SAĞLIK 10 Mayıs 2022
73,3b OKUNMA     451 PAYLAŞIM

Meninin Kadınlar İçin Doğal Bir Antidepresan Olması

İçerdiği bileşikler sayesinde kadınlarda daha iyi bir ruh haline sebep olduğu düşünülen meni hakkındaki bu araştırma oldukça ilginç.

kadınlarda görülen mcclintock etkisi'nin lezbiyenlerde görülmemesi üzerine araştırmaya başlayan bilim insanlarının; heteroseksüel kadınların, lezbiyenlere göre tek farkının sperme maruz kalmaları olduğunu görmeleri üzerine yaptıkları araştırmalar sonrası vardıkları bir sonuç: meninin doğal antidepresan olması.

"mcclintock etkisi nedir?" diye soranlarınız olacaktır. özetle; birlikte yaşayan, çalışan ya da çokça vakit geçiren kadınların adet döngülerinin birbiri ile senkronize olacak şekilde değişiklik göstermesidir. bu da "feromonlar" aracılığı ile gerçekleşir.

new york eyalet üniversitesi'nden iki evrimsel psikolog olan gordon gallup ve rebecca burch, lezbiyenlerin hiçbir mcclintock etkisi göstermediğini keşfettiklerinde şaşırırlar ve lezbiyenler ile heteroseksüel kadınlar arasındaki tek gerçek farkın, heteroseksüel kadınların meniye maruz kalması olduğunu fark ederler.

meni kimyasının mcclintock etkisi ile bir ilgisi olabileceğini düşünen araştırmacılar, bunun ancak, vajinanın meni içinde bulunan ve kadın feromonlarını etkileyen bileşikleri emmesi ile gerçekleşebileceğini gördüler.

meni genellikle, vajina tarafından emilmemesi ile bilinen sperm ile karıştırılır. meni içerisindeki sperm döllenmek üzere fallop tüpüne doğru yol alırken vajina içerisinden geçer ancak sperm meninin sadece %3'ünü oluşturur. geri kalanı seminal sıvıdır.


seminal sıvı; çoğunlukla su, spermleri beslemek için şeker, kadınların bağışık sisteminin spermi öldürmemesi için gereken bağışıklık baskılayıcı enzimler içerir. ayrıca "iki kadınlık hormonu" ve ek olarak, kadınlarda ruh halini iyileştiren endorfin, estron, prolaktin, oksitosin, tirotropin salgılatıcı hormon ve serotonin gibi bileşikler içerir.

vajinal doku kan ve lenf damarını yoğun olarak içerir ve meni içerisinde bulunan bu bileşikler göz önüne aldığında oldukça emici bir yapıdadır.

steven platek ve arkadaşları, meniye maruz kalmanın daha iyi bir ruh hali ve daha az depresyon ile ilişkili olup olmadığını görmek için suny albany (university at albany)'deki 293 üniversite öğrencisi kadınla prezervatifli ve prezervatifsiz seks hakkında bir anket yaptılar. ayrıca, katılımcılardan, standart bir ruh hali testi olan "beck depresyon ölçeği"ni doldurmaları istediler.

yaptıkları araştırmada "hiç" prezervatif kullanmadığını belirten kadınların, "her zaman" veya "genellikle" prezervatif kullandığını belirten kadınlara göre önemli ölçüde daha iyi bir ruh haline sahip olduklarını, daha az depresif semptom ve depresyon nöbeti geçirdiklerini gördüler. ayrıca, hiç cinsel ilişkiye girmeyen kadınlara kıyasla da daha iyi bir ruh haline sahip olduklarını gördüler.

normal şartlarda riskli seks negatif benlik saygısı ve depresif ruh hali ile ilişkilendirilir. bu nedenle de daha çok prezervatifsiz seks yapanların daha çok depresif belirtiler göstermesi ve intihara daha yatkın olmasını bekleriz.

platek ve arkadaşları, araştırmalarında "her zaman" veya "genellikle" prezervatif kullandığını belirten kadınların %20'sinin zaman zaman intiharı düşündüklerini bildirdiler ancak "bazen" prezervatif kullandığını belirtenlerde bu oranın %7, "hiç" prezervatif kullanmadığını belirtenlerde ise sadece %5 olduğunu gördüler. bu da meni içerisindeki bileşiklerin antidepresan etkisinin olası olduğu kanaatine varmalarını sağladı.

yukarıda meninin iki kadınlık hormonu içerdiğini söylemiştik. bunlar folikül uyarıcı hormon (fsh) ve `luteinleştirici hormon (lh)`lardır. fsh, yumurtalıkta yumurta olgunlaşmasını teşvik eder. lh, yumurtlamayı tetiklemede rol oynar. meninin yumurtlamayı teşvik eden bileşikler içermesi, evrimsel bir bakış açısına göre oldukça mantıklıdır:

en yakın biyolojik akrabalarımız olan şempanzelerin spermi fsh veya lh içermez, ancak yumurtlama dönemindeki dişilerin popoları bu süreçte kırmızı bir renk alır. bu açıkça üremeye hazır olduklarını belirtir.

insanlarda ise yumurtlama süreci gizlenmiştir. erkekler kadınların en doğurgan olduğu zamanı dışarıdan bakarak anlayamazlar. meni içerisinde yumurtlamayı teşvik edecek hormonların bulunması ufak da olsa üreme avantajı sağlamaktadır.

korunmasız sekse karşı olup da meni ile gelen bu antidepresan etkisinden faydalanmak isteyenler dilerlerse bunu oral yolla da sağlayabilirler tabii. afiyet olsun...

kaynak: psychologytoday, columbia üniversitesi, evrim ağacı