SİNEMA 8 Aralık 2023
10b OKUNMA     315 PAYLAŞIM

Martin Scorsese Neden Eski Filmleri Korumak İçin Bizzat Uğraşıp Bir Vakıf Kurdu?

Scorsese'nin The Film Foundation'ı kurma amacını açıkladığı yazının Türkçe çevirisi.

bu bilgi martin scorsese hakkında... kendisinin film foundation diye bir oluşumu var ve fatih akın ile beraber yok olmaya yüz tutmuş filmleri kurtarıyorlar. bu konu ile ilgili bir makale kaleme almış... makale şu:

"filmleri korumak

-film koruma- teriminin artık resmi bir anlamı var. bir anlamda bu bir ilerleme; insanların bunu ciddiye aldığı anlamına geliyor ki bu her zaman böyle değildi. öte yandan, resmiyet kazanmış olması, aciliyetinin ortadan kalktığı, sorunun çözüldüğü ve artık kanıksanabileceği anlamına da geliyor. gerçekte hiçbir şey bundan daha farklı olamaz. film koruma her zaman acildir. her zaman da acil olacaktır. optimum koşullarda saklanmayan, kontrol edilmeyen, temizlenmeyen veya taranmayan her ihmal edilmiş film baskısı veya film öğesi seti için saat işliyor demektir. ve bir eser dijital ortama aktarılmış olsa bile, saat hala işlemektedir. tıpkı her müze veya arşivdeki her resim ve her el yazması için olduğu gibi, saat her zaman işlemektedir.

bir de hala zaman zaman sorulan bir soru var: neden? para harcanacak çok daha önemli ve acil şeyler varken neden filmleri muhafaza edelim? cevap çok basit. sinema bize çok değerli bir şey veriyor: zaman içinde kendimize ait, belgelenmiş ve yorumlanmış bir kayıt. zamanı ve hareketi kendimize dair temsillerimize dahil etme ihtiyacı insanlığın başlangıcına kadar uzanır - bunu lascaux'daki mağaraların duvarlarındaki resimlerde görebilirsiniz. ve temel bir düzeyde, bu her sanat formu için geçerlidir. sinema bize kim ve ne olduğumuzun gizemiyle başa çıkmanın bir yolunu sunar.

artık sinemanın ne kadarını kaybettiğimizi biliyoruz. ama çok daha fazlasını kaybetmeye çok yaklaştık.

1970'lerin sonunda, 50'li yılların ortalarında çekilmiş, billy wilder'ın eastmancolor yöntemiyle çektiği the seven year ıtch adlı filmin bir gösterimine gitmiştim. bu, marilyn monroe'nun ikonik görüntüsünün yer aldığı filmin stüdyo arşiv baskısıydı. ışıklar söndü, gösterim başladı ve gördüklerimiz karşısında şok olduk. renkler o kadar dramatik bir şekilde solmuştu ki filmi gerçekten görmek neredeyse imkansızdı. ev videosu öncesi o günlerde, orijinal negatiften birkaç nesil uzakta, çizilmiş, eklenmiş ve yıpranmış ve - renkli çekilmiş filmler söz konusu olduğunda - bazen soluk olan film baskılarını görmeye alışmıştık. ancak, bu sadece solmanın ötesinde bir şeydi. bu, bozulmanın ve stüdyo baskısı olduğu için ihmalin gözle görülür kanıtıydı. ancak renklerin kaybolmasının ötesinde, performansların ve onlarla birlikte karakterlerin de kaybolduğunu fark ettim. oyuncuların gözleri lekeli kahverengi ya da mavi kürelere dönüşmüştü; bu da birbirleriyle ve seyirciyle olan duygusal bağlarının kaybolduğu anlamına geliyordu. perdede hayalet gibi yürüyorlardı. bu da tüm anlatının kaybolduğu anlamına geliyordu. özünde, filmin kendisi kaybolmuştu.

o gece hepimiz bir şeyler yapılması gerektiğini fark ettik.

hızlı bir eğitim aldım. eastmancolor'ın özellikle istikrarsız ve solmaya eğilimli olduğunu, technicolor sürecinde çekilen filmlerin çok daha istikrarlı olduğunu, ancak ister siyah-beyaz ister renkli olsun, tüm film baskılarının ve öğelerinin yeterince kuru ve serin koşullarda saklanmadıkları takdirde kimyasal bozulmaya açık olduğunu anladım. film tabanı (1948 öncesi nitrat ya da 1948 sonrası asetat) bozuldukça, baskı gerçekten sirke gibi kokmaya başlar ve kırılgan hale gelir; bükülür ve büzülür. bir baskıda sirke sendromu geliştiğinde, bozulma geri döndürülemez.

