeth'i risk, moonspell'i sin/pecado için hor görmeyin. "sikilmiş samael" diyen neslin devamı olmayın.

bu tavsiyelerle metal müziğe girerseniz, şirinler'i kesin görürsünüz.