HOBİ 27 Ağustos 2021
19b OKUNMA     444 PAYLAŞIM

Kutu Oyunu Denince Pek Çok Kişinin Monopoly ile Birlikte Aklına Gelen Oyun: Risk

Risk nedir? Kutu oyunu sektörü, özellikle de 2000'lerden sonra çok daha çeşitli ve yaratıcı bir hal alsa da genel kitlenin aklına hep Monopoly ve Risk geliyor ister istemez. Biz de Risk'e bir değinelim istedik.
iStock

nedir risk?

risk bir oyundur. dünya haritası üzerinde bulunan ülkelere asker yerleştirerek, zar atmak koşuluyla, diğer ülkeleri ele geçirmeye çalışırsınız. harita 6 kıtadan oluşur. bir kıtada ki bütün ülkeleri alırsanız, her sıra size geldiğinde fazladan asker alırsınız. eğer evde arkadaşlarınızla oynuyorsanız, amaç görevleri tamamlamak, eğer internet üzerinden oynuyorsanız, amaçınız haritanın tamamına egemen olmaktır.

detaylandıralım

risk... 1959 yılında parker brothers tarafından piyasaya sürülen, geçtiğimiz yıllar içerisinde bir çok versiyonu ile değişik ülkelerin raflarında yerini almış, zamanlaması itibariyle türünün tek örneği olan artık klasikleşmiş bir kutu oyunu. gördüğünüz gibi bir oyunun daha arkasından parker brothers çıkıyor. kendilerinin günümüzde oyun piyasasında neden en önemli oyun üreticisi olduğunu görüyoruz, şaşırmıyoruz. (bkz: hasbro) (bkz: intertoy)

İlk Risk.

ne diyorduk? risk evet. 1999'da 40 yıl kutlamaları şerefine bir 40. yıl versiyonu, fransa'da limited edition olarak napolyon versiyonu, risk kalesi adı verilen başka bir versiyonu, sadece avrupa versiyonu derken, tutulan bir oyunun ayakizlerini takip etmek daha da kolaylaşıyor. nedendir, inceleyelim.

oyunun genel sistematiği

risk'i eşsiz kılan, askerlerin ilerletilip dünyayı ele geçirme mantığının işlenmesi ve bunu gerçek hayat coğrafik yerleşimler üzerinden yapması olduğunu düşünüyorum. orta dünya olsaydı misal, mitolojik yerleşimler olsaydı oyun hemen fantastik kategorisinde değerlendirilecekti ve fantastiğe "annecimm" diyen kesim tarafından seçilmeyecekti. keza, zarlar işin içinde olduğu zaman bir gizem durumu söz konusu oluyor ve kimse yapacağı hareketten emin olamıyor. bu da oyunu dinamik kılıyor tabi.


oyunun zayıf yönleri

risk'i oynamayı severim, ama bunca zaman oynadığımda farkettim ki bu oyunda bir bug var. kimse fark etmemiş mi acaba? bu oyunda avustralya'yı ve yeni zelanda'yı alan, yani oyun tabelasının sağ alt köşesine askerleri yığan, oyunu kazanıyor! hani tamam, görev kartlarında "13 yerleşimde 1'er asker" durumları çıkarsa kazanmıyor, orası tamam ama, eğer ki baştaki yerleşimlerde biri orayı kapatmışsa ben geriliyorum şahsen. kamçatka ve alaska meselesine ise hiç girmiyorum... gerçi bug değil o oyunun sunduğu stratejik şahaneliklerden biri, ama olsun.


oyunun güçlü yönleri

zaten 50 yıllık geçmişinde bu güçlü yönler olmasa piyasada kalamazdı, söylemeye gerek yok ama gene de değinmek gerekirse... bir kere elbette ki kolay anlaşılırlığı ve oyun yapısının basitliği var. bu basitlik kişilere strateji geliştirme, hatta oyun ortasında strateji değiştirme olanağı sağlıyor. turn mantığı ve kurallara boğulmamışlığı da oyunun temel özelliklerinden. grafikleri de keza, süreç içerisinde olabilecek en iyi haline gelmiş. e durmadan da yeni versiyonlar piyasaya çıkıyor... gelecek sene 50. yılı için kim bilir ne şahanelikte versiyonlar gelecektir misal. dolayısıyla olmuş diyor, kendilerini buradan tebrik ediyoruz.