SAĞLIK 14 Aralık 2017
67,9b OKUNMA     875 PAYLAŞIM

Kudüs'ün Atmosferinden Etkilenen Turistlerin Kendini Din Adamı Sanması Durumu: Kudüs Sendromu

Üç büyük din için de çok önemli bir yer olan Kudüs'e ziyarete giden turistler, Kudüs'ün mistik ortamından ciddi manada etkilenebiliyorlarmış.
iStock


orijinal adıyla jerusalem syndrome

kudüs'ü ziyaret eden turistlerin veya hacıların, kudüs'ün mistik atmosferinden etkilenip, çeşitli çarpık fikirlere kapılarak, sanrılı yoğun dini psikoz yaşamasıdır.

yılda ortalama 150 turist 'kudüs temalı ruhsal sorunlar' yaşamakta ve kendilerini; bazı toplumların inançlarında, kutsal kabul edilen kişiler (musa, isa, davut, yahya..vb) sanmaktadırlar.


anksiyete bozukluğu yaşarken aşırı arınma (temizlenme) ihtiyacı duyarlar. bu sendromu yaşayan kişilerin kudüs sokaklarında vaaz verdikleri, tanrı'ya hizmet ettiklerini sanarak, başka kişileri dine ve doğru yola davet ettikleri gözlemlenmiştir.

sendrom 1930'lu yıllardan beri yaşanmaktadır. sendrom yaşayan kişi, şehirden uzaklaştırılarak, klinik tedaviyle iyileştirilebilir.

kudüs sendromu üç çeşit olarak görülmekteymiş

1. kendini büyük bir dini lider olarak görenler.

2. turist olarak gelip (özellikle yalnız) kendilerini kudüs e kaptırıp "aydınlandım" diyip insanlara doğru yolu göstermeyi amaçlayanlar.

3. bir dine veya sınıfa mensup olup bulundukları dini ya da sınıfı kurtarmaya ömrünü adayanlar.


ortak özellikleri beyaz giyinmeleri ve sürekli temizlenmeleriymiş. kudüs akıl hastanesinde bu hastalar için ayrı bir bölüm de varmış. hristiyan inanışa göre kudüse gelecek mesihin bir gün bu hastanede kendine yer edinmesi işten bile değildir.