MODA 20 Mayıs 2021
30,4b OKUNMA     521 PAYLAŞIM

Levis'ın İkonik Kırmızı Etiketi Dışındaki Farklı Renk Etiketleri

Levis'ın görür görmez tanıdığınız kırmızı etiketi dışında da etiketleri olduğunu biliyor muydunuz? Buyrun bilgi verici içeriğimize öyleyse.
iStock

levi's... ürünleri hakkında ilginç bilgiler öğrendiğim amerikan giyim markası, kültürel emperyalizm metası ve sovyetler birliği'nin gizli düşmanı...

buyrun size minik bir levi's ürünleri rehberi

levi's, tıpkı mcdonald's, starbucks logoları gibi görür görmez o olduğunu anladığımız ikonik bir logoya ve tab'e (etiket) sahip bir marka. birçoğumuz, levi's'ın klasik kırmızı etiketi dışında başka bir etiketini daha önce görmemişizdir. fakat levi's, bu alışılagelmiş etiketinden başka renklerde/çeşitlerde etiketlere de sahip.

yazının kalan kısmında etiketten tab olarak bahsedilecektir.

klasik kırmızı tab, yasal olarak bilindiği üzere, hiç şüphesiz levi’s'ın kalıcı bir sembolüdür. küçük bir kumaş parçasının küresel bir markanın bu kadar güçlü bir göstergesi olarak kalabileceğini kim bilebilirdi? levi strauss & co., bu duruma yatırım yaptı. bu nedenle 80 yıldan fazla bir süreyi sadece tab ticari markasının özel kullanımını değil, aynı zamanda temsil ettiği kaliteyi de korumak için harcadı.

1950'lerde ve 1960'larda, levi's, diğer levi's ürünlerine farklı renkli tab'ler eklemeye başladı. örneğin, kırışıklıklara karşı koruma sağlayan yeni sta-prest (stay pressed-levis'e ait kırışmayan bir pantolon modeli) işleminde işlenen ürünler için altın harfli siyah tab vardı. ancak levi strauss & co.'ya göre efsane kot pantolonu modeli 501®'in üzerine eklenen kırmızı tab hiç değişmedi.


levi strauss & co.'nun tüketici görüşleri ekibi tarafından yürütülen araştırmaya ve levi's’ın küresel ticaret ve ürün operasyonları başkan yardımcısı barb gollert’e göre, pazardaki tüm ürünlerin markalama ve ikonografileri arasında, kırmızı tab’in müşteriler arasında en güçlü yankı uyandıranlardan biri olduğunu gösteriyor.

tab'in kendisi ömrü boyunca çok az değişmiş olsa da, kademeli gelişimindeki temel farklılıklar, hem sıradan müşterilerin hem de eski koleksiyoncuların gözlerini kamaştırmaktadır. dolayısıyla, kendinizi o turuncu tab'i veya üzerinde hiçbir şey olmayan kırmızı tab'i merak ederken bulursanız, bu "tab rehberi"ni mutlaka okuyun.

her harfi büyük kırmızı tab


levi strauss & co., 1873'te üretmeye, başlayarak mavi kot pantolon fikrinin ortak patentini aldı. patent süresi dolduğunda, diğer rakip firmalar da perçinli giysiler üretmeye başladılar. levi strauss & co.'nun fark yaratmaya ihtiyacı vardı. ilk olarak, kotların arka ceplerinde kavisli dikiş tasarımı (arcuate) kullanıldı. daha sonra 1890'lara doğru ticari markalı iki atlı logosu eklendi.


rakipler, 1940'lara kadar ticari markası olmayan arcuate'i kopyalamaya başladığında, levi's yeni bir alametifarikaya ihtiyacı olduğunu hissetti. ulusal satış müdürü chris lucier'den yardım istediler. "arka yama cebinin yapısal dikişine katlanmış bir kumaş şerit" yerleştirmeyi düşünen oydu. böylece, levi’s tab doğdu.

beyaz renkte "levi's®" yazısı ile dokunan kırmızı şerit, 1936'da 501'lerde ve daha sonra kot ceketlerde görünmeye başladı.

