SİNEMA 29 Nisan 2019
63,3b OKUNMA     755 PAYLAŞIM

Marvel Evrenini Sonsuza Dek Değiştiren Avengers: Endgame'in İncelemesi

Marvel Sinematik Evreni'nde geçen 11 yıl ve 22 film sonra beklenen oldu, final niteliğindeki Endgame sinemaları teşrif etti. Evrende üçüncü faz yavaş yavaş kapanırken, bu büyük sinema olayına tanıklık ediyor olmanın hazzı filmin ardından yerini hüzne bırakmadı da değil. İşte bir dönemi kapatan filmin, akıllara takılan noktaların açıklamasıyla birlikte temiz bir incelemesi.
Uyarı: Büyük spoiler içerir. 


uzun manandır beklenen final geldi çattı

doctor strange'in deyimiyle "we're in the endgame now" diyebiliriz. öncelikle söylememiz gereken şey bu filmin avengers: infinity war'dan çok farklı bir film olduğu. russo kardeşler bazı elementleri iki filme dağıtmış vaziyette. avengers: infinity war, thanos'un bakış açısından, aksiyon dolu bir yolculuktu. avengers: endgame ise avengers gözünden çok daha fazla hikaye ve karakter odaklı bir film. üst üste ikisi izlendiğinde, bütün elementlerin iki filme nasıl başarılı şekilde dağıtıldığını görmek mümkün. bu bağlamda avengers: endgame'den, avengers: infinity war'daki aksiyon temposunu beklemek haksızlık olur. avengers: endgame, temposunu karakterleriyle ve olay örgüsüyle kazanan bir film.

ikinci aradan çıkarmamız gereken mevzu ise avengers: endgame'in seçtiği zamanda yolculuk mantığı

filmin içinde de denildiği gibi "back to the future tarzı" bir zamanda yolculuk ile karşılaşmıyoruz. kişi ana zaman çizgisinde geriye gidiyor, orada kilit bir noktayı değiştirdiğinde paralel evren açılıyor. o yüzden değişimler ana zaman çizgisini etkilemiyor. açılan yeni paralel evrende değişiklikler olmaya devam ediyor. örnek verirsek: 1970 yılında space stone'un alınması bir sorun yaratmıyor. paralel evren açılması gerekmiyor. hele bi'de yerine konulursa mis. ama 2012 yılındaki space stone sıkıntı. loki onu alıp kaçıyor. peki loki'nin bu hareketi ana zaman çizgisini etkiliyor mu? hayır. böyle bir kırılma olduğu için paralel evren açılıyor. loki artık yeni evrende taş ile istediğini yapabilir.

back to the future mantığıyla devam edersek nebula'nın nebula'yı öldürmesi de çok kişide soru işareti oluşturdu

oraya baktığımızda şunu görüyoruz. avengers: endgame zamanda yolculuk teorisine göre kişinin kendisi ile karşılaşması ya da öldürmesi o kişinin günümüzdeki haline etki etmiyor. zira o noktada da işler paralel evren durumuna geliyor. yani 2023 yılının nebula'sının (decimation 2018 yılında oluyor. aradan beş sene geçiyor. filmdeki olaylar 2023 yılında geçiyor), 2014 yılının nebula'sını öldürmesi konusunda sorun yok. çünkü paralel evren oluşmuş vaziyette. ölen, paralel evrenin nebula'sı oluyor. o yüzden bu ölümün 2023 nebula'sı üzerinde hiçbir etkisi yok.


iki temel noktayı atlattıktan sonra filmin kendisine odaklanabiliriz

yavaş ve karakter odaklı bir giriş yapılması bu film için çok doğru bir tercih olmuş. uzun zamandır tanıdığımız karakterlerin statüko değişimlerinin güzel anlatılmasının yanında, decimation'ın ardından geçen beş yılın dünya üzerindeki etkileri gösterilmiş. sürecin karakterlerimiz üzerindeki hem fiziksel hem de zihinsel değişim aceleye getirilmeden tek tek anlatılmış. bu da karakterlerin kendi içlerindeki finale giderken duygusal etkinin çok yukarı çıkmasını sağlamış. dediğim gibi bu film avengers: infinity war'dan daha farklı bir film. o filmin her saniyesi aksiyon doluydu. benzer bir tempo bekleyen seyirci filmin ilk bir saatinde bu derece düşük tempo (aksiyon anlamında) görünce minik bir hayal kırıklığına uğramış olabilir. lakin filmin finalinde duygusal anlamda bu kadar işlenen öykünün bize çok şey kattığını söylemek gerekiyor. ilk bir saat böyle bir anlatımı tercih etmemiş olsalardı bu kadar etkileyici bir finalle karşılaşamazdık.

