TARİH 9 Şubat 2018
106b OKUNMA     989 PAYLAŞIM

Kurtuluş Savaşı Kaybedilseydi Türkiye'ye Dair Ne Gibi Önemli Değişiklikler Olurdu?

Kurtuluş Savaşı devam ederken, 10 Ağustos 1920'de Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında, Osmanlı için oldukça ağır maddeler içeren Sevr Antlaşması imzalanmış. Savaşı kazanan tarafın Türkler olmasıyla bu antlaşma, imzalanan Lozan Antlaşması ile geçerliliğini kaybetmiş. Peki ya bu savaşı kazanan taraf İtilaf Devletleri olsaydı, ne olurdu?
Yunan Ordusu'nun Edirne'ye gelişinden bir kare


kurtuluş savaşı kaybedilseydi osmanlı imparatorluğunun hali hazırda imzaladığı sevr antlaşması geçerli sayılacaktı

bu anlaşmanın şartlarını incelerseniz eğer, ağlamamak için kendinizi zorlamanız gerekir. nasıl olur da böylesine alçakça bir anlaşma osmanlı tarafından imzalanır.

- bu anlaşmaya göre yeni türkiye toprakları:


“ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum” diyen bir lider yönetimindeki türk milleti, 433 maddeden oluşan sevr anlaşmasını kıvırıp imzalayanlara monte etti.


- yeni türkiye topraklarına ek olarak, anlaşmadan bazı maddeler:

- müttefikler imparatorluğun maliyesini kontrol edeceklerdi.

- (madde 152-207): osmanlı imparatorluğu'nun askeri kuvveti, 35.000'i jandarma, 15.000'i özel birlik, 700'ü padişahın yanındaki güvenlik birliği olmak üzere 50.700 kişiyle sınırlı olacak ve ağır silahları bulunmayacaktı. türk donanması tasfiye edilecek, marmara bölgesi'nde askeri tesis bulunduramayacak, ordu ve jandarma müttefik kontrol komisyonu tarafından denetlenecekti.

- (madde 62-64): ingiliz, fransız ve italyan temsilcilerinden oluşan bir komisyon fırat'ın doğusundaki kürt vilayetlerinde bir yerel yönetim düzeni kuracak; bir yıl sonra kürtler dilerse milletler cemiyeti'ne bağımsızlık için başvurabilecekti.

- (madde 65-83): yaklaşık olarak bugünkü izmir ili ile sınırlı alanda osmanlı imparatorluğu egemenlik haklarının kullanımını beş yıl süre ile yunanistan'a bırakacak; bu sürenin sonunda bölgenin osmanlı veya yunanistan'a katılması için plebisit yapılacaktı.

- (madde 226-230): savaş döneminde katliam ve tehcir suçları işlemekle suçlananlar yargılanacaktı.

- (madde 269-414): türk hukuku ve idari düzeni hemen her alanda müttefikler tarafından belirlenen kurallara uygun hale getirilecek; sivil deniz ve demir yolu trafiği müttefik devletler arasında yapılan iş bölümü çerçevesinde yönetilecekti.

- (madde 88-93): osmanlı, ermenistan cumhuriyeti'ni tanıyacak; türk-ermeni sınırını hakem sıfatıyla abd başkanı belirleyecekti (abd başkanı wilson 22 kasım 1920'de verdiği kararla trabzon, erzurum, van ve bitlis illerini ermenistan'a verdi.)