SAĞLIK 23 Mart 2022
59,2b OKUNMA     489 PAYLAŞIM

Makatına Tuhaf Nesneler Giren İnsanlar Nasıl Tedavi Ediliyor?

Makatına/rektumuna garip yabancı ciisimler kaçan insanları izliyoruz bazen haberlerde. Bu hastalar nasıl tedavi ediliyor? Nasıl çıkarılıyor o tuhaf nesneler? Ekşi Sözlük yazarı bir doktor anlatıyor.

sadece şişe değil, rektum hemen hemen her şeyi barındırabilir. rektumdan çıkarılan nesnelerin çeşitliliği neredeyse hayal gücümüze meydan okuyor sayın romalılar. bu haberler ilgi çekiyor. ekşi sözlük'te dede de devamlı başlığı olur. hatta geçenlerde hepimiz oha diyerek okuduk şunu: rektumundan tanksavar mermisi çıkan hasta.


ama bunlar gerçek. hatta ortamlara yansıyan da çok azı. hasta mahremiyeti vs. asla yansımaması gerekiyor zaten. ben bu yazıda bu olayların kamera arkasını yazmak istiyorum. yani o yabancı cisimler, gazoz şişeleri, deodorant tüpleri, havan mermileri, beyzbol sopaları (oha) oraya sokulduktan sonra ne oluyor? nasıl çıkartılıyor? her şeyden önemlisi kim çıkartıyor? cevap: acil servis doktorları.

şimdi diyelim olan oldu; hastamızın makatına azgınlığına yenik düşüp tatmin amaçlı, bile isteye bizzat kendisi tarafından ya da yanlışlıkla kayıp düştüğü esnada(!) ya da kötü niyetli kişiler tarafından taciz ya da ceza verme amaçlı, sokuldu. (nasıl girdiğinin bizim için gerçekten artık bir önemi yok.) spontan çıkmasını bekledi ve çıkmadı. kişi acile başvuruyor. başvuru öyküsü kasık ve karın ağrısı, anal ağrı, kabızlık semptomlarını içerir.


rektal muayenede, genellikle gevşek bir anal sfinkter ve kanlı veya mukoid rektal akıntı mevcuttur ve palpasyonla parmakla içerideki yabancı cisim hissedilebilir. prognoz genellikle iyidir. periton tahrişi belirtileri olan daha şiddetli karın ağrısı varsa durum biraz daha ciddiye gider.

yabancı cismin hemen çıkarılması her zaman endikedir çünkü spontan çıkış umuduyla yabancı bir cismi uzun süre orada bırakmak enfeksiyon, tıkanıklık, kanama, perforasyon, apse oluşumu gibi potansiyel komplikasyonlara yol açabilir.

öncelikle yabancı cisimlerin yerini, tipini (maden suyu şişesi mi, dildo mu, tenis topu mu) ve sayısını aydınlatmak için ayakta direkt batın grafisi çekilir. bu işlem tanıyı doğrulayacak ve cismin pozisyonunu belirleyecektir. yabancı cisimler kolondan yukarı doğru kaymış olabilir. bazen sigmoidoskopi veya kolonoskopi gerekli olabiliyor.


sayın romalılar, rektumdaki yabancı cisimler o kadar çeşitlidir ki, çıkarılması için tek bir prosedür yok ve ustalık geliştirmek gerekiyor. zira dikkatsizce çıkarılması, yerleştirilmesinden kaynaklanandan daha fazla yaralanmaya neden olabilir. duruma göre anestezisiz ya da lokal anestezi uygulanarak pelvik relaksasyon sağlanır. anal sfinkter dilate edilir ve hasta litotomi pozisyonunda ucu künt cerrahi alet yardımıyla yabancı cisim rektumdan transrektal bimanuel manipülasyon ile çıkarılır. bu genellikle yabancı cisim sakral burnun altındayken başarılı olur. bazen bir aspirasyon cihazı da yardımcı olabilir. genel olarak, vakaların çoğunda prognoz mükemmeldir. yabancı cisimlerin yaklaşık %60-70'i acil serviste çıkarılabilir. kalan %30'luk kısım ise ameliyathane prosedürü gerektirir. laparatomi ihtiyacı vakaların sadece %4'ünde ortaya çıkar. nadiren, laparatomi ihtiyacı ortaya çıkarsa cerrahiye sevk ederiz.

bu durum dünyada da yaygındır. uluslararası hastalık sınıflandırma sistemi'nde icd-10 kodu "t18.5 anüs ve rektumda yabancı cisim" olarak tanımlanmış bir hastalıktır.