Mauro Icardi'nin Bayern Münih Maçında İğneyle Oynaması Ne Kadar Riskli?
hayatında hiç tendon sakatlığı yaşamamış olanların 'oynar, bir şey olmaz' yorumu yaptıklarını görmek üzücü.
icardi'ninki darbeye bağlı oldu ama öncesinde zaten oradan sıkıntılıymış ve bjk maçına bandajla çıkmış (yani ayağı-tendonları desteklenmiş). darbeye bağlı olması ve sakat olan tendonun bulunduğu yer yapısı vs. bakıldığında normal bir tendinite göre daha kolay iyileşir. normalde tendinitin iyileşme süresi ilk başlangıçta (üzerine gidilmezse zamanında doğru tedavi dinlenme vs. ile) 4-6 haftadır. tabii bu sporcunun yaşına ve tendonun yerine, görevine, tipine göre değişir ve ayrıca ileri tedavi yöntemleriyle daha da kısa sürebilir. eğer dejeneratif olursa ve kronikleşirse 6 aya, hatta 1 seneye kadar uzayan iyileşme süreçleri olur. bakınız: falcao (asıl tendonu-kritik).
şimdi bu adamın iğneyle oynaması, yani en basitinden kortizon ile oynaması demek oradaki ağrıya sebep olan iltihabın azalması, dolayısıyla ağrının azalması demek ama aynı zamanda o ayağı kullandıkça oradaki hasarlı tendonun üzerine yük binerek hasarın artması, kortizon sebebiyle tendon dokusunun da zarar görmesi ve doğal olarak da iyileşme sürecinin uzaması demektir.
ileri tedavi yöntemleri vs. ile yine belki 1 aya düşse dahi alınan riskin sonunda daha uzun süre icardi'den mahrum kalmak ve sakatlığının da tam tedavi edilmediğinde kronikleşme riski vardır. genelde kendine bakan, kendi vücudunu bilen sporcular oynayıp oynayamayacaklarını anlarlar; okan buruk'un dünkü açıklamasına bakılırsa önce icardi'ye soracak, duruma göre doktorla düşünüp taşınıp riske edecek gibi duruyor. (icardi'nin kesin oynamak istediğini de çok muhtemel tahmin ettiğimizden, düşüncesizce karar vermesi çok olası.)
oradaki kanama-ödem iğne yapılmadan maça kadar azaltılabilirse bir ihtimal ki bu, oyuncunun bünyesine ve terapistlere bağlı, daha az riskle oynayabilir de. yazılanlara göre oynamaması en sağlıklısıdır hem onun için, hem galatasaray için.