SİNEMA 27 Ağustos 2019
202b OKUNMA     774 PAYLAŞIM

Matrix Filmindeki Geminin Adı Neden Nebuchadnezzar?

Geçtiğimiz günlerde 4.'sünün çıkacağı açıklanan Matrix'te isyancıların yolculuk ettiği geminin ismi Nebuchadnezzar idi. Bu isim rastgele mi verildi? Elbette hayır.

nebucadhnezzar'ın, babil'in asma bahçelerini yaptıran ünlü kral olmasının yanında başka özellikleri de vardır. isa'dan önceki dönemde babil'in krallığını sırasında (mö.605-562) mö 586'da kudüs'ün fethedilmesinde de önemli bir rolü vardır. ünlü asma bahçelerini ise karısı memleketini özlediği için onu mutlu etmek adına yaptırmıştır (yaptıran nebucadhnezzar ii.) ancak bugün arkeologlar bunun bir efsane olduğunu, dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilen bu bahçelerin hiç var olmadığını iddia etmektedir.

nebucadhnezzar'ın etimolojik anlamı ibranice'de "nebo, sana hizmet edeni koru" anlamındadır. nebo ise babil'in bilgelik ve yazım tanrısı anlamında. geniş anlamdaki çevirisinde ise nebucadhnezzar "bir peygamber, koruyucu bir kaptır" yani peygamber kendinden olanları korur anlamında kullanılabilir.


matrix filmindeki geminin adı ise dolaylı olarak şuradan geliyor: neo, seçilmiş olandır ve insanlığı makinelerden kurtaracak olan kişidir, bir nevi peygamberdir, daha da ileri gidersek yeni isa'dır (zaten neo da yeni demek, ayrıca "the one" yani "tek olan" anlamında da kullanılıyor, ayrıca neo, one'ın anagramıdır, sonuçta filmi çekenler bu işlere çok açık göndermeler yapıyor). nebucadhnezzar adlı gemi ise matrix üçlemesinde neo, trinity ve morpheus'u yani kurtarıcıyı ve havarilerini (yardımcılarını taşıyan, onları istilacılardan (sentinellerden) koruyan bir kap, bir gemi.


neo'nun isminin önemi dışında trinity (hıristiyanlık'ta baba, oğul ve kutsal ruh'tan oluşan kutsal üçlü) ve morpheus (roma mitolojisinde uyku ve rüyaların tanrısı) da isimleriyle filmin konseptine önemli katkılarda bulunuyor. matrix reloaded'ın sonlarına doğru nebucadhnezzar gemisi patladığında morpheus geriye doğru bakar ve gözlerinde yaşlarla " "i dreamed a dream...but now that dream is gone from me." (bir rüyam vardı ama şimdi bu rüyayı kaybettim) der. aslında bu söz de kral nebucadhnezzar'a ait olan bir sözdür. rüya kralının rüyasını kaybetmesi de aslında bir ironidir çünkü morpheus sonuna kadar neo'ya inanmaktadır, inancını, rüyasını kaybetmesi ise bir bir çelişkidir. ama ne olursa olsun en sonda seçilmiş olan insanlığı kurtarır ve makinelerle anlaşma yapar.


işte nebucadhnezzar; filmde içindekileri koruma, amaçlarına ulaşmada oynadığı rolüyle de önemli bir yere sahiptir, bunu da mitolojideki ve tarihteki gerçeklerden ve hikayelerden esinlenerek yapar.

The Matrix'i İzlerken Dikkatlerden Kaçan Enfes Detaylar

Ne, Nerede, Nasıl Olmuştu Diyenler İçin: Matrix Serisi Kronolojisi