sonra gerçekten dehşet verici bir keşif yaptım: kimyasal ayrışma, yıpranma, yangın (son derece yanıcı olan nitrat döneminde daha yaygındı) veya bunların bir kombinasyonu nedeniyle 1950 öncesi amerikan sinemasının yüzde 50'si ve amerikan sessiz sinemasının yüzde 80'i kaybolmuştu. yok oldu. sonsuza dek. bu bana ve aynı zamanda sinemacı ve sinemasever olan arkadaşlarıma akıl almaz görünüyordu. bir yandan hollywood'un büyüklüğü ve sinemanın altın çağı için sayısız kutlama yapılıyordu. öte yandan, bu filmlerin yarısından fazlası yok olmuştu ve bunların arasında birden fazla oscar kazanmış birçok ünlü film de vardı. sistematik koruma ya da gerektiğinde restorasyon konusunda hiçbir bilinç yoktu. ve bu sadece kaynakların çok geniş olduğu amerika'da böyleydi. peki ya dünyanın geri kalanı?

daha istikrarlı bir renkli film stoğu geliştirmek için bir kampanya yürüttükten sonra, o zamanlar ucla film ve tv arşivleri'nin direktörü olan bob rosen ile tanıştım ve bağımsız arşivler ile stüdyolar arasında köprüler kurmaya çalıştık. bunun sonucunda 1990 yılında woody allen, francis ford coppola, stanley kubrick, george lucas, sydney pollack, robert redford ve steven spielberg ile birlikte film foundation'ı kurduk. o zamandan bu yana dünyanın dört bir yanından 800'den fazla filmin restorasyonunu mümkün kıldık. 90'larda ve 21. yüzyılın ilk yıllarında, sinemanın kırılganlığı bilinci odak noktası haline gelmiş gibiydi. koruma ihtiyacı konusunda artan bir farkındalık var gibiydi.

90'ların ortalarına kadar film restorasyon çalışmaları fotokimyasal olarak yapıldı. ardından 1996'da frank capra'nın the matinee ıdol adlı son dönem sessiz filmi dijital tekniklerle restore edildi. hasarlı kareler taranabiliyor ve daha temiz karelerden klonlanan bilgiler onarılabiliyordu ve daha önce parçalar halinde ya da ciddi şekilde kesilmiş olarak sunulan bir resim artık orijinal haline yakın bir şekilde görülebiliyordu. bu ileriye doğru büyük bir adımdı.

1996'dan bu yana geçen yıllarda her şey değişti. neredeyse tüm restorasyon çalışmaları artık dijital olarak yapılıyor ve bunun artıları ve eksileri var: bir yandan filmlere, film yapımcılarının orijinal niyetlerini çoğu zaman yerine getiren ve bazen de aşan yepyeni hayatlar verilebiliyor; diğer yandan teknoloji bazen restorasyon seçimlerini yönlendiriyor, oysa aslında bunun tam tersi olması gerekiyor.

bugün dünyada çok az sayıda film laboratuvarı kaldı. neredeyse tüm filmler dijital kameralarla çekiliyor ve filmle çekilenler bile dijital olarak kurgulanıyor, renklendiriliyor ve tamamlanıyor. yeni ya da restore edilmiş bir filmin baskısı yapılıp projeksiyonla gösterildiğinde, bu artık bir olaydır. bu noktada, bir sinemada yansıtılan bir filmi izlerken, genellikle ya internet üzerinden söz konusu sinemaya gönderilen ya da projektöre takılan ve dağıtımcı tarafından sağlanan bir kodla etkinleştirilen dosyayı (filmi) "içine alan" bir sürücü biçiminde olan bir dijital sinema paketi veya dcp görürsünüz. dcp'leri içeren sürücüler, evde dijital bilgileri depolamak için kullandığınız dış sürücülerle aynıdır. ve hepimizin bildiği gibi, dijital bilgiler bazen ortadan kaybolur. bu durum birden fazla büyük stüdyo filminin başına gelmiştir. mevcut son teknoloji dijital formattan bir sonraki gelişen formata "sistematik geçiş" artık hedeftir, ancak bu, film sahiplerinin her zamankinden daha dikkatli olmasını gerektirir. bu noktada film izlemenin çoğunluğu sinema salonlarında değil, bilgisayarlara ya da ev ekranlarına akış yoluyla yapılıyor; bu da restorasyon, koruma ve sunum için kabul edilebilirlik standartlarının değiştiği ve bence gevşediği anlamına geliyor. gelecekte gerçek film görüntüsünün anısı, met'teki eski bir eser kadar dikkatli ve sevgiyle korunmak zorunda kalacak. işte bu nedenle film foundation, dahil olduğumuz her restorasyonda gerçek film unsurlarının (bir negatif ve bir pozitif) yaratılması konusunda ısrarcıdır.

bu arada, artık mylar tabanlı ve her zamankinden daha güçlü olan gerçek film, filmleri korumanın hala en güvenilir ve dayanıklı yoludur."

bu makale bu kitapta yer almıştır...

the film foundation letterboxd hesabı
martin scorsese letterboxd hesabı

justin mcleod letterboxd hesabı

the film foundation tarafından bugüne kadar kurtarılmış filmler