MÜZİK 23 Ağustos 2024
6,1b OKUNMA     195 PAYLAŞIM

Ku Klux Klan Üyelerini İkna Eden Siyahi Müzisyen: Daryl Davis'in Cesur Hikayesi

Amerikalı siyahi müzisyen Daryl Davis, 1980'lerde Ku Klux Klan üyeleriyle beklenmedik bir dostluk kurarak nefret ve önyargıya meydan okudu.

1958 doğumlu amerikalı siyahi müzisyen daryl davis 1983'te maryland'de beyazların gittiği bir barda piyanoda country ve r&b müzik çalıyordu. ilerleyen saatlerde beyaz bir adam yanına geldi ve "_ ilk defa bir siyahin jerry lee lewis kadar iyi piyano çaldığını duydum. " dedi.

daryl adama, jerry lee'nin yakın arkadaşı olduğunu ve piyano çalmayı siyahlardan öğrendiğini anlattı. sohbet koyulaştı ve adamla dost oldular. adam ona ku klux klan üyesi olduğunu itiraf etti. ilk defa bir siyahla bu kadar sohbet etmişti ve çok hoşuna gitmişti bu arkadaşlık.

o gece daryl bir kitap yazmaya karar verdi. ku klux klan üyeleriyle röportaj yapacaktı ve gençliğinden beri kafasında olan bir soruya arayacaktı "hakkımda hiçbir şey bilmediğin halde neden benden nefret ediyorsun?". barda tanıştığı adamdan klanın liderinin telefonunu aldı.

daryl'in sekreteri beyaz bir kadındı, randevu için adamı ona arattı çünkü klan üyeleri bir beyaz kadının bir siyahi için çalıştığını düşünmezdi. imparatorluk büyücüsü roger kelly ( klanın ülke çapındaki başkanı ) bir motel'de görüşmeyi kabul etti ( daryl'in siyahi olduğunu bilmeyerek).


kelly silahlı bir korumayla gelmişti motele ve daryl'i gördüklerinde ortam çok gerildi ancak görüşme gerçekleşti. saatlerce sohbet ettiler ve sonunda kelly ile dost olarak ayrıldılar hatta sonraki haftalarda kelly kızının vaftiz babası olması için daryl'i davet etti ve klandan ayrıldığını söyleyerek cübbesini ona verdi.

ilerleyen dönemlerde daryl, direkt veya dolaylı şekilde 200 kişinin klandan ayrılmasını sağladı. kitabında şöyle yazıyordu, bu insanlar yoğun bir beyin yıkama sonucu tanımadıkları kişiler hakkında önyargı ve nefretle doluyorlardı ve benimle tanışıp konuştuklarında bu önyargı yok oluyordu.

kitabı 1998'de yayınlandı, adı da relationships: a black man's odyssey in the ku klux klan'dı.


bu arada daryl 1980 yılında howard üniversitesinde müzik lisansı yapmış, zaman zaman chuck berry ve jerry lee lewis'in yanında çalmış biriydi. 2009 washington bölgesi müzik ödülleri'nde "en iyi geleneksel blues/r&b enstrümantalisti" ödülüne layık görülmüştü yani gayet dolu dolu bir kariyeri vardı.