YEME İÇME 5 Ağustos 2024
6,8b OKUNMA     127 PAYLAŞIM

Meşe Fıçıda Bekleyen Viskinin %2'sinin Uçup Gitmesi Olayı: Meleklerin Payı

Her yıl dünyanın dört bir yanındaki viski depolarında, meşe fıçılarda saklanan değerli içkilerden bir kısmı esrarengiz bir şekilde kaybolur.

viskilerin yıllandırma süreci içerisinde fıçılarda bekletilmesi sonucunda sıcaklığın etkisiyle fıçıdan her yıl belli miktarda viski buharlaşır, iskoçlar tarafından bu "angel's share" yani meleklerin payı olarak adlandırılır. (bu meçe fıçılar, hava ile hafif bir etkileşime izin veren gözenekli bir yapıya sahiptir.)

kaldı ki viski, iskoçya ve irlanda'da yaşam suyu olarak bilinmektedir. iskoçya'da bir viskinin şişelenmesi için minimum 3 yıl meşe fıçılarda beklemesi gerekmektedir. yıllanmış, özellikle de malt viskilerin pahalı olma nedenlerinden birisi de eksilen bu miktarlardır. iskoçya ikliminde yıllık 2% civarında kayıp yaşanırken, daha sıcak ülkelerde daha fazla buharlaşma olmaktadır.

burada kilit nokta, buharlaşmanın sudan mı, alkolden mi olmuş olması... zira hem lezzeti hem de alkol oranını etkileyen konu burası.

eğer buharlaşma, ağırlıklı olarak sudan olursa viskinin alkol oranı yükseliyor. alkolden olursa doğal olarak alkol oranı düşüyor. burada markaların takibi çok önemli zira oranın yasal zorunluluk olan yüzde 407ın altına düşmemesi lazım.

elbette mevzu iklimle de alakalı zira sıcak ülkelerde buharlaşma daha çabuk oluyor. nem de önemli bir faktör. meleklerin payı oranıyla viskinin olgunlaşması arasında paralellik var. örneğin 5 yıllık bir hint viskisinden bu hızlı olgunlaşma nedeniyle, 20 yıllık iskoç viskisi tadı alınabilir.

ve son not, buharlaşma sadece su ve alkolden olmuyor, viskiye aromasını veren fıçı kaynaklı moleküllerde de bazen buharlaşma oluyor ve elbette bu da tada ve kokuya etki ediyor.