HAYVANLAR 28 Haziran 2022
17,8b OKUNMA     388 PAYLAŞIM

Köpeklerde Sıklıkla Görülen Dışkı Yeme Alışkanlığı: Kaprofaji

Kedi, köpek, tavşan ve domuz gibi hayvanlarda rastlanan dışkı yeme alışkanlığı kaprofaji hakkında merak edilenler.

köpeklerde sıkça görülen, sebebi kesin bir biçimde henüz bilinmeyen psikolojik veya fizyolojik bir durum kaprofaji. dışkı yeme alışkanlığı diye özetleyebiliriz. 

kesin kanıtlar olmasa da bilinen veya tahmin edilen nedenlerin arasında şunlar vardır:

- doğada yaşam süren köpek ve köpekgillerin aç kalmamak için bulduğu her besini yemesi
- anne köpeğin yuvayı temiz tutmak için yavrularının kakalarını yiyerek yuvayı temiz tutması
- yavru köpeğin annesini taklit etmesi ve bunu alışkanlık haline getirmesi
- can sıkıntısı
- açlık hissi
- lif veya besin eksikliği
- dışkının tadının veya kokusunun yediği mamaya benzer olması
- yaşadığı bölgeyi temiz tutma çabası
- doğal yaşamlarında avlarını yerken avlarının bağırsaklarını; dolayısıyla dışkılarını da yedikleri için, içgüdüsel bir alışkanlık, aşinalık...

bize iğrenç gelse de hayvanlar dünyasında oldukça normal olan ve sıkça rastlanan bir durumdur. kedi, köpek, tavşan ve domuzlarda sık görünür. sebep olduğu kötü durumlar; hayvanın ağızında kötü koku ve parazit tehlikesidir.

koprofaji, sanıldığı üzere tamamen patolojik bir olay değildir.

örneğin, tavşanlarda bu olay tamamen fizyolojik olarak gerçekleşir. tavşanlar yumuşak dışkı olarak adlandırılan, %70 su ihtiva eden bir dışkılama olayı gerçekleştirirler. bu dışkının üzeri ince bir mukus tabakasıyla kaplıdır ve bu dışkıyı anüsten çıktığı gibi tekrar yerler. fizyolojik olarak yapılan bu koprofaji çeşidiyle bu dışkıyı tekrar sindirirler ve alınan gıdada sindirilmemiş neredeyse hiçbir şey kalmaz.

bir de koprofaj böcekler olarak adlandırılan bir böcek türü vardır ki bu böceklerin de doğaya pek çok faydaları vardır. bok böceği olarak adlandırılan bu böcekler doğada bulunan hayvan dışkılarını parçalarlar ve dışkı içinde bulunan parazit yumurta ve larvalarını doğa koşullarına açık bir hale getirirler. bu yolla hem meradaki parazit yükünü azaltırlar, hem karınlarını doyururlar, hem de kendi yumurtalarını bu dışkı parçalarının içine bırakarak onlara korunabilecekleri bir yuva sağlarlar.

bu iki örnekle boktan bir konu olan koprofaji hakkında bilinmeyen birkaç konuya değinmiş olduk.