küçük e harfli kırmızı tab


kırmızı tab, yaratılışından bu yana levi's® yazısıyla birlikte olmasına rağmen, tab tasarımının farklı şekillerde olduğu ürünler de olmaktadır. 1950'lerde marka, her iki tarafta da beyaz büyük harfli "levi's" yazısının görüldüğü çift taraflı tab'ler yapmaya başladı. 1970'lerin başlarında, tamamı büyük harfli "levi’s" yerine, küçük "e" ile yazılan "levi’s" tab'i üretti. “küçük e” yazı tipi farklılığı, eski bir parçanın koleksiyoncuları arasında bir işaret oldu. tab, bir ticari marka olsa da, evrimi onu dünya çapındaki koleksiyoncular ve markanın hayranları için daha çok bir zaman damgası haline getirdi.

tescilli ticari marka işaretli yazısız tab


arada sırada boş bir kırmızı tab'e rastlanmaktadır; üzerinde ticari marka simgesinden başka hiçbir şey olmayan kırmızı bir tab.

endişeli müşteriler, bunun bir imitasyon olduğunu düşünse de, bunlar otantik levi's ürünüdürler ve bu tamamen kasıtlı olarak yapılmış bir tab'dir.

tab, dünyanın en sık kopyalanan ticari markalarından biri olduğu için, levi strauss & co.'nun özel yasal giysi pazarlama hakkını tab ile koruması gerekir. bu nedenle, levi's'in, ürünlerinin belirli bir yüzdesini üzerinde sadece "®" sembolü bulunan düz bir tab ile üretmesi gerekir. levi strauss & co. yalnızca levi’s ticari markasının değil, tab'in kendisininde de ticari marka haklarına sahiptir. bunun, üretim sürecindeki bir kusur veya hata olmadığından emin olabilirsiniz.

turuncu tab


kırmızı tab'in 501®'in bir ticari markası olduğu düşünüldüğünde, marka, 1960'larda ortaya çıkan ispanyol paça ve çizme paça gibi moda kotları gibi diğer levi's® kıyafetlerinden farklılaştırmak istedi. bununla birlikte, bunları birbirinden ayırmak için levi's'ın turuncu tab'i kullanıldı.

turuncu tab ile tasarımcılar biraz daha deneysel olup, trendy ve sıradışı silüetlerle, kırmızı tab'li ürünlerin ardındaki katı gerekliliklerin dışına çıkmışlardır. bugün, gömlekler, kot pantolonlar, şapkalar ve aksesuarları içeren ilk orijinal turuncu tab levi's ürünleri bazen koleksiyon parçası olarak kabul ediliyor. elbette turuncu tab'in faal olmadığı zannedilmesin. şu anda belirli levi's vintage ürünlerinde bulunmasına rağmen, gelecek modellerde de kullanılmaya devam edilebilir.

fresh produce


fresh produce ürünleri, 1970'lerde küçük bir havuç içeren bu tab ile üretildi. 1975'li yıllarda çok popüler hale gelen fresh produce, günümüzde de üretilmeye devam edilmektedir.

mavi tab


levis'ın premium serisi olan levi's made and crafted ürünlerinde bulunmaktadır.

gri tab


gri ya da gümüş tab, 1988'de tanıtıldı ve 80'lerin sonu ile 90'ların "grunge denim"lerini tanımlayan bol giyim trendinin ön saflarında yer aldı. o yıllarda üretilen gri tab'li ürünlerin, stratejik olarak, hem bu eski trend hem de marka açısından büyük bir başarı olduğunu söylemek mümkün.

çeşitli renklerde tab'ler

yıllar geçtikçe ve yeni stiller ortaya çıktıkça, yeni renk tab'ler de ortaya çıktı. bu tab'ler, fitilli kumaşlardan çizme kotlara ve tüm kadın giyim kategorisine kadar farklı giyim tarzlarını temsil ediyorlardı.

90'lardaki bej pantolonların kendine özgü bir tab'i vardı. kadınların siyah kot pantolonunda ve bazı erkek ürünlerinde siyah tab'ler vardı. bunlar tamamen, pantolonlarda estetik bir arka görünüş sağlamak için alınmış kararlardır.

bu farklı renklerin, markanın tarihinin farklı noktalarında kullanılmasına rağmen kesin olan tek bir şey var: tab, bir marka kadar levi's'a özgü ve bugün hala levis'ın ticari markası olan bir şey.

kaynak: https://www.levistrauss.com/2017/03/01/levis-tabs/

demek ki neymiş? sağda solda alışılagelmişin dışında bir tab'e sahip bir levi's ürünü görünce "çakma lan bu" demek doğru değilmiş, bilmek önemliymiş.