İNTERNET 18 Eylül 2024
1,6b OKUNMA     22 PAYLAŞIM

Korsan Yazılım İndirmenin Bir Bedeli Olan Trojan Virüsü Nedir, Nasıl Korunursunuz?

Korsan yazılımlar ve crack'li programlar cazip görünse de, bilgisayarınızı ciddi tehlikelerle karşı karşıya bırakabilir. Trojan virüsü de bunlardan biri.

genellikle full sürüm ve ücretli olan programları, ücretsiz yani crackli indirince bulaşan bir virüs türüdür trojan. bu virüs sayesinde hacker, bilgisayarınızdaki tüm bilgilere erişim imkanı kazanmış olur.

ücretli programları ücretsiz indirince genellikle keygen kullanmanız gerekir, hacker bu keygen programının içine kendi ürettiği trojanı yerleştirir ve antivirüs programınız keygen dosyasını virüs olarak algılayacağı için "programı kurabilmek için antivirüs programınızı devre dışı bırakın" diye sizi önceden bilgilendirir, bu sayede trojan hiçbir güvenlik önlemiyle karşılaşmadan bilgisayarınıza yerleşir. ya da direkt olarak programın ana dosyasına virüsü yerleştirir, "programı kullanabilmek için virüs programınız kapalı olmalıdır" der, aynı şekilde yine kolaylıkla virüs bilgisayarınıza yerleşmiş olur.

peki trojan/virüslü dosyalardan nasıl korunabilirsiniz?

* öncelikle mutlaka ama mutlaka bir antivirüs programı kullanın, hangisi olduğu fark etmiyor fakat piyasadaki ilk 3 sırada yer alan programlardan birini kullanmanız büyük ölçüde bilgisayarınızı korumak için yeterli olacaktır.

* hackerlar bilgisayarınızı ele geçirdikten sonra sizi bir botnet ağına dahil edebilir, sizin bilgisayarınız üzerinden çeşitli bilişim suçları işleyebilir ve savcıyı bunları sizin yapmadığınıza dair ikna etmeniz neredeyse imkansızdır, çünkü herkes kendi bilgisayar ve internet güvenliğinden sorumludur, bu yüzden virüs işini asla hafife almayın, öyle başınız ağrır ki; nelerle suçlandığınıza siz bile şaşırabilirsiniz.

* kesinlikle ama kesinlikle "x program full sürümü ücretsiz indir, x program crackli sürüm" gibi aramalar yaparak normalde ücretli olan bir programı ücretsiz indirmeye çalışmayın, hem emeğe saygınız olsun hem de bilgisayarınızı hackerlara teslim etmeyin. bir program ücretliyse bunun gerçekten bir sebebi var, çünkü hem ortada bir emek var hem de o program sizin gerçekten işinize yarayacak olduğu için ücretli, süreklilik açısından o programın yapımcısına/şirketine para kazandırmalısınız ki; program sürekli güncel kalsın.

* hiçbir sebeple antivirüs programınızı devre dışı bırakmayın, daima açık kalmalı.

* ücretli bir programı ücretsiz indirdiğinizde başınıza gelebilecek risklerin farkında olun ve bu sizi durduran şey olsun, bilgisayarınıza fidye virüsü bulaşırsa lanet okuyabilirsiniz. bu öyle lanet bir virüs ki; tüm dosyalarınıza kendisini kopyalar ve kripto para ile sizden fidye ister, hiçbir şekilde bu virüsü kaldıramazsınız ve tüm dosyalarınız riske girmiş olur, fidyeyi gönderseniz bile hacker kişisi virüsü pasif duruma getirmeyebilir ve tekrar tekrar fidye isteyebilir, böyle şeylerle uğraşmak zorunda kalmayın.