SİYASET 14 Haziran 2021
156b OKUNMA     648 PAYLAŞIM

Kraliçe II. Elizabeth'in 96 Yaşındaki Ölümünün Ardından Adım Adım Yaşanacaklar

70 yıldır Birleşik Krallık Kraliçesi olan II. Elizabeth 8 Eylül 2022 tarihi itibarıyla hayatını kaybetti. Şimdi hangi prosedürler uygulanacak? İşte yıllardır hazırlanan ve her yıl güncellenen Kraliyet prosedürleri.


kraliçe ii. elizabeth 21 nisan 1926 tarihinde doğdu

ama onun tek doğum günü 21 nisan değil. kraliçe'nin bir kraliyet geleneğini uyarınca normal doğumgünün yanında bir de resmi doğum günü var. bu doğum günü haziran ayının ikinci cumartesi günü kutlanıyor. yani geçtiğimiz hafta sonu.

Bebek Elizabeth ve annesi Elizabeth Bowes-Lyon (1900-2002).

bunun böyle olmasının nedeni ingiltere'nin bol yağmurlu coğrafyası. törenler halkın katılımını kolaylaştırmak için kraliyet ailesinin 250 yıldır devam eden yaz doğum günü geleneği sürdürülüyor.

allah uzun ömür versin ama kütük yaşı bayağı arttı, 95 yaşına girdi, 65 yıldır kraliçe. hükümdarlığı sırasında ingiliz uluslar topluluğunda 150'den fazla başbakanla çalıştı. soğuk savaş onun döneminde başladı ve bitti. berlin duvarı yapıldı yıkıldı. onun iktidarı sırasında dünyada 4 milyardan fazla insan doğdu. ama her şeyin bir sonu var... eşi yakın zamanda vefat etti. elizabeth'in de sayılı günleri kaldı, bunu kendisi de kabul ediyor.


kraliçe'nin corgi cinsi köpekleri çok sevdiği bilinen bir durum. ama ne yazık ki beş sene önce, kendisi öldüğünde geride öksüz bir köpek bırakmak istemediği için yeni bir corgi köpeği sahiplenmeme kararı verdi. bir imparatorluğa hükmetsen de zamana hükmedemiyorsun...

Küçük Elizabeth ve Corgi köpekleri.

hazırlıklar 1960'ta başladı

siyaset ve strateji konusundaki başarıları ile tanınan ingilizlerin kraliçesinin olası ölümüne yönelik hazırlıklar ilk kez 1960 yılında yapıldı. evet bundan tam olarak 62 sene önce. o seneden bu yana her sene bu plan yeniden düzenleniyor. törenlere katılacak kişilerin güncek listesi, değişen devlet başkanları büyükelçiler vs... bu planın kod ismi londra köprüsü.

kraliçe'nin ölümü yıllardır majesteleri ile birlikte çalışan kişisel doktoru gastroenterolog profesör huw thomas tarafından onaylanacak. onun onaylanması durumunda londra köprüsü yıkıldı kodu ile ölümü ilk kez öldüğü haberi odanın dışına iletilecek.

odanın dışında bu haberi ilk alacak kişi güvenilir bir telefon hattından kendisi aranan özel sekreteri olan sir christopher geidt olacak. orijinal plan bu şekilde ama bu plan temmuz 2017'de değişti. çünkü geidt görevinden istifa etti ve yerine yardımcısı sir edward young getirildi. en güncel londra köprüsü planında oda dışında ilk duyacak kişi sir edward young.
ona da mesaj şifreli olarak iletilecek. kraliçe öldü denilmeyecek, londra köprüsü yıkıldı denilecek.

özel sekreter haberi alır almaz başbakana aracısız bağlanabildiği özel hattından bağlanıp köprünün yıkıldığı haberini ulaştıracak. o günün başbakanı bu haberi öğrenen ikinci kişi olacak. sonrasında young ingiltere uluslar birliğine bağlı diğer 15 devletin başkanına haberi ulaştıracak. tüm bunlar olurken basının konu ile ilgili bilgisi olmayacak. (hiçbir devlet başkanı kraliçenin ölümünü basından öğrenmemeli. bu saygısızlık olarak görülüyor.)

bunlar olduktan sonra kraliçenin ölüm haberi basın birliğine ve haber ajanslarına aynı anda iletilecek. kraliçe'nin ölümünün resmi duyurusunun hemen ardından, yas kıyafeti giymiş bir uşak, buckingham sarayı'nın kapılarına, başlayacak olan 12 günlük yas dönemini detaylandıran siyah kenarlı bir duyuru asacak. sarayın web sitesi arka plan rengini siyah olarak değiştirecek ve benzer bir mesaj yayınlayacaktır.

sadece buckingham sarayı değil tüm ingiliz medyası da bu trajik güne nedeyse 30 senedir hazırlanıyor

bbc muhabirleri ve sunucuları kraliçe'nin ölüm senaryolarının provasını yaptıklarını çeşitli dergilere verdikleri röportajlarda açıkladılar. the times'ın 11 günlük yas dönemi yayını büyük ölçüde hazır olarak bekletiliyor. sadece ölümün olduğu günün gazetesi hazır değil. o günün gazete ölüm gerçekleştiğinde hazırlanacak, o anki şartlar ve duygular ile.

kraliçe'nin ölümünden bir gün sonra, prens charles halefi olacak. aslında kraliçe ölür ölmez otamatik olarak prens charles kral olmuş sayılır. ama bunun resmi ilanı için st. james sarayı'nda katılım konseyi düzenlenecek. ve konsey prense krallık ünvanını verecek.

kraliçenin ölümünü takiben 4 gün boyunca tabut westminster hall'a yerleştirilecek ve yas tutanlar günde 23 saat saygılarını sunabilecekler. halk, kraliçelerini son kez burada görebilecek.

elizabeth'ten önceki kral olan babasının tabutunu ziyaret etmek için 305.000 kişi westminster hall'a geldi ve dört mil uzunluğunda bir sırada bekledi. elizabeth için bu sayının 2 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

tabutun westmimster hall'da kaldığı son gün çok özel bir olay gerçekleşecek. kraliçe'nin torunları tabutun başında duran resmi muhafızlardan görevi teslim alıp bir süre tabutun başında nöbet tutacaklar. bu nöbette prenslerin nöbeti adı verilir.


cenaze töreni ve defin işlemi ölümünün 10 ile 12. günleri arasında yapılacak. dünya liderleri etkinliğe katılmak için ingiltere'ye gelecek ve birçok ülkede o gün ulusal bir yas günü ilan edilecek. cenaze gününün sabahında saat 9'da big ben'in zili bir kez çalacak, ardından çanın çekici, günün geri kalanında tonlarını azaltmak için deri bir ped ile kaplanacak. cenaze alayına kraliçenin hayatta kalan köpekleri varsa onlar da katılacak. milyarlarca insan geçit törenini evlerinden izleyecek. kraliçe nereye gömüleceğine çoktan karar vermiş olabilir, ancak bilgi halka açıklanmadı. ama büyük ihtimalle babasının yanına, st. george şapeli'ne gömülecek.

ingiltere'nin milli marşı, parası ve diğer şeyler önümüzdeki haftalarda ve aylarda değişecek. mevcut marş "god save the queen" sözlerini içeriyor. yeni marş "god save the king" sözlerini içerecek.


ve bir dönem böylece kapanacak...

kaynak: business insider