karakterlerden bahsetmek gerekirse benim en sevdiğim karakterlerden biri bu filmde thor'du

bu filmde birlikte mcu boyunca en iyi işlenen karakterden biri olduğunu yine gösterdi. çeşitli eleştiriler görülebiliyor bazen avengers: endgame thor'u ile alakalı. ben bunları kesinlikle paylaşmıyorum. thor'un bir geçmişine bakmak lazım sanki. thor: the dark world'de annesini kaybetti. thor: ragnarok'un başında babasını, devamında ablasıyla savaştı ve asgard'ı kaybetti. avengers: infinity war başladıktan sonra kardeşini kaybetti. onu, kalan asgard halkının yarısının katliamı takip etti. bütün hırsıyla thanos'u aradı ve sadece intikam istedi. ama onu da bulamadı evrenin yarısını kaybetti. elinde son bir umut kaldı; taşları tekrar kullanmak. thanos'un yanına gittiklerinde taşların yok edildiğini öğrendi. işte artık tüm umudunu kaybetti. amacını kaybetti. thanos'un da daha önce dediği gibi kafaya nişan alıp işi bitirdi. böyle bir adam dibe vurur. kendisini içkiye ve yemeğe vurması beni şaşırtmadı. böyle bir thor görmek yaşadıkları düşünülürse normal. geri dönüşüne bakıyoruz. bütün bu üst üste gelen kayıpların ilkine döndü yani annesine. onunla konuştuktan sonra kendisine geldi. tekrar amacına kavuştu. böylece çember muhteşem şekilde tamamlandı. birçok filme yayılan son derece başarılı bir thor hikayesi izledik aslında. 


mcu'nun en başında gördüğümüz iron man sadece kendi hikayesini bitirmekle kalmadı, 22 filmlik devasa the infinity saga hikayesini de bitirdi

en net final yazılanlardan biri kesinlikle oydu. aradan geçen beş yılda aile babasına dönüşmesi hem finalin vuruculuğu açısından hem de karakter gelişimi açısından önemliydi. steve rogers ile olan ilişkisinin de iyi şekilde toparlandığına inanıyorum. başlangıç karakteri olduğu için ve ilk iron man filmi mcu'nun genel tablosunu çizdiği için iron man filmi ve iron man karakteri herkes için çok önemliydi. "i am iron man" ile başlayan, "i am iron man" ile bitti. olabilecek en iyi sonlardan bir tanesiydi.


captain america özellikle russo kardeşlerin mcu'ya girişi ile birlikte olması gereken noktaya vardı

steve rogers her zaman avengers ve marvel evreninin en önemli lider karakterlerinden biri olmuştur. sinemada da böyle yansıtılması çizgi roman severler için son derece keyifli. film boyu nasıl bir lider olduğu defalarca gösterildi. mjölnir'e layık olması ve avenger assemble nârâsı gibi çizgi romanlardaki mühür anlar en sonunda mcu'da da kendisini gösterdi. avengers: age of ultron'da mjölnir'i kaldıramamıştı. bunun en büyük sebebi ise sakladığı tek büyük sırdı. tony stark'ın ailesini bucky'nin öldürdüğünü söylememek, onu layık kılmamıştı. captain america: civil war'da bunun ortaya çıkması mjölnir için en büyük engeli kaldırdı.


finalde yaşlanması ve geçmişte yaşaması da karakter için muhteşem bir final kararıydı

steve rogers her zaman "man out of time" olmuştur. özellikle bu, sinemada bolca hissedildi. onun hakkında seri boyunca barış için savaşsa da savaşsız yaşayamaz denmişti. işte artık savaş bitti. gerçekten savaş bitince o da olması gereken noktaya geri döndü. kalkanın sam'e geçmesi konusunda da şöyle bir durum var. çizgi romanlarda ilk bucky'e geçiyordu. lakin bucky, captain america olduğunda steve rogers öldü sanılmıştı. iron man ve black widow süreçte son derece önemli rol oynamışlardı. mcu'da artık ikisi de ölü. sam kalkanı aldığında ise steve rogers'ın vücudundan süper asker serumu çıkmış ve yaşlı bir adama dönüşmüştü. bu bağlamda çizgi romana uygunluk açısından yeni captain america'nın sam olması bana daha uygun geldi.

