TARİH 18 Ağustos 2017
250b OKUNMA     1266 PAYLAŞIM

Korkunç Deneyleriyle 2 Milyon İnsanın Ölümünden Sorumlu Tutulan Nazi Doktor: Josef Mengele

Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau'da yaptığı korkunç deneylerle bilinen Josef Mengele'nin hayatına kısa bir bakış.


joseph mengele; 1911 yılında doğmuş, auschwitz'te çalışmış bir nazi doktor. 1935'te antropoloji doktorası, 1938 yılında tıp doktorasını vermiştir. bu ünvanları aldığında 24 ve 27 yaşındaydı. 

auschwitz'de anestezi kullanmadan insan vücudundan kalp, mide çıkarmak, organ kesmek, uyuyan insanlara kloroform enjekte etmek, ikizleri birbirine dikip siyam ikizi yapmak gibi inanılmaz deneyler yapmıştır. bu deneyleri yaparken 32 yaşındaydı. 

savaştan sonra güney amerikaya odessa ağı sayesinde kaçmayı başarmıştır. 60'larda aldığı bütün akademik ünvanlar alman üniversitelerince iptal edilmiştir.

auschwitz-birkenau toplama kampında, insanlar üzerinde yaptığı deneylerle ''ölüm meleği'' olarak tarihe geçmiş bu adamın, yaklaşık iki milyon insanın ölümünden sorumlu olduğu sanılmakta. sadece yahudiler üzerinde değil, homoseksüeller, çingeneler, özürlü ve zihinsel engelli insanların üzerinde de deneyler yapmıştır. ari alman ırkından olmayan almanları nazilerin zihniyetindeki forma sokmak için de çalışmışlığı vardır (mavi göz rengi haricindeki göz rengine sahip çocukların gözlerine enjekte ettiği bir takım sıvılar, ölümlere veya körlüğe sebebiyet vermekten öteye geçememiştir)


mengele'nin vahşi deneylerine maruz kalan çocuklardan biri olan izak ganon, yıllar sonra ağzından çıkan şu sözler, kan donduran nitelikte ''mengele içeri girdi. narkoz yapmadan karnımı yardı ve tek böbreğimi keserek eline aldı. böbrek onun elinde başı kesilmiş bir tavuk gibi kıvranıyordu. ben ise acıdan avazım çıktığı kadar bağırıyordum.'' zorla denek yapıldığı tek olay bu değildi. en sonunda gaz odasına gönderildi ve kapasitesi 200 olan gaz odasının önünde, elinde 201 yazan kağıt sayesinde o kampta ölmekten kurtuldu. fakat kızkardeşleri ve annesi kendisi kadar şanslı değillerdi.


mengele'yi diğer nazi doktorlardan ayıran yanı şüphesiz ki ikizler ve cüceler üzerinde yaptığı çalışmalardı. bu deneylerin sonucunda pek çok çocuk öldü, dayanılmaz acılar çekti veya sakat kaldı. mengele'nin 1948'de savaş suçlusu olarak ilan edilip almanya'dan kaçmasından sonra latin amerika'da da deneylerine devam ettiği sanılıyor. bunun ispatı olarak ise, brezilya'da candido godoi kasabasındaki şaşırtıcı ikiz yoğunluğu gösteriliyor.

mengele'nin onca aramaya karşın sağ olarak ele geçirilememiş olması çeşitli spekülasyonlara yol açmıştır. mossad gibi bir ekibin nasıl olup da mektuplardan adreslere ve mengeye'ye ulaşamamış olduğu sorusu, auschwitz toplama kampından sağ kurtulanların ve yakınlarının aklında kalan önemli soru işaretlerinden biridir. şüphesiz ki mengele, yüksek noktadan birileri tarafından korumaya alınmış onlarca caniden sadece biridir. modern tıp için, yaptığı deneylerin artı sayılması ve saygı görmesi de göz ardı edilmemesi gereken handikaplardandır.

Toplama kampında Josef Mengele'yi bekleyen ikizler.

mengele vahşetinin mağdurlarının temsili bir mahkemede, bu savaş suçlusunu yargılamasının amerika birleşik devletleri ve pek çok ülkede ses getirmesiyle, arama çalışmaları bir kez daha göz önüne geldi. bu temsili mahkemede, deneklerin anlattıkları tüm dünyanın içini sızlattı.

mengele'nin nazizmin fikir ideologlarından biri olan albert speer’in, 1976’da yaptıklarından pişman olduğunu açıklamasını ''acınası bir durum'' olarak değerlendirmesi, kendisine karşı duyulan öfkeyi artırıyor ve bence kendisinin bir akıl hastası olduğunu da ortaya koyuyor.


şubat 1979'da denizde boğularak öldüğü kayıtlara geçen mengele, yakalanmadı, yargılanmadı ve cezasını çekmedi. çocukların çoğunlukta olduğu iki milyon insanın ölümüne sebep olan bu kişi, yaşlı ve pişmanlık duymayan bir adam olarak öldü.

acı çektirdiği insanların dediği gibi; ''cehenneme gitsin''.