hulk'ın yeni halini de beğendim. avengers: infinity war'da banner ağırlıklı görmüştük. avengers: endgame'de ise tamamen hulk görüyoruz. en önemli değişim ise banner'ın bu yeni hali ile özgüveninin tavan yapmış olması. bu halini çok beğendim. natasha ve clint ikilisi de filmin en güzel yanlarından. vormir'deki fedakarlık sahnesi çok lezzetli bir sahneydi. natasha'nın kendisini feda etmesi en başından beri süren kefaret arayışının sonu oldu. karaktere uygun bir finaldi. black widow'un solo filmi gelecek. film elbette geçmişte geçecek.


filmin son bir saati epik savaşa ayrılmış

bu savaş sahnesi bu tip filmlerden hoşlanan seyircinin uzun bir zaman aklından çıkmayacak ve tekrar tekrar izlemek isteyeceği bir sahne olmuş. kahramanlık, fedakarlık, duygusallık ne ararsanız var bu sahnede. decimation sonrası gelen çoğu karakter parlamak için minik bir an yakalamayı başarmış. filmin çok az bir kısmında yer alsalar da final savaşında herkes üzerine düşeni yapmış. russo kardeşler zaten çok karakterli film çekme olayını ciddi anlamda çözmüş vaziyetteler. hangi filmde kime ne kadar odaklanacaklarını, hangi sahnelerde kimleri ön plana çıkartacaklarını çok iyi biliyorlar.

avengers: endgame'in zamanda yolculuk yapıp eski filmlere uğraması ise 22 filmin finali niteliğindeki bir macera için son derece nostaljik ve güzel olmuş. özellikle 2012 yılına dönüldüğünde olayların hemen ardından hydra'nın nasıl müdahale ettiğini görmek ilk avengers filmini ve captain america: the winter soldier filmini bile sonradan geliştiren unsurlar olmuş. yine aynı şekilde savaş sırasında sanctum sanctorum savunmasını da görmüş olduk. ancient one'ı tekrar görmek de çok güzeldi.


filmle ilgili acaba? dediğim tek nokta thanos karakteri

bu filmde thanos'un ele alınışının hem iyi hem kötü tarafı var. aslında üst üste iki filmle aynı karakterin farklı motivasyonlarla ele alındığını görüyoruz. iyi tarafı avengers: infinity war filminin thanos'unun hala kazanmış olması. ölümünde bile kazandı. işin kötü tarafı ise avengers: endgame thanos'unun avengers: infinity war filmini yaşamamış olması. thor ile yaşadıklarını, scarlet witch ile yaşadıklarını tecrübe etmiş olmaması.


avengers: endgame'de en fazla beklediğim şeylerden biri de, en azından bir tane bile olsa cosmic entity (kozmik varlık) görmekti. thanos'un artık evrene reset atacağım demesinin ardından eternity falan görebileceğimizi düşünmeye başlamıştım. ama olmadı. umuyorum gelecek filmlerde artık bunları görmeye başlarız. zaten sıradaki filmlerden biri the eternals. bu filmle birlikte mcu çok daha fazla gelişme imkanı bulacak.

Marvel evreninde Eternity, Living Tribunal gibi pek çok kozmik varlık bulunuyor.

ağır ağır toparlarsak

11 yılın ve 22 filmin ardından 3 phase'lik hikayemizi tamamladık (spider-man: far from home son dakikada phase 3'e dahil edildi. o bilgiyi de verelim). ama bu kesinlikle bir final değil. marvel cinematic universe tüm hızıyla devam edecek. thanos'tan çok daha güçlü, sayısız villain var marvel'da. avengers: infinity war ve avengers: endgame'den çok daha büyük filmler çekebilecekleri onlarca hikaye var. özellikle fantastic four ve x-men'in katılımı, marvel cinematic universe'e seviye atlatacak. ana kahramanlarımızın dışında doctor doom, galactus, kang, annihilus, molecule man, magneto, apocalype, onslaught, imperial guard gibi villainları kullanabilecekler.

dediğim gibi bu bir son değil. yeni bir başlangıç.

Avengers: Endgame Öncesi Olaylara Hâkim Olmak İçin İzlemeniz Gereken Marvel Filmleri

Marvel Evreninin Geçmiş ve Geleceğini Birleştiren Zirve: Avengers Infinity War İncelemesi

Avengers Infinity War'un Kötüsü Thanos, Kapitalizm Düzeni İçin Cinayeti Meşru mu Kılıyor?